Otóż...moją zmorą jest efekt "podbijania"...Po zakupie hamulca tarczowego na tył zauważyłem iż tylne koło "podbija" przy mocnym hamowaniu. Nie wiem jak sobie poradzić z tym fantem, a jest on bardzo uciążliwy gdyż przy wejściu w zakręt poślizgeim zaczyna cały wahacz wibrować i jest zonk z jechanki...radźcie cosik braty...Rama DC TosaInu, hamulec Shimano 525.
konex pisze:A t o nie jest tzw. efekt blokowania wahacza?? Wydaje mi się że to normalne i jedynym rozwiązaniem jest niehamowanie...;p
Nie wiem czy to efekt blokowania wahacza...ale objaw jest taki że mi tył wibruje i to mi bardzo przeszkadza...ponoć niektórzy temu zaradzają, ale Ja nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić...
Jezeli również jest to nowy hamulec to mogą się po prostu szprychy układać albo wibrować kiepsko zaplecione koło. Albo taka uroda tego hamulca, mój kolega w stzywnaiku miał prez pierwsze 2 miechy wibrujący tył i efekt jakby ABS-u... prz takim hampelku.
jesli dobzre kumam to to normalka...ale zabardzo nei weim o co ci chodzi..ja mam hardtaila z amorkiem z przodu i tylnym heblem i jak hamuje to skok sie skraca w amorze....to normalka...zwykle prawa fizyki...
...pozdro
pinkbike-to nie smietnik...zanim dasz tam fote dokladnie to przemysl...
pan_saper71 pisze:jesli dobzre kumam to to normalka...ale zabardzo nei weim o co ci chodzi..ja mam hardtaila z amorkiem z przodu i tylnym heblem i jak hamuje to skok sie skraca w amorze....to normalka...zwykle prawa fizyki...
...pozdro
Ja pisze nie o przednim amorku, a o tylnym wahaczu- bo ja mam full-a...Tosa Inu ma 160 mm ugięcia i przy hamowaniu tylny wahacz wibruje. Pozdro.
To jest spowodowane tym że klocki w 525'ce dość luźno zamocowane są zaxisku i się ruszają przód-tył. Można to wyeliminować zakładając klocki BBB bo trochę ciaśniej są spasowane lub podklejając jakieś cienkie blaszki w odpowiednim miejscu.
Bierut...podziękował:)...Czyli dośmigam te klocuszki-pomecze sie jeszcze troche z wibracjami, ale jak założe BBB to napewno się podbijanie zmniejszy....Pozdrawiam:)
radziu84 pisze:Bierut...podziękował:)...Czyli dośmigam te klocuszki-pomecze sie jeszcze troche z wibracjami, ale jak założe BBB to napewno się podbijanie zmniejszy....Pozdrawiam:)
Naciągnij koło może najpierw. Ale w sumie BBB możesz kupić, będą najwyżej na przyszłość bo uchodzą za lepsze od okładzin shimano