SpecBigHit dylemat rozmiaru ramy

inishi
Kontakt:

SpecBigHit dylemat rozmiaru ramy

Post autor: inishi »

witam, zostalem potraktowany nastepujacym problemem:
zamierzam nabyc Specialized Big Hit'a wersje Comp 2004 do ostrego mordowania go w warunkach miejskich, ew. krotkiego XC gdzies pod waw'a (na co podswiadomnie licze, ze FSR calej kadencji nie skonsumuje), problem twki w rozmiarze ramy L czy M. Generalnie mam 181cm/69 kg, czyli leciutki jestem, do tej pory jezdzilem na hardtailu Kuwahary Cascade 19' i ten rozmiar byl OK, no ale nie sposob porownywac geometrii obu tych sprzetow. No a wiec, dorwalem oba rozmiary w sklepach pojezdzilem sobie chwile i dupa na M'ce z porzadnie wysunietna sztyca a i owszem kolko przednie z niepewna delikatnoscia podrzucic moge, poderwac cala maszyne na pare centymetrow tez ale mam obawy czy to nie ograniczy maszyny do stricte lotnych zadan, na L'ce gorzej,podrzucic calosci sie prawie nie dalo natomiast cialo zdominowal bezmiar komfortu i lepsze prowadzenie. za cholere. mial ktos podobne dylematy z rozmiarami ram frirajdowek? czy kupowac mniejsza bestje czy tez wielgachniejsza bardziej monumentalna, za cokolwiek bede wdzieczny.thx
forest guma
Kontakt:

Post autor: forest guma »

przy tym wzroście wziąłbym m-kę, w sumie i tak po jakimś czasie się przyzwyczaisz, chociaż mając taki dylemat zastanowiłbym się nad naprawdę mocnym bikiem do enduro.
są ciekawsze rzeczy niż czytanie podpisów...
inishi
Kontakt:

no coz, szukanie alternatywy wchodzilo by w gre gdyby nie to, ze dokladnie 1,5 roku teku zobaczylem pierwszego Big Hit'a, po czym chec porzadania jego aluminiowego korpusu mnozyla sie wirusem po calym moim mozgu az poczynila spustoszenia uniemozliwiajace logiczne myslenie o czymkolwiek innym...
Prezes
Kontakt:

Post autor: Prezes »

ja bym ci polecił M z tego względu że jak bedziesz miałjakiś trudny technicznie odcinek to bedzie ci sie łatwiej na nim wymanewrowac a sztyce możesz sobie kupić rooxa 400mm i bedzie długa i wytrzymała bez obawy że pęknie czy coś
gg 2566246

my ride - http://www.tinyurl.pl?YVxi0Awr
timmy
Kontakt:

Post autor: timmy »

Ja mam big hita experta rozmiar M i 182 cm/72 kg - jest świetnie, raczej na twoim miejscu nie brałbym L, chociaż to zależy jak długie masz łapska. L jest taka trochę nieforemna:) ja swojego używam do hc freeride'u, za niedługo (jak cuś pozbijam fajnego) do northshore. Nie wiem, czy sprawdzi ci się do XC, prawde mówiąc mam duże wątpliwości, chyba że jesteś naprawde wytrzymały, bo na płaskim ta maszynka wyciska z ridera ostatnie poty:) jak co to sobie ustawiam 172mm i ciśnienie ~100psi, ale ty bedziesz miał gorzej z tym 3 way'em:( FSR działa świetnie (o ile siedzisz na siodełku) więc o to się nie martw. ale jak dla mnie XC na bighicie to jakieś siakieś zboczenie:)) (nie obraź się;)
timmy
Kontakt:

jeszcze jedno, pamiętaj o tym, w tej ramie rura ( a właściwie rurka:) przysiodłowa jest pod dość dużym kątem, więc nie da się za bardzo poszaleć z długością sztycy.
SiD
Kontakt:

Post autor: SiD »

Ja dodam swoje 3 grosze gdyz sam jestem posiadaczem Big Hita tyle, ze Experta - do zeczy:
Mimo, ze jestem prawie Twojego wzrostu mam rozmiar S i jestem bardzo zadowolony. jezdze narowno w gorach na bardzo szybkich trasach jak i po miescie. Tak wiec w Twoim przypadku najwiecej barlbym M! Spoko bedzie sie jezdzilo a techniczne zeczy bedzie latwiej zrobic.

