DC Akita.. już jest! fotki:)

duncon
Kontakt:

Post autor: duncon »

Witamy
Sprostowanie: obręcz MX-8 waży 756 g (+/- 10 g). Przed chwilą ważona.
rumm
Kontakt:

Post autor: rumm »

to jest forum konsumenckie to ze tu jestes juz jest nie fair, ale do ciebie chyba to nie dociera
da_weez
Kontakt:

Post autor: da_weez »

"Tu jest mój kawałek podłogi..."
just gimme some weez
gimme some sunshine, one piece...
Gość

Post autor: Gość »

Panowie, Panie wróćmy może do Akity bo to jest głównym tematem tegoz topica. Uważam, że ramka jest spoko i stanowi ciekawą i interesującą propozycję na polskim rynku. CZas pokaże jak z wytrzymałością konstrukcji. ...........
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

JA tylko sprostuje, iz to ze ramka jest spawana na tajwanie, nie oznacza dla mnie ze jest zla!

Niektore tajwanskei produkty sa naprawde bardzo fajnie wykonane, swietnie pospawane. Raz ze nie raz robi to maszyna, z ktora czlowiek nigdy nie wygra, a dwa ze tam tych ram naspawali juz setki tysiecy.

A co do karpiela... znam historie i przebieg produkcji tego co uwazam za najlepsze i na czym jezdze. Wiem kto spawal te ramki i jak wygaldal proces produkcji. I smiem twierdzic ze taka ramka pospawana na tajwanie jest prostsza i ma rowniejsze spawy niz moja. A sam material spawu itd to juz inna sprawa. Nie mniej jednak wykonanie reczne od podstaw widac od razu, ale taki wlasnie urok Karpieli i innych custom ramek :)

Te z tajwanu wygaldaja bardzo ladnie, z tymze cholernie mnie wkurza jak niektore sa skladane z klockow, pol biedy jak roznych, ale jak widze 5 identycznych i kazda pod inna ZNANA marka z cenami w tysiacach euro to mnie to dobija.

Akitka wyglada ok , podoba mi sie ;) Jest starannie wykonana, ma fajny design, powinna sporo przezyc.

Pozyjemy zobaczymy.
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
rumm
Kontakt:

Post autor: rumm »

weez to uwazaj zeby cie tramwaj nie przejechal-)
_Outsider
Lokalizacja: Kielce, a w weekendy Wolbrom tudzież Kraków... światowy człowiek jestem:P
Kontakt:

Post autor: _Outsider »

...ale o czym my tu rozmawiamy? karpiel i akita to 2 różne światy:) Nie twierdze, ze ktoś je tu porównuje... bo to poprostu niemożliwe. Karpiel jest jak autka z lat 50-60... on poprostu ma dusze:D nie jest może idealnie dopracowany pod wzgledem równo połozonych spawów czy prosto naklejonych naklejek... ale tak jak max powiedział to jest taki "custom"... cały w tym jego urok. Poza tym jakość uzytych materiałów itd... to zupełnie inna bajka ...i zupełnie inna CENA!!! ramy takie jak DC czy DaBomb to sprzęt spawany przez maszyny w dużych fabrykach. Tajwan nie oznacza tandety, oni robią to na najanowszym sprzęcie i nie wiem czy ktokolwiek na świecie ma takie możliwosci jesli chodzi o spawanie ram jak własnie tajwańskie fabryki. Cały problem polega na tym aby dobrze taką ramkę zaprojektować... a AKITA wg mnie własnie jest takim dobrym projektem:) ...za kilka dni pierwsza jazda:) zdam relacje
Rozyeb Team Wolbrom | Extreme-Bike shop Wolbrom
da_weez
Kontakt:

Post autor: da_weez »

Rumm - widzę, że dobrze zrozumiałeś cytat i zato duży plus. :)

