Witam wsztstkich, jestem tu nowy ale do rzeczy.
Czekam na TREKa Bruisera Two 2001, który płynie do mnie zza wielkiej wody i moje pytanie związane jest z amorkiem który jest w nim zamontowany. Co sądzicie na temat bomberka Z4 Air 100mm 2001rok? Czy mogę sobie na nim poskakać (hopki, dropy do 1m - dopiero zaczynam). Myślę, że coś ten amor powinien w tej materii wytrzymać skoro go montują do bujaka, który do tego celu m. in. został stworzony ale pytam bo pewnie ktoś z forum miał okazje jeździć na takim amorku. Średnica goleni 30mm, powietrze + olej. Więc jak... czy to da się? :) Generalnie chodzi mi o to czy ten amor wytrzyma troszkę mocniejszą jazde i skoki bez łapania szybko luzów.
Bomber Z4 Air 100mm
Bomber Z4 Air 100mm
shexbeer
tez jestem nowy :D
ale na temat:
na poczatek bedzie ok, ale:
1. jesli jest nowy i przez kilka lat lezal w magazynie to jest spore prawdobodobienstwo, ze bedziesz musial uszczelki zmienic;
2. luzow raczej nie powinien zlapac, ale z tlumieniem to sie mozesz dosyc szybko porzegnac, te tlumiki co tam sa to dlugo nie wytrzymuja, no chyba , ze ktos ma sposob na ich naprawienie:);
3. co tu duzo mowic, jest napewno lepszy od rst i tegorocznych modeli marzocha w podobnej cenie, czyli calej serii mx'ów.
ale na temat:
na poczatek bedzie ok, ale:
1. jesli jest nowy i przez kilka lat lezal w magazynie to jest spore prawdobodobienstwo, ze bedziesz musial uszczelki zmienic;
2. luzow raczej nie powinien zlapac, ale z tlumieniem to sie mozesz dosyc szybko porzegnac, te tlumiki co tam sa to dlugo nie wytrzymuja, no chyba , ze ktos ma sposob na ich naprawienie:);
3. co tu duzo mowic, jest napewno lepszy od rst i tegorocznych modeli marzocha w podobnej cenie, czyli calej serii mx'ów.
a ten amor doczekal sie chyba testu na dh-zonie :DDDDDDDDD
gdzie takie cos sobie sprawic http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=225855 ?????????????
gdzie takie cos sobie sprawic http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=225855 ?????????????
nisan: hehh, generalnie to zakupiłem na ebay'u bike'a który ma na koncie niecałe 50mil przebiegu, czyli około 80km. Niesety nie wiem czy rowerek (amor) był używany w 2001 (jak ktoś zakupił rowerek) czy non stop po troszku, no ciekawi mnie czy będę musiał go "regenerować" w jakikolwiek sposób czy wystarczy tylko podpompować bestie :) Powiedz mi w jakim stopniu "katowałeś" ten amorek, na co można sobie pozwolić bez obaw że zrobie mu QQ (kuku) ;)
Dejv_d3: wiem, czytałem... ale nie wnosi on dla mnie odpowiedzi na moje pytania, dlatego mój post, kierowany głównie do ludzi którzy mieli okazje osobiście jeździć na nim troszke więcej czasu i mają swoje opinie na temat tego amorka.
THX!!
Dejv_d3: wiem, czytałem... ale nie wnosi on dla mnie odpowiedzi na moje pytania, dlatego mój post, kierowany głównie do ludzi którzy mieli okazje osobiście jeździć na nim troszke więcej czasu i mają swoje opinie na temat tego amorka.
THX!!
shexbeer
ja go zajechałem jeżdżąc xc hehe. a teraz sobie leży na półce bo bez tłumienia to mi się trochę trefnie ląduje, a do xc to już kompletnie się nie nadaje.
a tak przy okazji:
ma tu ktoś może pomysł jak naprawić te zakichane tłumiki ? wymieniłem te plastikowe obejmy, które są między lagą a tłumikem, wlałem olej 20 i jeszcze pare innych pomysłów też miałem i dupa! tłumienia jak nie było tak nie ma! albo może ma ktoś do spylenia tanio tłumik TŁOCZKOWY niestety nie pamiętam oznaczenia, ale to jest taki jak był montowany w z1 lub starych modelach marzocchi bo te co są w tym moim to jest zdecydowana porażka tych partaczy z włoch.
a tak przy okazji:
ma tu ktoś może pomysł jak naprawić te zakichane tłumiki ? wymieniłem te plastikowe obejmy, które są między lagą a tłumikem, wlałem olej 20 i jeszcze pare innych pomysłów też miałem i dupa! tłumienia jak nie było tak nie ma! albo może ma ktoś do spylenia tanio tłumik TŁOCZKOWY niestety nie pamiętam oznaczenia, ale to jest taki jak był montowany w z1 lub starych modelach marzocchi bo te co są w tym moim to jest zdecydowana porażka tych partaczy z włoch.
EmBond: dzięki za info, to fajnie że powinien sprostać moim wymaganiom, myśle że na ten sezon mi starczy a na przyszły kupię sobię coś konkretniejszego. Wiem że są dwie wersje Z4 - 1)Air i 2)Coil, orietujesz się może albo ktoś inny czy jakbym zdobył odpowiednie sprężyny to można zrobić bez specjalnych przeróbek z wersji Air wersje Coil, czy jednak budowa tych amorków jest zupełnie inna i nie wyda taki manewr??
shexbeer