A teraz moja wlasna opinia na temat roweru: ja bym bral Big Hita Experta! Czemu? Juz uzasadniam:
Bo cena bedzie po sezonie mniejsza niz Compa jest teraz
Bo Comp ma bardzo wsakie zastosowania mianowicie nie mozesz juz na nim to co na sztyniaku (zadnego dobrego streetu ani zadnego xc, mozesz mi wiezyc) a z drugiej strony jest pozbawiony glwonych atutow dobrego fula. Tan nie zrobisz na nim ani tego co na dobrym sztywniaku ani tego co na dobeym fulu. Przedewszystkim przedni amor go ogranicza... no i tylni skok tez troche (oni zawyzaja wartosc skoku!). A tak na Big Hicie Expercie jak zmniejszysz skok mozesz spoko po miescie latac (jakies Bunny Hopy czy schodki) albo zwiekszasz skok ui walisz dropy albo jedziesz w gory! Sam mieszkam w Wawie i mam Experta i jestem zajebiscie zadowolony. A comp to ni to do tego ni do owego. Na plaskim sie rownie ciezko jedzie jak na expercie a nie ma takich mozliwosci! Dobrze sie jeszcze zastanow co chcesz wizac!@ Jak masz watpliwosci to wal, chetnie pomoge :D
timmy
Kontakt:

jeszcze jedno, pamiętaj o tym, w tej ramie rura ( a właściwie rurka:) przysiodłowa jest pod dość dużym kątem, więc nie da się za bardzo poszaleć z długością sztycy.
timmy
Kontakt:

sid ma racje. według mnie experta opłaca się brać nawet bez promocji, jest niewiele droższy, a części o wiele lepsze , ja zrobiłem małe modyfikacje w swoim specu - dalem triggery i magi hd zamiast nine i jest świetnie, chociaż jak już to bym jeszcze wymienił juniorka na shermana slidera+ i było by jeszcze fajniej:)
inishi
Kontakt:

well, Experta widzialem dotykalem cudny jest, caly ten grafit na ramie sprawia u mnie spazmy zachwytu, wiec nie musicie mnie przekonywac, ale sprawa rozbija sie o kase porownajac cene w stanach (z tamtad zamierzam go sprowadzic) COmp to jakies 2000$ a Expert to $2800, naturalnie expert jest estetycznie przecudny no ale tak naprawde wyszlo mi ze roznica tkwi tylko w Juniorze, 4-wayu SPV i dzwigniach lx-owych, i tak mi jakos wyszlo ze jak sprzedam tego DJ'a II a kupie Juniora a na tyl ewnetualnie owego 4-waya, shiftery pomine, to bede mial Experta i zmieszcze sie z tymi modyfikacjami jak dobrze pojdzie kolo $400, wyszlo mi po prostu iz przyrost ceny do roznicy czesci jest nieuzasadniony. no chyba ze sa jeszcze jakies roznice ktorych nie spostrzeglem, moze cos w tylnim trojkacie, albo w dzwigni FSRowej? wizualnie wszystko poza wymienionymi czesciami wyglada w Comp i Expercia (naturalnie roczniki 2004) tak samo.
a co sie tyczy obnizek posezonowych. noc coz. chyba nie moge czekac. co drugiej nocy sni mi sie jak spadam na tym Specu na tylnim kole z palacu kultury...
Prezes
Kontakt:

inishi daj znać na gg 2566246 skad bierzesz tego bika ze stanów bo sam mam zamiar coś ściągnąc a niezbyt mam znajomości jesli chodzi o USA.
gg 2566246

Prezes
Kontakt:

inishi daj znać na gg 2566246 skad bierzesz tego bika ze stanów bo sam mam zamiar coś ściągnąc a niezbyt mam znajomości jesli chodzi o USA bo jednak wole jakies sprawdzone źródło niz w ciemno strzelać
gg 2566246

SiD
Kontakt:

