spd a platformy prosze o pomoc
spd a platformy prosze o pomoc
Mam dylemat dotychczas moim sportem było XC od początku jeździłem w noskach, później udało mi się uzbierać na buty sidi i pedały spd... na początku zaliczałem gleby ale jakoś się przyzwyczaiłem do spd i wydawało mi się że jestem dobry. Od pewnego czasu jezdze na hopy i gleby w spd sa coraz czestrze (można się normalnie zabić). Przerzuciłebym się na platformy ale nie wiem jak w tym się jezdzi... w moim miescie nikt nie smiga na takich pedałach. obawiam się czy podniose np na miescie tylnie kolo aby wskoczyc na kraweznik. w spd to pikus a platformy chyba tak nie trzymaja:) pomozcie mi:) Mam jeszcze pytanko co do ochraniaczy 661 4*4 co o nich sądzicie ?? Czy w spd takie ochraniacze sie przydaja czy to tylko gadzet do platform jest aby sie piny w noge nie wbily. Zielony w tym jestem. Za wszelkie odpowiedzi dziękuję i pozdrawiam.
spd mam takie http://kupkolo.cz/images/PD-M520.JPG
no i czasem sie w nich boje skakać :) sam nie wiem może mam racje, że się boję :P kurcze mysle nad ochraniaczami do spd i sam nie wiem :/ doradzcie :)
no i czasem sie w nich boje skakać :) sam nie wiem może mam racje, że się boję :P kurcze mysle nad ochraniaczami do spd i sam nie wiem :/ doradzcie :)
-
- moderator
- Kontakt:
kup inne pedaly...tylko nie SPD bo zdarza im sie zapchac ;)
moze Time Z ? jezdze w nich juz troche czasu i nie ma zadnych problemow...w kazdym badz razie ja na Twoim miejscu zostal bym przy zatrzaskach
i jeszcze chcialem wyjasnic ze SPD to patent shimano a te pedaly nazywaja sie pedalami zatrzaskowymi ;]
moze Time Z ? jezdze w nich juz troche czasu i nie ma zadnych problemow...w kazdym badz razie ja na Twoim miejscu zostal bym przy zatrzaskach
i jeszcze chcialem wyjasnic ze SPD to patent shimano a te pedaly nazywaja sie pedalami zatrzaskowymi ;]
KnockeR
Ja jeżdżę w platformo-SPDkach (VP133). Wcześniej 10 lat w XC wshimano 535 i powiem ci tyle że spd do FR/DH zupełnie inaczej pracują. Miałem kilka gleb (w tym ostre OTB) ale nigdy noga nie została mi w pedałkach. Ograniczenie jest jednak takie, że nie zrobisz raczej Tabletopa czy tailwipa bo ci się sprzęt wypnie. Ale reszta jest OK
Ja jeżdżę w platformo-SPDkach (VP133). Wcześniej 10 lat w XC wshimano 535 i powiem ci tyle że spd do FR/DH zupełnie inaczej pracują. Miałem kilka gleb (w tym ostre OTB) ale nigdy noga nie została mi w pedałkach. Ograniczenie jest jednak takie, że nie zrobisz raczej Tabletopa czy tailwipa bo ci się sprzęt wypnie. Ale reszta jest OK
eh kurde ja na xc popylam w ubijakach
a na fr mam platformy i oczywscie ochraniacze na nogach
nie umiem tak skakac i kontrolowac roweru jak na xc ale to mysle przyjdzie z czasem :)
najgorzej jest jak dluzszy czas(np. 3-4tyg) pojezdze na platformach gdzie sie depcze prawo-lewo a potem przesiadam sie na crossowke to jadac po prostej ulicy mam wrazenie wchodzenia po schodach ( w crossowce i wpinanych pedalach dobrze jest krecic jednostajnie,majac plynny obrot korby)
ale i tak nie dalbym wpinanych do fr, nie ma to jak ostre zakrety i w razie czego podporka noga :) (to tylko moje skromne zdanie)
a na fr mam platformy i oczywscie ochraniacze na nogach
nie umiem tak skakac i kontrolowac roweru jak na xc ale to mysle przyjdzie z czasem :)
najgorzej jest jak dluzszy czas(np. 3-4tyg) pojezdze na platformach gdzie sie depcze prawo-lewo a potem przesiadam sie na crossowke to jadac po prostej ulicy mam wrazenie wchodzenia po schodach ( w crossowce i wpinanych pedalach dobrze jest krecic jednostajnie,majac plynny obrot korby)
ale i tak nie dalbym wpinanych do fr, nie ma to jak ostre zakrety i w razie czego podporka noga :) (to tylko moje skromne zdanie)
Sprzedalem Norco Shore ,zostala 'tylko' crossowka :)
ja bym proponowal zmienic pedaly na jakies lepsze spd , i nie zmieniaj na platformy , nie odzwyczaisz sie od jazdy na spd , ja sie przesiadlem z 1,5roku temu na platformy noi kiepsko mi sie na tym jezdzic ciagle mi sie noga zsuwa jak pedaluje , uzywam je na zmiane z noskami )) jedyny plus jakie maja platformy to to ze nie musisz uzywac specjalnych butow