4X a single speed
4X a single speed
Jak uważacie,SS nadaje się 4x, DS , ścigania? Myślałem nad złożeniem sobie Suburbana do takiego użytku. Wiem ,że był team , który startował na DMRach( chyba Trailstar zrobionych na SS), ale potem z tego zrezygnował, na rzecz przerzutek. Chciałbym zrezygnować z przerzutek , by mieć bardziej uniwersalny bike i go troche odchudzić, a także zrobić go bardziej bezobsługowym, tylko boje się,że stracę "elastyczność"- będzie problem z rozpędzaniem się, albo z prędkością :/
Kto z was ściga się na SS? Jak ma się sytuacja z przyśpieszaniem i prędkością max? Jakie prędkości da sie osiągnąć?
Kto z was ściga się na SS? Jak ma się sytuacja z przyśpieszaniem i prędkością max? Jakie prędkości da sie osiągnąć?
http://www.allegro.pl/item809273323_truvativ_stylo_nowa_4x_dh_street_nie_xt_slx_lx.html
nie warto, nie masz szans sie ścigać bez przerzutek, no chyba ze tak jednorazowo dla beki, ale musiałbyś baardzo dobrze dobrać przełożenie do trasy, zresztą odchudzisz go moze o 500g ale rower na singlu staje sie MNIEJ uniwersalny ... najlepiej by było jakbyś zrobił singla na próbe albo pożyczyłbyś od kogoś rower na singlu żeby zobaczyć jak to jest
http://www.pinkbike.com/photo/?op=view&image=605497 letni lans :D
-
- Kontakt:
zależy jakie dasz przełożenie. jak dasz np. 38 - przód i 16 - tył to będzie Ci się trudniej rozpędzać, ale będzie większa prędkość. jak dasz np. 32 przód 16 - tył to przyspieszenie będzie duże ale mała prędkość.
najlepiej zrób tak, że pojeżdzij bez używania przerzutki najpierw na jednym przełożeniu, policz zęby z przodu i z tyłu, później na innym, też policz zęby. masz już parę opcji dobrania przelożenia, pojeździj zobacz, kktóre Ci najbardziej pasuje i to zostaw. jak Ci sie to nie sprawdzi, to najwyżej założysz sobie znowu przerzutkę i tyle. to nie jest jakaś straszna życiowa decyzja. ja miałem kiedyś przełożenie 38x16 i dało się jeździć wzsędzie oprócz podjeżdzania pod jakieś bardzo strome góry. po miesiącu można się przyzwyczaić.
najlepiej zrób tak, że pojeżdzij bez używania przerzutki najpierw na jednym przełożeniu, policz zęby z przodu i z tyłu, później na innym, też policz zęby. masz już parę opcji dobrania przelożenia, pojeździj zobacz, kktóre Ci najbardziej pasuje i to zostaw. jak Ci sie to nie sprawdzi, to najwyżej założysz sobie znowu przerzutkę i tyle. to nie jest jakaś straszna życiowa decyzja. ja miałem kiedyś przełożenie 38x16 i dało się jeździć wzsędzie oprócz podjeżdzania pod jakieś bardzo strome góry. po miesiącu można się przyzwyczaić.
ja sobie właśnie zrobiłem drugi rower na SS taki właśnie lekki (w miare) żeby sie troche pościgać.na torze pewnie sprawdze go dopiero w Toruniu na nightcross'ie ale z tego co po mieście jeżdże to wydaje mi sie że nie bedzie źle. mam przełożenie 44/18 , rower jest lekki ,fajnie przyśpiesza,prędkość max nie jest jakaś oszołamiająca ale powinno wustarczyć.najlepiej pożycz od kogoś rower ma ss i zobacz czy Ci to pasuje.
pozdro
pozdro
mozna jeszcze zrobic taki motyw:
jedna zebatka z przodu, z tylu zalozyc np tylko 3 zebatki ktore najczesciej uzywasz i przerzutke. lancuch maksymalnie napiety tak zeby obslugiwal tylko te biegi. wydaje mi sie ze jest to dobry plan i sam niedlugo tak zrobie:)
jedna zebatka z przodu, z tylu zalozyc np tylko 3 zebatki ktore najczesciej uzywasz i przerzutke. lancuch maksymalnie napiety tak zeby obslugiwal tylko te biegi. wydaje mi sie ze jest to dobry plan i sam niedlugo tak zrobie:)
www.grawitacyjny.pl - free przesyłka od 300zł!
Aerozine - mega lekkie stery i korby!
Aerozine - mega lekkie stery i korby!
-
- Kontakt:
radaczja tak zrobilem bo mi ciegle na singlu lancuch spadal...zielony tez tak ma i ogolnie spoko pomysl to jest ja mam 3 zebaty 1 do streetu 2 do trialu a 3 jako dojazdowa:D i jest super:D:D:D:D tylko znowu rower stal sie glosny chodzi mi tu o dzwiek dzwoniacego lancucha:/
pozdro
pozdro
pinkbike-to nie smietnik...zanim dasz tam fote dokladnie to przemysl...
oczywiście że ss w 4x jest do przyjęcia, spokojnie można jeździć po torach, startować też, pytanie tylko jakie się będzie miało szanse. wydaje mi się że małe, bo przecież gdyby to było dobre rozwiązanie do tej dyscypliny to już dawno wszyscy by je wykorzystali.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
Chrabał zależało mi na twojej wypowiedzi, myśle,ze jesteś kompetentna osobą:) CZytałem opis Twojego bika na pewnej stronie o odchudzaniu rowerów, szkoda,ze inni nie poszli w twoje ślady i nie opisali tak dokładnie tego na czym jeżdżą. Świetnie skompletowałeś rower( wg. mnie przynajmniej)
Możliwe ,ze mój pomysł z tym SS nie był dobry, ale zawsze dobrze było zapytać was wszystkich o zdanie. Moze jeszcze sie ktoś wypowie... ;)
Możliwe ,ze mój pomysł z tym SS nie był dobry, ale zawsze dobrze było zapytać was wszystkich o zdanie. Moze jeszcze sie ktoś wypowie... ;)
http://www.allegro.pl/item809273323_truvativ_stylo_nowa_4x_dh_street_nie_xt_slx_lx.html