24- 26 dirt street- przyszlosc MTB ?? :P

> Zielony <
Kontakt:

Post autor: > Zielony < »

no przeciez sa rowery gdzie geometria jest przystosowana tylko pod kola 24, nie wlozy sie tam kol 26
nie chodzi ze wloze kola 20 do mtb, poprostu czemu nie mozna wjechac na zawody mtb, na BMXe ??? to jest tez rower ???
a kola 22, to tylko kwestia czasu...
Lubie przeszkody,ktore nie byly budowane z mysla o jezdzie na rowerze
STREET to tylko BMX
Pedro 47
Kontakt:

Post autor: Pedro 47 »

Nie preferuje Streetu. Głównie Urban FR/FR. Przejechałem sie raz na rowerze kolegi przód 26" tył 24". Nie wiem dokładnie czy przez nizsza wage tylu czy przez inna mase wirujaca ale przy bunnym dupa mi latała w cholere wyzej niż przód. I tutaj zaznaczam ze mamy podobne rowerki, 130mm z przodu itp. Różnica w tylnim kole. Czasem mi chodzą myśli zeby na tył wrzucić 24" (jak aktualne 26" wymięknie) żeby przy mniejszej masie obreczy uzyskac większą sztywność (w relacji do mojego aktualnego kółka zaoszczędziłbym 300g + różnica w masie opony i dętki bo wszystko to sie liczy) i delikatnie obniżyc środek suportu.

I takie myślenie według mnie ma sens. Konkretnie - obniżyc mase, obniżyc środek suportu z jednoczesnym przesunięciem środka ciężkości do tyłu.

Ale...

Straty przy 24" - mniejsza prędkość maksymalna (to akurat mnie gryzie i dalej trzyma przy faworyzacji 26"), Szybsze zużycie opon (mniejszy obwód - mniej do ścierania :))
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
> Zielony <
Kontakt:

a ja ktos pisal ze kazdy moze wlozyc kola 24, to rownie dobrze kazdy moze miec kola 20 ( potocznie zwazym BMX ) wiec po co robic zawody dla kol wiekszych, jak kazdy moze miec mniejsze czyli 20 ???
STREET to tylko BMX
KFP_Wwa
Kontakt:

Post autor: KFP_Wwa »

Zielony nie dyskutuj i tak niczego nie zmienisz i uwazam ze nie ma nawet sensu! jak ci zle ze koledzy na 2x24" maja latwiej to zmien na 24" i juz :P

zrozum ze MTB to MTB i na zawody MTB nie wejdziesz na BMXie

tak jak na zawody BMX nie wejdziesz na MTB - mimo ze trudniej niby
20 inches isn't a crime
LinksFR
Kontakt:

Post autor: LinksFR »

oczywiscie ze moze ale zastanow sie jak bedzie sie jezdzilo na rowerze z tak malymi kolami i proporcjonalnie duza baza kol? pokracznie po prostu

stwierdzenie ze dlaczego ma byc razem jako mtb 24 i 26, przeciez na 24 latwiej robic triki jest nonsensem. a jakktos ma slucki to powinien na dircie miec inna kategorie niz ludzie na agresywnym biezniku bo im latwiej? bzdura, mtb znaczaco jednak sie rozni od bmx swoja geo i stad podzial, poza tym mtb w znaczacej czesci maja jednak amory a to robi roznice na wybiciu. jak juz ktos zauwazyl, nawet bmx i mtb na takich samych kolach 24 nic wspolnego nie maja
http://bodzio.pinkbike.com/
> Zielony <
Kontakt:

Nie musze nic zmieniac, tylko nie widze sensu organizowania zawodow MTB skoro nie mam zasad, zawody BMx maja zastady :)
Wiem ze kazdy jezdzi dla siebie i na czy mu sie podoba, ale jak ktos organizuje zawody, to albo sa zasady alba i nie ma.
Bo jak patrze na amerykanski filmy to na zawodach MTB widzialem wszystkich na kolach 26.
Wiec ja nic nie zmieniam, tylko inni prubaja zmieniac, a moze nawet oszukiwac...
STREET to tylko BMX
sun.
Kontakt:

Post autor: sun. »

Hmmm temat trafiony idealnie,patrzac na to co sie dzieje wszyscy zmieniaja na 24,czy to taka faza moda nie wiem sam,az sam sie zaczalem zastanawiac,mam bitcha z djem 130 i na kolach 26 ludize mowia ze to hujowo wyglada,ale mam swoj rozum,pierdole ich zdanie,na 26 jezdzi mi sie dobrze nie wiem jakby bylo na 24. I teraz tu oto dylemat,co wybrac,mtb wywodzi sie zmkol 26 a wiec tak zostac powinno,nie wiem sam,ale chyba zostane przy 26,jak mowicie????, ale popieram w zupelnosci wypowiedz zielonego ze nie ma sensu organizowania zawodow MTB skoro nie ma zasad.pozdro600
www.lostinmedia.pl
www.tapeclothing.com
> Zielony <
Kontakt:

LinksFRnie ma zakazu co do geometri roweru, prawada, wiec jak wloze kola 20 do MTB ?? to co to bede mogl jezdzic na zawodach MTB ??
STREET to tylko BMX
KFP_Wwa
Kontakt:

raczej nie bedziesz mogl ale to ci nic nie da :D 20" w mtb bedzie ci tylko wadzic a nie pomagac

a co do zasad to jakie sa zasady w bmx? ze na dircie moga startowac tylko 20"? bo ja nie wiem jesli tak to i tak nikt na bmx24" nie bedzie startowac bo by sobie utrudnial
20 inches isn't a crime
> Zielony <
Kontakt:

KFP_Wwa wiesz chodzi mi o zawody w polsce.
Bo skoro moge do MTB zalozyc kola 24, to czemy bym nie mogl 20 ???
a nie ma zasad co do geomari roweru i z czego ma byc z budowany( np. amortyzatr, sztywny widelec, ile hamulcy, czy przezutki maga byc itp)
Wiec po co mam wkladac kola 20 do MTB, jak moge na BMXie przyjechac...
Ale jast niby zakaz na mniejszych kolach ???
Wiec wkoncu jakis zasady oboiwazduja, ale chyba nie w polsce, bo w polsce, wszyscy w h u j a leca.
Wiec nie widze sensu organizowania zawodow bez konkretych zasad...
STREET to tylko BMX
> Zielony <
Kontakt:

wiec alabo sie rozruznia rozmiar kol, alebo nie ?? 20-24-26....
STREET to tylko BMX
lizzard king
Kontakt:

Post autor: lizzard king »

> Zielony < dlatego mowie, ze powinien byc podzial na mtb i bmx, a nie po wielkosci kola, bo np. do bmx;a 26 juz nei wsadzisz...
> Zielony <
Kontakt:

lizzard kingale co uwazasz za rower MTB, a co za BMX ??
objasnij mi to w szczegulach :D
STREET to tylko BMX
lizzard king
Kontakt:

hmm :D

a co to jest w takim razie? (mtbmx, mozna na kazde zawody jechac ;p)
http://www.pinkbike.com/photo/?op=view&image=669641

wiec tak:

mtb uwazam za rower ktory ma rame mtb czyli duza rame, bo jak by dac tam kola 20 i sztywny widelec to niby byl by bmx, ale nie do konca, bo ma za duza rame ;p

to chyba jedna rzecz, odrozniajaca mtx od bmx
KFP_Wwa
Kontakt:

te zielony nie ciotuj bo wiem o co Ci chodzi :P

chcesz zeby on powiedzial ze bmx ma 20" a mtb 24 i 26" :P a ty powiesz ze do mtb mozna wsadzic 20" - owszem moze i mozna wsadzic ale jak byly organizowane zawody MTBMX to ogolnie zasady sa takie - jest klasa BMX i MTB

mozesz miec BMX 20" albo 24"(jak chcesz) i MTB 24" i 26" i tyle - chcesz wsadzic 20" prosze bardzo, moze cie dopuszcza (pytanie tylko do ktorej klasy mtb 20" dopuszca - bo ja bym dopuscil ale do bmxow) :P
20 inches isn't a crime
> Zielony <
Kontakt:

lizzard kingwiec sam widzisz, zeby robic podzial na MTB i BMX to bys musial zrobil zasady na geomarrie ram itp. to jest bez sensu, wiec rozruznia sie wielkosci kol.
Czyli duzo rama MTB to jaka, ma byc zeby byla MTB,a nie BMX ??
STREET to tylko BMX
KFP_Wwa
Kontakt:

boze sa zasady niepisane ze MTB startuje na 24" i 26" w jednej klasie zwanej MTB tyle!
20 inches isn't a crime
> Zielony <
Kontakt:

KFP_Wwato ja sie pytam Czemu w zawodach MTB moga startowac kola 24, a nie 20 ???
STREET to tylko BMX
lizzard king
Kontakt:

zielony, taka, zeby weszlo do niej kolo powyzej 20" ale wtedy to trzeba patrzec na wielkosc kol

wiec o nie do konca tez tak jest... bo jak by wsadzic sztywny widelec i kola 20" to wlasnie trzeba by bylo brac tez geometrie, tak jak mowiles...

w ogole to sie robi bez sensu, ustalmy, ze mtb to 24 i 26 a bmx 20 i tyle, tak jak mowi kfp, ale...

co z bmx'ami racingowymi :D
ODPOWIEDZ