czy rower niszczy sie zima??

Marcal
Kontakt:

czy rower niszczy sie zima??

Post autor: Marcal »

Witam jak to jest czy rower niszczy sie jezdzac zima po sniegu ?? co dokladnie sie niszczy ??
BaDMaN
Kontakt:

Post autor: BaDMaN »

od soli której jest pełno na drogach w zimie, stary i suport szczególnie, pozatym napęd i łożyska itepe, od tego najbardziej sie niszczy
FRmaniacWroc
Kontakt:

Post autor: FRmaniacWroc »

jak wyżej badman,i chyba że masz choojowego amorka i dostają się do niego "śmiecie" czyli może sie tez dostac sól no i chyba w jakimś stopniu może wpływa na anodyzację amora??jak nie to mnie oświeccie....
Każdy żyje tym co może-więc pier*** innych i żyj rowerem...l..
Amator DH
Kontakt:

Post autor: Amator DH »

Pewnie że się niszczy,ale nie od mrozu tylko od śniegu,błota i wody.Nawet najlepszy rower nie posłuży długo jeśli go odpowiednio nie zakonserwujesz do jazdy.Główny problem to korozja różnych elementów.Jak masz zadrapania na ramie, to tam,pod wpływem wilgoci i wody, wyłazi korozja(nawet aluminium).Druga sprawa to smar w łożyskach i na łańcuchu.Może zostać po prostu wypłukany i jak coś pracuje na sucho to się niszczy.
Ale ja tu pisze o ekstremalnych warunkach.Ja w czasie chlapy pośniegowej albo w deszczu nie jade,a znowu po ubitym śniegu to lepiej jest niż w błocie.Jedyna rada to dbać o odpowiednie smarowanie elementów. A po jeżdzie lepiej spłukać delikatnie błoto i naoliwić gł.napęd. Na forum już coś było o konserwacji.
PS:Jak człowiekowi ciepło to jazda po śniegu sprawia niesamowitą frajdę,wtedy nie myśli się o sprzęcie.
www.forumrowerowe.com
> Zielony <
Kontakt:

Post autor: > Zielony < »

Marcal Niszczy sie, ale rower jest po to zeby na nim jezdzic, i to jest naturalne ze sie niszczy, szybciej lub wolniej, zalezy jak sie dba o niego, ale jak sie boisz, ze sie Ci zniszczy, to sprzedaj rower, bedziesz mial klopot z glowy ;)
Lubie przeszkody,ktore nie byly budowane z mysla o jezdzie na rowerze
STREET to tylko BMX
berens
Kontakt:

Post autor: berens »

rower sie bardzo niszczy stery, suport, ogolnie caly naped wszystko bierze korozja i gorsza praca a efektem jest niszczenie sie sprzetu, rama jest duzo bardziej podatna na zlamanie, takze hamulce sie neiszcza. Ja zima nie jezdze dban o rower i nie mam zamiaru go nieszczyc

P.S po jazdzie zima tzn w nowym sezonei najprawdopodobniej bedziesz musial wmienic wile zniszczonych czesci ;/;/
Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

co wy macie za rowery :| ? mi tam nic się nie niszczy, łańcuch trochę rdzewieje i tyle...
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
BaDMaN
Kontakt:

Post autor: BaDMaN »

i na mrozie częśći są chyba bardziej podatne na pęknięcia itp, CHYBA bo nie wiem, znajomemu w zeszłym roku obręcz pękła na dużym mrozie a nie było jakiegoś mocnego pierdolnięcia
Psyke
Kontakt:

Post autor: Psyke »

A ja tam sram na jakieś błoto czy cóś tam. Se śmigam inie zwracam uwagi na jakieś błoto pośniegowe czy takie tam. A zabezpieczam tylko łańcuch super preparatem smarem w spray'u MN-50 po piątną warstwą psikam i jade do przodu.
http://www.pinkbike.com/photo/1277425/ auć :/
gal anonim
Kontakt:

Post autor: gal anonim »

wiadomo, ze od blota, soli, wilgoci rower sie w jakims tam stopniu niszczy i nic na to nie poradzisz. Ale to nie jest powod, zeby nie jezdzic jak jest mokro. Rower jest, zeby na nim jezdzidz, a nie zastanawiac sie, czy sie zepsuje czy nie. Ja jezdze w zimie, jak mokro, deszcz i wcale nie zauwazylem jakis usterek. Po kazdej mokrej jezdzie trzeba wyczyscic rower i tyle.
Amator DH
Kontakt:

Psyke102 pisze:A ja tam sram na jakieś błoto czy cóś tam. Se śmigam inie zwracam uwagi na jakieś błoto pośniegowe czy takie tam. A zabezpieczam tylko łańcuch super preparatem smarem w spray'u MN-50 po piątną warstwą psikam i jade do przodu.
NO I WSZYSTKO ZALEŻY OD SPONSORINGU!
Jak mi się spierdzieli jakaś istotna i droga część to nie ma mamo pożycz...
A wtedy jest przerwa w jeżdzie i dupa blada.
www.forumrowerowe.com
Amator DH
Kontakt:

gal anonim pisze:wiadomo, ze od blota, soli, wilgoci rower sie w jakims tam stopniu niszczy i nic na to nie poradzisz. Ale to nie jest powod, zeby nie jezdzic jak jest mokro. Rower jest, zeby na nim jezdzidz, a nie zastanawiac sie, czy sie zepsuje czy nie. Ja jezdze w zimie, jak mokro, deszcz i wcale nie zauwazylem jakis usterek. Po kazdej mokrej jezdzie trzeba wyczyscic rower i tyle.
No i troche nasmarować-popieram.
> Zielony <
Kontakt:

Post autor: > Zielony < »

Amator DH pisze:Jak mi się spierdzieli jakaś istotna i droga część to nie ma mamo pożycz...
A wtedy jest przerwa w jeżdzie i dupa blada.
Bardzo duzo zalezy od checi... Jak sie spie_ rdoli droga czesci, mozna ja zastapic tania i jezdzic dalej...
Nie trzeba miec roweru za duza kase zeby jezdzic.
Lubie przeszkody,ktore nie byly budowane z mysla o jezdzie na rowerze
STREET to tylko BMX
iam
Kontakt:

Post autor: iam »

Bardzo duzo zalezy od checi... Jak sie spie_ rdoli droga czesci, mozna ja zastapic tania i jezdzic dalej...
Nie trzeba miec roweru za duza kase zeby jezdzic.[/quote]

mozna - pytanie jak dlugo...
Amator DH
Kontakt:

Dzisiaj mi się troche zniszczył. Warto myć?
www.forumrowerowe.com
Amator DH
Kontakt:

Sorki
www.forumrowerowe.com
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Amator DH, przy tym jak mój wygląda czasami to Twój jest czyściutki :D
http://dhcyc.pinkbike.com
Amator DH
Kontakt:

dhcyc pisze:Amator DH, przy tym jak mój wygląda czasami to Twój jest czyściutki :D
No w takim słoneczku? Fajne trasy macie.
www.forumrowerowe.com
Bender
Kontakt:

Post autor: Bender »

niszczy. lancuch rdzewieje, woda wdziera sie gdzie tylko popadnie. sól niszczy uszczelki. gowno ogolnie, warto zakladac jakies oslony na widelec.
SPRZEDAM - swinger6, 9.5 x 3.0 sprezyna 450, stan bdb! Monster 03, stan bdb, 1800 zl
ODPOWIEDZ