jaki olej do Monstera,i jak dziala tlum?
jaki olej do Monstera,i jak dziala tlum?
Zakupiłem Monstera.Porzedni właściciel twierdził ze amor był po serwisie i ze został wlany olej o gęstości 5W.Ja mam pytanie takie,jakiej marki powinien być olej to znaczy czy może być do np.amorow z motorów i o jakiej gęstości najlepszej powinien być.I mam jeszcze taki problem, gdy odkręcam czy zakręcam regulacje obojętnie, jaka to nie widzę za bardzo różnicy w pracy amora czy ona jest aż tak nieznaczna czy może cos być nie tak z amorem czy z tlomikami czy tez moze jest za zadki olej?Za odpowiedz z góry dzięki.
gęstość oleju do amorka wynosi ok 800g/litr :P
Lepkość 5W jest dobra, choć marzocchi zaleca 7,5W.
Nadaje się każdy lepszy full-syntetyczny olej do amortyzatorów motocyklowych - dziś swojego zalałem castrolem i działa wyśmienicie.
regulacja działa tak sobie (przy oleju 5w tłumienie powrotu wkręcone na max wydaje się być optymalne). Jak masz starszego monstera, to kompresji nie masz regulowanej, jeżeli nowszego, to wpływ regulacji jest duży, ale to poczujesz dopiero przy solidnym uderzeniu, albo wyjmując sprężyny i wciskając sam tłumik (nie polecam, bo dużo zabawy, a korzyść żadna).
Lepkość 5W jest dobra, choć marzocchi zaleca 7,5W.
Nadaje się każdy lepszy full-syntetyczny olej do amortyzatorów motocyklowych - dziś swojego zalałem castrolem i działa wyśmienicie.
regulacja działa tak sobie (przy oleju 5w tłumienie powrotu wkręcone na max wydaje się być optymalne). Jak masz starszego monstera, to kompresji nie masz regulowanej, jeżeli nowszego, to wpływ regulacji jest duży, ale to poczujesz dopiero przy solidnym uderzeniu, albo wyjmując sprężyny i wciskając sam tłumik (nie polecam, bo dużo zabawy, a korzyść żadna).