Do reszty użytkowników czytających ten topic: 'Żółć', która z siebie wylałem wynika z rozgoryczenia związanego z łączeniem obręczy HALO oraz DC. Moje przeżycia z obręczami DC i HALO nie powzwalają na stawianie tych produktów na jednym poziomie, dlatego nie 'oczerniając' już dalej kolegów z DC gwarantuję osobiścię wysoką jakość obręczy HALO Combat. Sprawę jakości rzeczywistej pozostawiam użytkownikom. Na przykładzie kolegi Rumma widać, iż nie można być niczego pewnym. Zamykając ten temat z mojej strony, stwierdzam, iż egzemplarze HALO Combat oraz DC MX-8, które miałem okazję przetestować, po organoleptycznej analizie różniły się właściwościami. To byłoby na tyle. Resztę wyjaśnię z kolegami z DC osobiście...
just gimme some weez
gimme some sunshine, one piece...
R_O_S_A
Kontakt:

Post autor: R_O_S_A »

Ludzie, nie porownujmy 2 roznych ram (mowa tu o karpielu i akicie). Zauwazcie ze na tajwanie prawie kazda szanujaca sie na tym rynku firma tam spawa ramy i nie tylko nawet te mniejsze ktore sie rozwjaja takie jak wlasnie DM czy DC, a dlaczego...? Bo jest to cholernie tanie tam ludzie pracuja za porcje ryzu i kawalek ryby, robia tam to tyle juz lat ze to musi byc dobre (co innego jezeli jest zla konstrukcja tzw. BUBEL). Wyobrazcie sobie, ze te ramy spawane sa np w stanach, cena ram znow by wzrosla.

Strasznie nei podoba mi sie tzw. placenie za logo (np KONA, Giant) ta sama rama ta sama geometria od nieznanego producenta byla bym o wiele nizsza.

Co innego KARPIEL swiatowa legenda cacuszko, ale tez nie na kieszen przecietnego polskiego ridera. A to ze przez tyle lat jezdzil na niej np. bender musi o czyms swiadczyc. A najwazniejesze ze po czesci polskie :]

tyle odemnie

pozdrawiam!:]

aha _Outsider nie chodizlo mi dokonca o to ale neich ci bedzie:]
http://www.pinkbike.com/photo/2232705/ some new stuff
R_O_S_A
Kontakt:

mialo byc :
Strasznie nie podoba mi sie tzw. placenie za logo (np KONA, Giant) ta sama rama ta sama geometria od nieznanego producenta a cena byla by o wiele nizsza.
MaxDamageDA
Kontakt:

Nio wlasnie...

Azonic Eliminator/Oryx DH0 i 10 innych kopii tej ramki kosztuja po 1500USD, a na tajwanie da rade kupic owa ramke bez dampera za 150USD...

Nawet doliczajac damper i koszty sciagania ( przy ogromnych ilosciach znacznie spadaja w koncu ) to zarabiaja na tym bardzo grubo... ale skoro jest popyt...

Wiec zbieramy kieszonkowe, skladamy ze sto tysiakow i robimy pro firme z ramami :) Ja tak zamierzam.
Do tego bede mial sklep z kompami O/C. i mam nadzieje bede zyl dlugo i szczesliwie nie harujac u jaikegos ciecia za 1500zl na miech...
GiZzMoO
Kontakt:

Post autor: GiZzMoO »

MaxDamageDA hehehe czekam na taka firme :P
gg 2109933
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

jak bys szukal w tej firmie kogos do pracy daj znac ;]
www.mm-foto.pl
Gość

Post autor: Gość »

Jak byscie zalozyli firme to jedno jest pewne, nikt by nie napierdalal na DH Zonie na jej produkty...........:) Pozdro
MaxDamageDA
Kontakt:

Czy ja wiem... ja bym sie raczej nastawial na ramki z 12" skoku i avy...