Otuz roznica jest zasadnicz w ramie! Inny skok (nie chodzi tu o dlugosc dampera, tylko o konstrukcje) no i troche inne dzialanie. Ogulnie zecz biorac Expert ma duzo wiecej skoku (o czym juz pisalem) troche inna geometrie (przystosowana bardziej pod wieksze amory - dwu polki) ogulnie jest to inny rower. Tak wiec lepiej poczekaj do znizek, zacisnij zeby... bo to co kupisz na tym bedziesz jedzil przez najblizsze kilka lat! A chujowo by bylo jezdzic na gorszym sprzecie i pluc sobie caly czas w brode, ze sie nie poczekalo 2 -miesiecy! Tak wiec mowie, cos wykombinuj i bez Experta - roznica jest kolosalna, a rower jest ZAJBISTY!!
inishi
Kontakt:

zaraz dokonam zglupienia, patrze na geometrie i co? wszystko co do milimetra sie zgadza, dokladnie ta sama rama w Comp'ie i w Expercie, ale w czytujac sie dokladniej pojawia sie nastepujaca roznica:
COMP: 4-position adjustable travel/head angle standard link, 7.5" or 6.2"
EXPERT: 4-position adjustable travel/head angle DH link, 8.1" or 6.8" travel

head angle DH link? co to jest to jest ta dzwignia miedzy trojkatem tylnego wachacza a rama? toc patrzylem z bliska na obydwa modele i wychodzilo mi na to ze tene element w obu modelach jest dokladnie taki sam, zaraz w photoshopie zdjecia obydwu na siebie naloze a nuz jakis pixel sie nie zgadza....

gwoli scislosci:

http://www.specialized.com/SBCBkModel.j ... 43j.j27001

oraz

http://www.specialized.com/SBCBkModel.j ... 43j.j27001
inishi
Kontakt:

natomiast na gorze w THE FEATURES w obdu stoi jak wol
"4-position adjustable travel/head angle DH link"
napije sie herbaty.........
mar
Kontakt:

Post autor: mar »

Siema! W sumie te wszystkie Big Hit-y (Comp, Pro DH, Expert) - starsze modele (< 2003) różnią się tym, że:
a) Comp ma mocowanie pod przednią przerzutkę (czy Expert i Pro to nie wiem, ale raczej nie)
b) Linkiem, czyli tym na czy się tłumik buja ( w Expecie i Pro jest to "Big Link", a w Compie "Small Link"), po prostu długości są inne tego elementu, a na zdjęciu tego raczej nie widać.
c) wzmocnieniami raczej nie

Generalnie można zrobć tak, że qpi się Comp-a, wymieni "Small Link-a" na "Big Link-a" i masz Expert-a z mocowaniem na przerzutkę do przodu...:) Tylko nie wiem jak z dostępnościa tych Link-ów u nas.
inishi
Kontakt:

beep wrong. mowa o modelach 2004. przednia przerzuta jest i chyba zawsze byla w expercie, nawet klasa ta sama LX, link a i owszem w 2003 i nizej byl malutki natomiast w Compie tegorocznym na oko wyglada tak samo jak w Expercie, sprawdzilem naocznie, suwmiarki pod reka niestety nie bylo co by wymierzyc..
SiD
Kontakt:

Skok jest inny a wiec ramy MUSZA sie roznic!. Zreszta jak jedna rama jest przewidziana na 7.5" a druga na 8.1" to moga sie roznic tez troche wytrzymaloscia niektorych elemetow - w koncu mniejszy skok, mniejsze sily dzialaja. Ja wiem jedno - mam experta i na compa bym go nie zamienil! jest zajbisty a skoku jest w nim w sam raz!
LinksFR
Kontakt:

Post autor: LinksFR »

ja mam experta 2k4, mam 180 cm/70 kg i wzialem S-ke, nie mam zadnych problemow z rozmiarem ramy, wrecz przeciwnie, jezdzi mi sie bardzo dobrze... ale wg mnie to kwestia gustu, moj kumpel 165 cm wzrostu jezdz na M-ce i mowi ze mu S-ka nie lezy....

no i to co SiD mowil - lepiej brac experta niz compa... jest spora roznica w osprzecie, ale juz nie taka duza w cenie
http://bodzio.pinkbike.com/
ODPOWIEDZ