Mam problem, bo oprócz rowerku do "skakania" posładałem sobie jeszcze jeden do XC bo na SS daleko nie da się zajechać. Problem tkwi w tym, że w widelcu było koło z piastą na śruby. Czy zamiana na zcisk jest bezpieczna?
Zacisk napewno jest lepszy. Mocniejszy. Moze ma lekko mniejsza sile scisku. Teraz ktos mnie pojedzie ale jezeli rozmawiuamy o zaciskach za 10 zl i za 90 to jest spora roznica.
poza tym tytan ma wytrzymalos na poziome stali za to mniejsza mase od niej no chyba ze np uzywje tej same ilosci materiailu przez tytanu bedzie wiecej to na pewno bedzie mocniejszy ale z reguly uzywa sie go do odchudzania rzeczy a wytrzymalosc zostaja ta sama co przy stali
Ja sie dołącze do pytania, czy jak zmienie koła na takie z piastami na zacisk, to nie będą się przesuwać w mocowaniach podczas jakichś skoków? Mam v-ki i boje sie że koło sie przesunie i się rozregulują hample.
wookie85 pisze:Czy zacisk jest mocniejszy to bym watpil w to...
Sugerujesz ze np tytanowy zacisk jest slabszy do stalowej sruby za 8 zl?
No nie mogłem się powstrzymać: tytanowy zacisk jest słabszy od tytanowej śruby! Może tak lepiej? Zacisk (w jednakowej klasie cenowej) jest mniej bezpieczny i mniej sztywny od ośki na śrube. Ale do XC jak najbardziej przeznaczony.