Tania dwu półka?
Tania dwu półka?
Witam szanownych kolegów. Jakiś czas temu poskładałem sobie rowerek, generalnie do lekkiego fr. Minimalizując koszty zakupiłem dość okazyjnie RST'ka Omega t4. Według producenta ma on te 89mm skoku i regulacje naprężenia wstępnego. Skacząc jednak z małego dropa (2m~) widze po goleniach że maksymalnie potrafie go dobić na około 5cm. Może to przez moją wage (55kg), albo zimno? (0-3*C).
Więc nawet wszystko było by ok, lecz każdy zeskok daje się odczuć i to nawet boleśnie w nadgarstkach. Dodam iż skacząc na rowerze kolegi który posiada All Mountain SL ustawionego na 130mm problem z nadgarstkami nie wystepuje. Zaczołem się więc zastanawiać nad wymianą mojego rst'ka na jakąś dwu półke, jako że nie jestem zbyt zamożny myśle również nad RST Delta. Czy według was taka zamiana ma wogóle sens? Wiem że zapewne ktoś powie "eeee, dozbieraj kasy, kup sobie -x- lub -y- albo nawet -z- bo ten rst to -tu kilka epitetów-"
Dodam również że hardcorowcem nie jestem więc nie mam tak dużych wymagań jak niektórzy z forumowiczów. Waże dość mało więc raczej nie katuje sprzętu na maksa.
Prosił bym osoby które miały tego amorka wypowiedziały się na jego temat (koniecznie z dopiskiem o jaki konkretny model chodzi).
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Więc nawet wszystko było by ok, lecz każdy zeskok daje się odczuć i to nawet boleśnie w nadgarstkach. Dodam iż skacząc na rowerze kolegi który posiada All Mountain SL ustawionego na 130mm problem z nadgarstkami nie wystepuje. Zaczołem się więc zastanawiać nad wymianą mojego rst'ka na jakąś dwu półke, jako że nie jestem zbyt zamożny myśle również nad RST Delta. Czy według was taka zamiana ma wogóle sens? Wiem że zapewne ktoś powie "eeee, dozbieraj kasy, kup sobie -x- lub -y- albo nawet -z- bo ten rst to -tu kilka epitetów-"
Dodam również że hardcorowcem nie jestem więc nie mam tak dużych wymagań jak niektórzy z forumowiczów. Waże dość mało więc raczej nie katuje sprzętu na maksa.
Prosił bym osoby które miały tego amorka wypowiedziały się na jego temat (koniecznie z dopiskiem o jaki konkretny model chodzi).
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Ten amortyzator to gówno, a jeżdżący na nim to samobójcy (bez urazy...). RST nie jest do skoków i nie będzie dobrze tłumić, bo nie ma tłumienia. A tak wogóle to jest coś takiego jak sprzętownia. Aha, ja tez ważyłem 55 kg jak mój RST zaczał pękać na podkowie i koronie... Weż to zutylizuj :/
http://dhcyc.pinkbike.com
no dziwota ze przy temp 0 twardy ja **** norma wywal go
i jak juz ta delta bedzie lepsza , wywyali elastomery wstawic sprezynki i git , te 130 skoku wyciaga , chodzi calkie calkiem i dosc tanio mozna wyrwac , jeden z lepszych amorku rst
albo cudowne duro :D ale to skorzystaj z magicznej opcji szukaj tylko ciiii i nikomu o niej nie mow ;]
i jak juz ta delta bedzie lepsza , wywyali elastomery wstawic sprezynki i git , te 130 skoku wyciaga , chodzi calkie calkiem i dosc tanio mozna wyrwac , jeden z lepszych amorku rst
albo cudowne duro :D ale to skorzystaj z magicznej opcji szukaj tylko ciiii i nikomu o niej nie mow ;]
www.mm-foto.pl
ja bym poczekał jeszcze jakis czas (do wiosny) uskladal sobie 500pln i kupil sobie SR Rux Trpile albo Duro triple Rux ma 150 skoku a durko standartowe 130. Ruxa juz mam bo wzialem od pawlakow(dystrybutor SR) na testy i powiem szczerze ze jestem mile zaskoczony praca Rux,a. 150skoku z ktorych ci moga na gwarze wyciagnac 170(ok. 160 plynnego) i masz amorka mocnego za fajna kase, mam tylkozastrzezene do braku stalej osi ale to sie da pzetrzymac bo i tak sztywnosc ma bardzo dobra jak na SR. naprawde polecam dozbierac a niego bo jest(ups.. bo go jeszcze oficjalnie nie ma:))... bedzie wart swojej ceny.
