domyslna przegladarka w windowsie
domyslna przegladarka w windowsie
chce przejsc z ie na opere gdzie sie wlancza ta opcje zeby ustawic domyslna przegladarke w win 98 ?
da sie wogole wykasowac ie skoro jest np potrzebne do otwierania okienek np dyskow ?
da sie wogole wykasowac ie skoro jest np potrzebne do otwierania okienek np dyskow ?
-
- Kontakt:
Re: domyslna przegladarka w windowsie
Poszukaj w opcjach Opery, na pewno gdzies tam to jest :) Nie mam jej teraz zainstalowanej zeby Ci dokladnie podac...M I C H A Ł pisze:chce przejsc z ie na opere gdzie sie wlancza ta opcje zeby ustawic domyslna przegladarke w win 98 ?
Nie ma sensu kasowac IE, tak duzo miejsca nie zajmuje, a jest dosyc gleboko osadzony w systemie... Poza tym nie jest on uzywany "do otwierania okienek np dyskow". Tym zajmuje sie explorer (Eksplorator Windows).M I C H A Ł pisze:da sie wogole wykasowac ie skoro jest np potrzebne do otwierania okienek np dyskow ?
jak dobrze pamiętam to po zainstalowaniu zostaniesz automatycznie zapytany o to czy Opera ma być twoją domyślną przeglądarkąa jak nie to jak u mnie Opera wersja 7.23 Pl: PLIK - PREFERENCJE - DOMYŚLNA PRZEGLĄDARKA i tam są ustawienia, które mam nadzieję cie pomogą " opera ma sprawdzić czy jest domyślną przeglądarką" może jak to zaznaczysz to będzie git
http://www.pinkbike.com/photo/op=view&image=716501
opera po odpaleniu powinna sama sie zapytac czy chcesz ja ustawic jako domysla przegladarke, niestety np GaduGadu jest tak zajebiscie napisane ze nie potrafi kozystac z domyslej przegladarki w systemie tylko zawsze kozysta przy otwieraniu linkow z IE
co do usuwania to MS zaplacil spora kare za brak mozliwosci odinstalowania IE, i w xp jest juz taka opcja ktora jedynie usuwa ikonke z pulpitu
co do usuwania to MS zaplacil spora kare za brak mozliwosci odinstalowania IE, i w xp jest juz taka opcja ktora jedynie usuwa ikonke z pulpitu
wchodzisz w menu "Narzędzia" -> "Preferencje" -> zakladka "Zaawansowane" -> potem tam z lewej takie cos "Programy" -> i dajesz haczyk przy pozycji "Opera ma sprawdzać czy jest domyślną przeglądarką", mozesz tez kliknac w "Szczegóły" i pozaznaczac wszystkie protokoly, nie dawaj haczyka przy plikach jpg bmp gif png bo ci opera bedzie zdjecia otwierac, mam wersje 8.5 wiec na innej moze byc troche inaczej. no i to chyba wszystko :)
twój stary i 40-stu rozbójników!!
www.freeride.swidnica.prv.pl
www.freeride.swidnica.prv.pl
Xxsin - ja z tym walczylem pare miechow temu zeby FF mi otwieral z gg linki, oczywiscie helpdesk gg nieraczyl odpowiedziec, znalazlem za to programik ktory podmiania cos tam w gadulcu (FF juz otwieral linki, za to archiwum sie "zepsulo") i w koncu sprobowalem mirandy.. i nie wruce juz do gg, nawet gg bez tych banerow z dodatkowymi pluginami jest cieniutkie w porownaniu do mirandki :D