znajdz cos w necie, moze akurat bedzie ;o , ja ci niepomoge bo w pisaniu i z husty jestem kiepski LOL dzisiaj wmawiałem nauczcielce ze wczroaj był 4 rozbior polski :P chyba Łykneła bo miałem wielu popierających mnie ludzi HHAHA xD
http://www.pinkbike.com/photo/674223/ moze jeszcze kiedys wsiade na ciebie...
słusznie bo była szansa na pokonanie Rosji i ustalenie noweg ładu w Europie, utworzenie Księstwa Warszawskiego dawało nadzieje na późniejszą dużą autonomie lub nawet niepodległość Polski...
ale nie chce mi się zaglądać do ksiązki, myśleć i wypisawć tego wszystkiego dokładnie :P
Oczywiście Mit napoleoński odegrał ogromną role w zmnianie mentalności Polaków i przywróceniu nadzieji na odzyskanie niepodległości. Możesz się odwołać do np. ''Pana Tadeusza'' A.Mickiwicza
Napoleon nie robił tego dla Polaków tylko dla wlasnej chwały i asekuracji, a po jego smierći ruscy nadal robili nas w kakao tylko tym razem w ksiestwie warszawskim... :/
Księstwo warszawskie bylo tworzone na francuski model administracyjny.
Tak Napoleon miał wyzwolic Polskę z okupacji zaborców przynajmniej krążyły takie opowiści wsród szlachty. W praktyce nigdy do tego nie doszło ale fak faktem że sam epizod związany z Napoleonem jest ważny dla Polaków.