WWW.WFSPORT.PL
Zalezy za ile i w jakim stanie mozesz wyrwac Delte. Mnie sie udalo zdobyc za grosze praktycznie noweczke i jestem super zadowolony, myslalem ze szybko przestanie wystarczac jednak nie. Z tym ze ja mam ja ustawiona na max miekko i dodatkowo regularnie daje kropelke bardzo rzadkiego oleju ATF na uszczelnienia (nie mam gumowych harmonijek) przez co amor chodzi naprawde strasznie miekko i swietnie zbiera nierownosci (mozna go praktycznie calego zlozyc wieszajac sie na kierze). Jedyny "problem" to za malo skoku, pewnie 2 dodatkowe cm by zalatwily sprawe, ale dzieki temu jezdze bardzo miekko a nie jak worek ziemniakow - dodatkowa motywacja zeby cwiczyc technike ;) Ale mozna zawsze skrecic na twardo czy stjuningowac bebechy jak ktos pisal. Amor dobil mi raz jak za twardo na przod polecialem. Plusem jest jeszcze waga.
http://young.net.pl/freeride/?id=1
Tez mialem kiedys delte tl (jedno polke taka olejowa calkiem fajna polecam ale to drogi sprzet, ale na delcie dwupolce tez troche latalem i ogolnie poelcam fajny amor za mala kase) Jak niemasz na nic lepszego to biez wlasnei delte albo napisz ile masz jeszcze kasy. Moze kupsz za to uzywanego Rock shoxa judy tt albo judy xc... Tanio chodza a napewno beda lepsze.
Ssij pento
do "dhcyca":
cze...mam pytanko jakiego masz amorka?? czy dobrze widzę ze to jest Drop Off Triple?? czy tylko mi się wydaje...jeśli tak to miałbym kilka pytań mozesz sie odezwać na GG??siedzę zwykle na niewidocznym...
GG: 6404884
pozdrowerek...
http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=344007
cze...mam pytanko jakiego masz amorka?? czy dobrze widzę ze to jest Drop Off Triple?? czy tylko mi się wydaje...jeśli tak to miałbym kilka pytań mozesz sie odezwać na GG??siedzę zwykle na niewidocznym...
GG: 6404884
pozdrowerek...
http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=344007
miałem delte hl 1,5 roku od nowosci pierwsze co to rozebrałem wyczysciłem z orginalnego smaru i najbałem w *** duzo nowego efekt był taki ze amor działał nawet przy niskich tem. płynie i mieko a w ostatnich 2cm skoku robił sie coraz twardszy. dobiłem go moze 2 razy przy ustawieniu na najmiekszy a waze 80kg
jak bedziesz kupował delte to dokładnie przyjrzyj sie hakom i bosterowi bo tam niektore potrafiły peknac, nie bierz bez gomowych osłon bo wtedy prawie po kazdej jezdzi trzeba czyscic i smarowac( samo smarowanie nic nie daje bo błoto albo piach zostaja na slizgach i robia sie luzy)
ogołem dobry amor za małe pieniadze 200-300zł
działa w porownaniu do duro, nie peka tak łatwo
nie polecam jedno połek delt bo to jest do xc
poszukaj dwopołek hl albo xl(tłumienie olejowe)
jak bedziesz kupował delte to dokładnie przyjrzyj sie hakom i bosterowi bo tam niektore potrafiły peknac, nie bierz bez gomowych osłon bo wtedy prawie po kazdej jezdzi trzeba czyscic i smarowac( samo smarowanie nic nie daje bo błoto albo piach zostaja na slizgach i robia sie luzy)
ogołem dobry amor za małe pieniadze 200-300zł
działa w porownaniu do duro, nie peka tak łatwo
nie polecam jedno połek delt bo to jest do xc
poszukaj dwopołek hl albo xl(tłumienie olejowe)
http://www.s-cam.pl/
mikael elastomer? Swojej Delty jeszcze nie rozbieralem ale w necie znalazlem cos takiego:
Delta HL
Średnica trzonu: 28,6
Skok: 127 mm (5,0")
Amortyzacja: sprężyna stalowa, regulacja naprężenia wstępnego
Tłumienie: powietrzne (Twin Air); przystosowany do hamulców tarczowych i typu "V"
Waga: 2400 g
PS poki co w temp do 0 stopni dziala bez zmian, tak samo plynnie i miekko jak zawsze :)
Delta HL
Średnica trzonu: 28,6
Skok: 127 mm (5,0")
Amortyzacja: sprężyna stalowa, regulacja naprężenia wstępnego
Tłumienie: powietrzne (Twin Air); przystosowany do hamulców tarczowych i typu "V"
Waga: 2400 g
PS poki co w temp do 0 stopni dziala bez zmian, tak samo plynnie i miekko jak zawsze :)
http://young.net.pl/freeride/?id=1
Na dzień dzisiejscy moge przeznazczyć 300zł, no i o ile uda mi się upłynnić to jeszcze troche kasy będzie z rst'ka którego mam obecnie. Niestety za wiele to to nie jest.
Obawiam się że jeśli kase zostawie to się rozejdzie, i zostane z omegą. W najbliszym czasie również nie wróże sobie większych napływów gotówki a wręcz przeciwnie. Więc dozbieranie do lepszego amorka raczej odpada :/
Z góry dzięki za wypowiedzi
Obawiam się że jeśli kase zostawie to się rozejdzie, i zostane z omegą. W najbliszym czasie również nie wróże sobie większych napływów gotówki a wręcz przeciwnie. Więc dozbieranie do lepszego amorka raczej odpada :/
Z góry dzięki za wypowiedzi