24- 26 dirt street- przyszlosc MTB ?? :P

KFP_Wwa
Kontakt:

Post autor: KFP_Wwa »

bo 20" to juz rasowy beemix
20 inches isn't a crime
lizzard king
Kontakt:

Post autor: lizzard king »

na to pytanie nie ma odpowiedzi? bo za kazdym razem kazdy cos komus wytnie i sie nie da po porstu, robi sie bledne kolo...
> Zielony <
Kontakt:

Post autor: > Zielony < »

lizzard kingAlbo sa zasady, albo nie mam, jedni mowia za MTB to kola 24-26, a ja znam duza osob co mowia za rowery MTB to 20-24-26, nie wiem komu wierzyc ;)
Wiec trzeba wprowiadziac zasady do to roweru w jakich mozna startowac, a jakos nie widze takich zasad...
Jak organizowac Zawody takie sonseowne, to kazdy powiniec miec te same szanse...
Lubie przeszkody,ktore nie byly budowane z mysla o jezdzie na rowerze
STREET to tylko BMX
KFP_Wwa
Kontakt:

Post autor: KFP_Wwa »

a dasz nagrody? :P np. MTB organizowane sa jako MTB 24"+26" bo niby mozna by to rozdzielic - ale kto da tyle nagrod? watpie zeby sponsorom sie chcialo dawac 2x tyle
20 inches isn't a crime
lizzard king
Kontakt:

to napiszmy zasady

a i zle mowilem, o tych ramach, bo sa tez trialowe, na nich mozna jezdzic na upartego..
[]_ ([]) []_
Kontakt:

Post autor: []_ ([]) []_ »

no ale w takim razie dlaczego tak duzo osob jezdzi jeszcze na 26??? skoro 24 ma tyle zalet??
dla samgo faktu ze to czyste mtb?
tez musi miec jakies zalety 26 skor tyle osob na nich jezdzie, np. aaron chase ;/
http://www.jokejoke.prv.pl/
RyyS
Kontakt:

Post autor: RyyS »

Zielony - abstrahujac nieco od tematu, mowisz o rownych szansach... zawsze mozna by sie przyczepic, ze ktos ma np. lepsze hamulce, lepsze opony itd. Ale cos w tym jest w sumie, ze 24"" to inna nieco klasa niz 26"
lizzard king
Kontakt:

wiecie co?

tego sie nie da ustalic, ani odroznic. to trzeba wiedziec i tyle...

tak samo jak nie wytlumaczy sie przecietnemu odbiorcy, czym sie rozni kask za 90 zl od takiego za 500... bo dla niego to nei ma roznicy
Eee...
Kontakt:

Post autor: Eee... »

jasne ze sa rowery mtb 20" sa to rowery dzieciece i taki rower niebedzie sie nadawal do skakani dla tak duzuch ludzi jak my. chcialbym zauwazyc ze w zawodach w usa tez startuje pare osob na 24" np. berrecloth ma 24" na tyle, i jest jeszcze paru co maja 24/24. zabardzo uogulnilismy ze na 24" jest latwiej, bo jest latwiej ale nie wszystko i nie pod kazdym wzgledem. napewno latwiej jest nabierac rotacje ale juz tricki z puszczaniem roweru latwiejsze sie wydaja przy bardziej stabilnym rowerze jak 26" pozatym przy duzych hopach roznica miedzy 26", a 24" sie zeciera. wiem ze w 4x byla kiedys zasada ze kolo musialo miec jakas srednice by bylo dopuszczone i wtedy na 24" zakladali wysokie opony by startowac, ale teraz jest to zmienionei normalnie z 24" mozna startowac. podzil w mtb niema sensu na 24" i 26" bo jednemu jest latwiej na 26", a drugiemu na 24" jak by 26" przodowalo tak strasznie nad 26" to wszystkie zawody wygrywalo by 24" a np. w szklarskiej wygral czech ktory byl na 26" i mimo ze startujacych na 24" bylo duzo to wcale nie wygrali.
pan_saper71
Kontakt:

