Wojsko się upomni?
Wojsko się upomni?
Mam taki problem - postanowiłem zrezygnować z obecnych studiów i chce iść do pracy a za rok zacząć inny kierunek - pytanie - czy teraz wojsko się o mnie upomni? dostarczyłem papiery że się ucze i teoretycznie mam odroczenie do 2008, ale uczelnia chyba wyśle jakieś zawiadomienie do WKU. Ma ktoś może jakieś doświadczenia?
kalahari: w zalaczniku, ktory dostales do ksiazeczki wojskowej powinno byc napisane, ze masz obowiazek poinformowania o rozpoczeciu nauki, jak i corocznym stawianiu sie w wku z zaswiadczeniem o kontynuowaniu nauki. w praktyce jednak nikt nie zawraca sobie tym glowy i takowe zaswiadczenie przynosi sie zwykle raz, po rozpoczeciu studiow i to na wezwanie, ktore przyjdzie do ciebie poleconym. potem do konca studiow nie beda zawracac ci glowy, chyba ze przerwiesz nauke, wtedy uczelnia wysyla taka informacje do wku.
ja poprostu zadzwonilem do wku powiedzialem milej pani ze zrezygnowalem z nauki ale chce ponownie zaczac naucznie, i powiedziala ok, nie ma problemu. przyszedl po ponad pol roku papierek o stawienie sie na komisje poborowa, tyle ze nie bylo mnie w kraju, moja mamcia zadzwonila znow do wku powiedziala ze mnie nie ma, jakis wojskowy chcial ja zbesztac ze grozi mi wiezienie za uchylanie sie od sluzby, wiec mu powiedziala, jedz pan se i se go szukaj jak tak go chcecie w tym wojsku, koniec z listami z wku od ponad roku,