Chciałbym sie do wiedziec co jest potrzebna do zrobienia wlasnego zestawu do odpowietrzania hamulcow, konkretnie do Hayesow. Mysle ze jest to do wykonania w domu i niestrzeba kupowac drogich zestawow. Co jest potrzebne, na co trzeba uwazać???
ja tam mam gumowa rurke(dostaniesz w kazdym sklepie zoologicznym itp) i strzykawe i to wsio nakladam na odpowietrznik i koniec a olej z klamki ktory mi wycieka łapie prez szmatke przy odpwietrzaniu.
Wiec wlewacie olej od zacisku i zbieracie przy klamce?
No to ja bym proponowal zestaw rurku do strzykawki z jednej strony i rurka z jakims pojemniczkiem z drugiej. Dobrze?
A skad wiedziec ile oleju wlac?
ile oleju? no stary lejesz az sie odpowietrzy no to widac bo nie ma powietrza w plynie co wycieka z gory i musisz dac klamke do gory (pionowo) i zeby ten olej zbierac to do hajesa masz takie koncowki specjalne wkladane w klamke
Zaestaw zrobiony, plyn hamulcowy zmieniony :-). Ja swoj zestaw zrobilem z z czezsci lekarskiich (moi rodzice), jakas taka rurke ktore sie zaciska przed ramie jak sie mierzy cisnienie i druga ruraczeka od kroplowki no i oczywiscie strzykawka 50ml.
Nie ma sensu kupowac oryginalnego zestawu naprawczego. Ja mam to zrobione ze zwyklej strzykawki (Wazne aby byla duza), kawalka wezyka od filtra z akwarium a na koncu mam srube (od tloczka w hs) ktora wkrecam przy odpowietrzaniu.
Zestaw naprawczy magury kosztuje ok 100 zl a moj kosztowal mnie pare zloty, uzywam go z powodzeniem od 5 lat i ratowalem nim wieeele magur:)