Post autor: pan_saper71 »

> Zielony < ciesze sie ze ktos poruszyl ten temat...
..jestem tegoz dania co ty...uwazem ze street an kolach 24" i na singlu to nie jest dokonca street...to nieudolne polaczenie bmx z mtb...zwielo sie to z tad ze ludzie mysla z ena mneijszym rowerku altwiej robic tricki..ale nadal chcieli byc bardziej uniwersalni bo kola20" jednak ograniczaja przynajmniej przy pzremieszczaniu sie po miescie an duzych pzrestrzeniach...
..wszytko mojim zadniem zaczelo sie od 24bicycles...oni zaceli jezdzic na koalch 24 z singlem i wogole...ludzie ulegli amni kol 24 w ostatnim roku...nie mowie tu ze nie ma ludzi co na samym poczatku zaczynali od kol 24 albo ci co an wlasnych obserwacjach i testach doszli do wniosku ze wlasciwe ejst dla nich kolo 24...ale uwazam za pozersto jesli ktos pod wplywem np tego forum aklbo filmow zakladaja kola 24 bot ak fajnie modnie i trendy...
...bez urazy :P
...mojim skromnym zdaniem streetowka powinna miec kola 26" amor o skoku max 100mm i przezutka....
..pozdro
pinkbike-to nie smietnik...zanim dasz tam fote dokladnie to przemysl...
RyyS
Kontakt:

Post autor: RyyS »

Eee... - co nie zmienia faktu, ze nie wiemy jak by jezdzil Damjan z kolami 24" :P
a czemu w USA tyle osob jezdzi jeszcze na 26"? mowie tu o prosach. bo wielu z nich jezdzi juz naprawde dlugo i kwestia przyzwyczajenia do 26 jest dla nich bardzo istotna, tak mi sie wydaje...
BigRomek
Kontakt:

Post autor: BigRomek »

aj.. dobra zacznijmy dzieliz.. robimy zawody MTB w kalsie 24/24 , 26/24 , 26/26(bo tu wszedzie jest roznica w geometri). moim zdaniem totalny bezsens!! co do rznicy w bmx i mtb:
1. rama- przy ramie 16"(MTB) to rura glowna w bmx jest dluzsza o 4"- i tu masz juz kolosalna roznice!!
2. bmx sa wytrzymalsze, czesci ich sa sporo bardziej zywotna niz mtb
3.ogolnie bmx je4st SPORO mniejszy

Co do MTB. Ja jezdze street i zaraz zamowie drogie kolo 24 na przod i zrobie swoj rower na Big bmx, a dlaczego?? Bo probowalem jezdzic na bmx i jest dal mnei stanowcxzo za maly(mam tam ponad 190cm) i wiem ze sa ludzie co jezdza i maja ponad 2m ale ja wole mtb, pol bmx. Karzdy jeden robi jak mu lepiej swoj rower, co nie?? Zielony, czzy jakbys widziel ze Ci cos nie pasuje w Twoim rowerze to zzostawilbys to bo "to jest bardziej ortodoksyjne mtb"?? Ja robie cos co mi bedzie pasowac i na czym mi sie bvedzie dobrze jezdzic.

Co do zawodow to nie wiem, nie startuje(za cienki jestem). w Polsce wygrali wszyscu na 24/24.. i mowisz ze to jest swego rodzaju "oszustwo" tak?? To Ciekawe jakbys wrzucil na te zawody jaka s;awe na 26/26 to kto by wygral, napewno nie Polacy.. to jak i co to zalezy od wlasciciela roweru a nie od jakichs glupich zasad. Jezeli dalej nuie widzisz roznicy(Zileony) to postaw kolo swojego DC Pussy bmx-a i se popatrz na rozniece(wizulane chociazby) i dlatego na zawodach mtb nie ma bmx i na odwrot. pozatym Rybi jezdzi na bmx a zaja miejsce na mtb... czyli- LICZA SIE UMIEJETNOSCI!!!