Polowa zaraz by plakala ze ciezkie... :(
R_O_S_A
Kontakt:

MaxDamageDA ale co sie dziwisz...? Tak to juz jest ludzie wola rowery uniwersalne na ktorych mozna pozjezdzac poskakac pospadac a nawet pojezdzic, a powiedz mi jak na takim bydle jak twoim mozna gdzies dojechac<co?> pozjezdzac...? owszem ale zeby rozpedzic takie bydle musi byc naprawde ciezko, widzialem jakas fote z jakis zawodow 4x to chyba byles ty bo widzialem avelancha:] jak odstawales bardzo z tylu:] jak to nei ty to sory. Pospadac... jak najbardziej ta rama jest do tego stworzona. A jak ktos ceni sobie komfort tak jak napisales na aukcji na allegro i dojechaniu na tej ramie do pracy? WATPIE

nei rozumiem tez cie stary co ty masz do 888?:> za kazdym razem jak jest temat z tym forkiem to po nim jedziesz? dlaczego? amor dobry, co ja mowie wspanaly celujaca praca czego wiecej chcec a np w nwd5 wala na nim takie dropy ktorych bender by sie nei powstydzil...:] no ale slyszalem ze jest awaryjny ?

Chociarz i tak w przyszlym roku mam zamiar sie w niego zaopatrzyc, a miec do wyboru twojego monstera a 888 w tyej samej cenie bez wahania bralbym 888, tak samao bylo by z rama gdyby rama dajmy na to kosztowala by (ta od ciebie z tej firmy:) 5000zl to wolal bym sobie walnac jakas sante ze stanow <v10, vp free>.

I zaloze sie ze nie tylko ze mna tak jets a z wiekszoscia ludzi na tem forum i w polsce, ludzie cenia sobie uniwersalnosc, a wg mnie na karpielu albo innej firmie robiace takie ramki tego troche brak:]

pozdrawiam
Paulo-ride
Kontakt:

Post autor: Paulo-ride »

25kg "zjazdowki" to historia, dinozaury. Sprzet tak wyspecjalizowany ze umiera smiercia naturalna... moze zostanie jedna - dwie firmy produkujace takie potwory dla ostatnich maniakow ale to juz bylo i se ne wrati. Wraca natomiast zdrowy rozsadek i skupienie sie na umiejetnosciach a nie na szukaniu sposobu na oszukiwaniu braku umiejetnosci (12" skoku). No mozna robic JESZCZE wiekszych dropy ale po co?

Poza tym jak mozna zrobic jakiekolwiek postepy na rowerze ktorego praktycznie mie mozna odkleic od ziemi?
zinow
Kontakt:

Post autor: zinow »

_Outsider pisze: ramy takie jak DC czy DaBomb to sprzęt spawany przez maszyny w dużych fabrykach. Tajwan nie oznacza tandety, oni robią to na najanowszym sprzęcie i nie wiem czy ktokolwiek na świecie ma takie możliwosci jesli chodzi o spawanie ram jak własnie tajwańskie fabryki. Cały problem polega na tym aby dobrze taką ramkę zaprojektować... a AKITA wg mnie własnie jest takim dobrym projektem:) ...za kilka dni pierwsza jazda:) zdam relacje
poczekaj pojezdzisz z 2-3 miesiace i wtedy ocenisz sam jakosc swojej ramy, jak jezdzisz ostro na pewno bedzie to szybciej i ci wspolczuje, to nie jest rama do zachwytu jedynie cena moze byc dobra i to wszytko, reszte sie dowiesz sam
_Outsider
Lokalizacja: Kielce, a w weekendy Wolbrom tudzież Kraków... światowy człowiek jestem:P
Kontakt:

Post autor: _Outsider »

hehehe, zinow a co Ty jakiś prorok jesteś czy co? Te to weź mnie uprzedź tak ze 2 dni wcześniej, jak będzie mi sie miała rama połamać OK?? założe wtedy fulfejsa, pożegnam się z rodziną i spisze testament na wszelki wypadek...
Ehh.. niektórzy są śmieszni:]
Rozyeb Team Wolbrom | Extreme-Bike shop Wolbrom
ODPOWIEDZ