laklierowanie ramy
laklierowanie ramy
mam pytanie, jak najlepiej polakierowac rame? czym sie rozni malowanie proszkowe od lakierowania takiego jak samochodowe? co kazac zrobic w lakierni zeby bylo ok (bo ja nie mam pojecia co to bazy klary itp)? no i czy moze ktos polecic jakias lakiernie w wwa?
pozdrawiam
pozdrawiam
Elvis zyje
Jak cos jest malowane proszkowo, to pozniej jest wkladane do pieca(nie polecalbym tej metody do aluminium(osłabi materiał). Malowanie samochodowe...no to tak jak w samochodach...koleś ma jakis pistolet i maluje. (Do alu musi byc zastosowany specjalny podkład, żeby farba nie odpryskiwala) Ból w tym, że nie jest on tani. Swego czasu dałem rame (hawk pro team cc w stanie surowym) do lakiernika. Podałem gramature farby, jaki kolor i gdzie chcę zrobić, metalik czy też nie i po kilku dniach byla pomalowana. koszt materiałów i robocizny...50zl (dzięki układom). Normalnie za sam podkład musiłabym zapłacić tyle. Idź do jakiegoś lakiernika samochodowego(pełno tego) i na 90% wykona robote.
pozdro
pozdro
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=454947
Ramy są powszechnie malowane proszkowo i pomimo wypalania w piecu nic sie raczej nie dzieje...ktoś kiedyś zainsynuował coś a potem sie bzdury powiela...Bo niby teoretycznie tak mogło by być,ale w praktyce nic sie nie dzieje...A malowanie w zakładzie samochodowym bedzie dobre,ale lakier nie ebdzie tak wytrzymały jak proszek...
http://molmagic.fm.interia.pl/mostki/mostek_b.jpg <sprzedam pare sztuk!
yyyy oslabia sie material ?? pierwsze slysze :|cosin pisze:Jak cos jest malowane proszkowo, to pozniej jest wkladane do pieca(nie polecalbym tej metody do aluminium(osłabi materiał). Malowanie samochodowe...no to tak jak w samochodach...koleś ma jakis pistolet i maluje. (Do alu musi byc zastosowany specjalny podkład, żeby farba nie odpryskiwala) Ból w tym, że nie jest on tani. Swego czasu dałem rame (hawk pro team cc w stanie surowym) do lakiernika. Podałem gramature farby, jaki kolor i gdzie chcę zrobić, metalik czy też nie i po kilku dniach byla pomalowana. koszt materiałów i robocizny...50zl (dzięki układom). Normalnie za sam podkład musiłabym zapłacić tyle. Idź do jakiegoś lakiernika samochodowego(pełno tego) i na 90% wykona robote.
pozdro
ja pomalowalem proszkowo i polowy lakieru juz nie mam :/ no ale zaplacilem 20zl
aha i lakier proszkowy , nigdy nie bedzie taki ladny, jak lakier dobrze polozony lnormalny lakier
www.birol.prv.pl
www.hcfr.pl
www.hcfr.pl
Farba proszkowa musi zostac wypalona w 190stopniach. Aluminium moze zostac osłabione przy dluzszym wygrzewaniu w takiej temp. alu musi zostac bardzo dokladnie wyczyszczone specjalnymi srodkami(po czesci zracymi) przed polozeniem takiej farby. Nie polecam
dzieki wielkie za odpowiedzi.
mam jeszcze pytanie, jak pomalowac smaochodowym lakierem zeby lakier byl trwaly? bo wiem ze jest strasznie mozliwosci, np co do gramatury, ilosci roznych warstw itp. a chcialbym pojsc do lakiernika i powiedziec mu dokladnie co ma zrobic a nie czekac az on sam cos wymysli i np zaoszczedzi sobie pracy na mojej ramie.
mam jeszcze pytanie, jak pomalowac smaochodowym lakierem zeby lakier byl trwaly? bo wiem ze jest strasznie mozliwosci, np co do gramatury, ilosci roznych warstw itp. a chcialbym pojsc do lakiernika i powiedziec mu dokladnie co ma zrobic a nie czekac az on sam cos wymysli i np zaoszczedzi sobie pracy na mojej ramie.
Elvis zyje
jezeli ramka jest alu(zakladam, ze jest) specjalny podklad(zeby nie prysnal Ci jej podkladem do stali bo farba bedzie zlazic). Mozesz dac podwujna warstwe lakieru. Jezeli chcesz jakis wzor na ramie(przechodzace kolory z jednego na inny) to sadze ze 1 warstwa bedzie ok. co do tego to lakiernik dokladniej Ci powie co i jak. pozdro
-
- moderator
- Kontakt:
no i oprocz wygrzewania w piecu, z tego co wiem przy malowaniu proszkowym rama jest podlaczona do elektrody, wtedy rama ma ladunek ujemny a proszek dodatni (albo na odwrot, nie pamietam;]) i proszek przyczepia sie dobrze do ramy...
a co do oslabiania ramy przy wygrzewaniu...naprezenia na alu sie rozchodza ale nie na tyle zeby w jakis sposob oslabic rame...a przynajmniej nie bedzie to odczuwalne ani zauwazalne...
w piecu jest 190* a rama tam lezy jakos 30min wiec to raczej nie zaszkodzi bardzo...
a co do oslabiania ramy przy wygrzewaniu...naprezenia na alu sie rozchodza ale nie na tyle zeby w jakis sposob oslabic rame...a przynajmniej nie bedzie to odczuwalne ani zauwazalne...
w piecu jest 190* a rama tam lezy jakos 30min wiec to raczej nie zaszkodzi bardzo...
i tu sie niezgodze...malowałe kilka ram stal/alu i do alu wcale nie jest potrzebny specjalny podkład<mozse lakiernik chciał wiecej zarobic> jesli chcesz dobrze pomalowac ramke to najlepiej daj ja do piaskowania.pozniej powiedz lakiernikowi zeby połozył ci gruba warstwe gestego podkładu wtedy to matujesz<najlepiej sam bo niema to jak sie samemu dopiesci> i dopiero kładzie sie lakier własciwy<kolor> jesli jest baza to na sam koniec musisz dac lakier bezbarwny i tu kolejny manewr aby wzmocnic lakier<kilka warstw> jesli lakier jest acrylowy niestosuje sie bezbarwnego<mniej roboty ale według mnie efekt znacznie gorszy> to chyba wszystko aha i piaskowanie niejest konieczne zawsze mozesz powalczyc papierem i zetrzec znaczna czesc lakieru i jest jeszcze jeden sposób mianowicie sa specjalne srodki w spray'u i po nałozeniu owego srodka lakier po kilku minutach sie złuszcza i mozna go zetrzec szmatka..sprawdzałem ale tylko na ramce która miała słaby lakier i rzeczywiscie złuszczał sie bez gadania<nie pamietam jak srodek sie nazywa>cosin pisze:(Do alu musi byc zastosowany specjalny podkład, żeby farba nie odpryskiwala)
pozdro
http://www.bikeworld.pl/foto/show_img.php?id=8290 =>mój RB