Jaki dumper zamiast DNM-a BURNER RC??

Rufus
Kontakt:

Post autor: Rufus »

konex pisze:Już zamówiony..;D model METEL R 215mm
dobry wybor, tyle moge powiedziec ;)
kolega ma ten tlumik i jest wielce zadowolony; ja mam rp i rowniez wychwalam. za ta kase nic lepszego nie znajdziesz (mam na mysli nowki).
tlumiki trzymaja sie swietnie, a nie obchodzilismy sie z nimi lekko - nie raz dostaly niezle w dupsko ;D
Łasiczka w kształcie pieczątki. Pieczątka w kształcie łasiczki.
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

Ale w zasadzie wersja RP nie jest mi chyba vardzo do szczęscia potrzebna. Czy ty Rufus, sądzisz że warto dopłacać do wyższej wersji ze zbiorniczkiem i regulacją "platformy" czy to nie jest jakaś specjalna różnica?

Sądze że regulacje tłumienia powrotu i twardości stykna...
Rufus
Kontakt:

Post autor: Rufus »

roznica w pracy wydaje mi sie calkiem spora. metel r jest dropozjadaczem - ciezko go dobic, ale - co za tym idzie - nie jest taki czuly i czasami nie lyka wiekszych nierownosci (z malymi jest lepiej, w poczatkowej fazie ugiecia radzi sobie calkiem niezle). to jest moja opinia jako obserwatora oraz "uginacza".

co zas tyczy sie metela rp - ktorego ujezdzam - jest latwiej dobijalny przy czym lepiej nadaje sie na zjazdy. regulacja platformy jest calkiem przydatna bo pozwala regulowac wstepne ugiecie bez krecenia sprezyna, dzieki czemu nie buja za bardzo podczas jazdy miejskiej (:p) a nie traci za duzo na pracy: nierownosci staja sie troche bardziej odczuwalne ale metel nadal ladnie je wybiera. ponadto pozwala lepiej ustawic rowerek pod tzw miejski fr.

reasumujac, mysle zejezeli brac rp to nie tylko dla platformy, lecz glownie z powodu preferencji dot. pracy zawieszenia.

na koniec zaznacze jeszcze ze nie zaglebialem sie w tajniki konstrukcji obu tlumikow, a swoje obserwacje opieram na poznawaniu empirycznym :)

oba opisywane tlumiki sa uzywane w takich samych ramach, choc w nieco innym ustawieniu.
Łasiczka w kształcie pieczątki. Pieczątka w kształcie łasiczki.
konex
Kontakt:

Chyba jednak ze względów finansowych wezmę wersję "R"
Pozdr

P.S. Dzięki rufus za dość wylewną opinie ;]
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Nio wiec metel r chodzi tak sobie, jest twardy i bardzo mocno zmulony, ale przezto swietnie nadaje sie do ostrego katu.

Foxy tez sa niezle, chociaz jesli to jest dla kogos szczyt nio to przykro mi ;/

Metel RP zaczyna dzialac jak tlumik dh, jest w miare czuly i calkiem miekki.

Kup sobie metela r, bdziesz katowac i bedzie zajebiscie :) Te 2 regulacje stykna.

A zeby nie bylo ze nigdy tego nie mialem w rekach:

http://maxdamage.republika.pl/WBAJU.JPG
http://maxdamage.republika.pl/METELR.JPG
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
GÓRNIK
Kontakt:

Post autor: GÓRNIK »

www.cykloza.pl

ave na przetrwanie | amen

http://www.pinkbike.com/photo/2300621/
=PoisoN=
Kontakt:

Post autor: =PoisoN= »

co do foxa to jest TANI!!! i dobry!!!!! qurwa ..

A tak bez uniesień to masz chłopie kape ze wybierasz metela bez przymierzenia (pomijam jak co działa choć manitou mowie stanowczo nie:) Roman_Maxxjak przymierzałem to chyba wiem ....

Anie pasuje dlatego ze

-wadził zbiornikiem nawet dnm wadzi ale jest natyle waski ze jakoś to ujdzie w swingerze by go urwało mocowanie dampera do wahacza chyba ze byś jeździł na 140 mm skoku zbiorniczek oczywiście nie da się odwrócić do dołu bo tez go urwie:)ale metel r akurat nie ma tego problemu.

-druga sprawa to szerokość sprężyny jeśli chcesz żeby ci się rama nie zapadała pod własnym ciężarem to musisz mięć dampera przykręconego do tego oczka bliżej ramy, inaczej maksymalna degresja (czy jakoś tak:P), a jak przykręcisz tak swingera to przy mocniejszym ugięciu zawieszenia zacznie wgniatać się w ramę DNM tak robi a jest węższy to swinger się pewnie uszkodzi, zakładając ze metel ma taka sama szerokość jak swinger to po prostu **** wielki jak szelki....

Weź sobie to przymierz zanim kupisz naprawdę dobrze ci radzę
konex
Kontakt:

Dobra, DNM sprzedany za 550 - myślę że spoko cena ;]
Kupie za to Metela R i troszkę nawet zostanie...;D
Ok, spoko przymierze go przed zakupem - to jasne ale sadze że źle nie będzie.
215mm, sądzisz Posion że mimo że Ci się pomysł nie podoba to dobry pomysł?
=PoisoN=
Kontakt:

Jak bym miał 550zł i do wyboru używany FOX Vanilla rc i nowy Metel r ..... no to brałbym foxa:)

Co do długości to mam 230mm i za łatwo się ta rama dobija przy maks. skoku krótszy damper napewno poprawi trochę sytuacje bo ...bla bla bla wiadomo .... będzie pod innym kątem względem wahacza...itd..

Ale ja już wiem ze nie będzie pasował:) Metel
R
konex
Kontakt:

=PoisoN= pisze:Jak bym miał 550zł i do wyboru używany FOX Vanilla rc i nowy Metel r ..... no to brałbym foxa:)

Co do długości to mam 230mm i za łatwo się ta rama dobija przy maks. skoku krótszy damper napewno poprawi trochę sytuacje bo ...bla bla bla wiadomo .... będzie pod innym kątem względem wahacza...itd..

Ale ja już wiem ze nie będzie pasował:) Metel
R

Może w jakiejś konkretnej konfiguracji, ale na pewno znajdzie się taka przy której będzie dobrze? Czy wogóle tłumik jest spalony i nie mam co próbować?
=PoisoN=
Kontakt:

No na pewno się znajdzie taka ze się go założy i nie będzie nigdzie wadził, ale praca zawieszenia będzie wtedy bardzo zła przy maksymalnym skoku(będzie się dobijała z krawężnika), przy 180mm będzie dobrze, ale po co kupować tłumik który nie pozwoli nam na cieszenie się w pełni możliwościami ramy??
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Toz mowie zrob sobie nowe mocowania, calkowicie na odwrot.

Koszt jesli chcesz to cnc to okolo 100zl

Warto.
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
ODPOWIEDZ