napisal czlowiek ktory nie umie abubacy(czy ja to sie tam pisze) :D:D:D
Elo Rap :P
SPRZEDAM NAPINACZE DO STREETLEGALA => PRZEJSCIOWKA 14/10
BFR- Big Fat Romek
hofmen
Kontakt:

Post autor: hofmen »

jakies kompleksy?
TwoFourPlayer
OBRECZ BFR 24"x48h-90zl,Kolo tyl 24" piasta dmr revolver -260zl
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

ehhh zielony, nie mogę się z Tobą zgodzić .... co z tego że na zawodach na 24 jest łatwiej??? jeśli jest to sobie zmień koła a nie beczysz że to niedozwolone ... Rower MTB to MTB, ta sama rama, te smae komponenty, tylko koła inne, a zakładam do swojego roweru korby BMX bo są wytrzymalsze, zaprojektowane do katowania, siodło BMX, bo barspiny się łątwiej kręci .. po co iśc pod górkę??? Zresztą ja na zawodach nigdy nie będę startował bo jeżdżę dla własnej satysfakcji i przyjmności. Tyle ...
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Pedro 47
Kontakt:

Post autor: Pedro 47 »

[]_ ([]) []_ pisze:no ale w takim razie dlaczego tak duzo osob jezdzi jeszcze na 26??? skoro 24 ma tyle zalet??
dla samgo faktu ze to czyste mtb?
tez musi miec jakies zalety 26 skor tyle osob na nich jezdzie, np. aaron chase ;/
Wady są... Pisałem na drugiej stronie. Oczywiście do streetu/dirtu wkładajcie sobie takie koła jakie wydają sie wam lepsze ale...

Ale zejdźmy teraz do DH. Dlaczego w DH uzywa się 26"?
1). WIEKSZA PREDKOSC
2). ŁATWIEJSZE POKONYWANIE NIERÓWNOŚCI - koło mniej kantuje.

W Streetcie/Dircie wyżej napisane przezemnie nie odgrywaja juz takiej roli. Gleba jest równa a prędkość ustawiacz konfiguracją zebatek.
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
Mietek
Kontakt:

Post autor: Mietek »

Gdyby rowery były samochodami to BMX byłby gokartem a MTB jakimś tuningowanym autem z NFS Underground. MTB są (w przeciwieństwie do BMX) stworzone tak żeby mozna było je zrobić na 1000 róznych sposobów. Pierdolenie, że nie ma zasad to pierdolenie dla samego pierdolenia. BMXy są praktycznie niereformowalne. Mozna w nich wstawić lepsze obręcze, piasty i te pierdoły ale geometria zostanie praktycznie ta sama (no chyba że ktoś zmieni rame). W MTB mamy do wyboru widelec czy amor, rózne napinacze, ss czy przerzutka i tym podobne. Nawet na 26" można zrobić tak oddmienne rowery, że różnica byłaby większa niż gdyby do dwóch podobnych rowerów wstawić inne rozmiary kół. Nie można mówić, że zasad nie ma. Są tylko nie są jakieś chorobliwie surowe. Są dopasowane do MTB.
Ja to bym jeszcze tavotu dodał...
Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

ale po kiego traktowac te zmiany jako cos zlego, co koniecznie trzeba wytlumaczyc? kazdy jezdzi na tym, na czym jest mu lepiej....

szczerze mowiac, watpie zeby nawet 50% bikerow swiadomie zmienialo kola na 24" - bo wiedza jakie to da korzysci akurat przy ich wykorzystaniu roweru, i faktycznie korzystaja z dobrodziejstw takich malych kol (bo mimo wszystko sa duzo mniejsze). po zalozeniu 24" przez takiego czlowieka najpierw jest podniecenie byciem "trendy i na topie" a po paru dniach taka osoba zauwaza ze jednak inaczej sie jezdzi.

a co do przeobrazenia sie kolarstwa w 24" - ludzie beda jezdzic na tym co im sie bardziej podoba. za 10 lat przejdzie mania na 24" kola ktore sa elo i w ogole najzajebistsze, i 26" nie beda juz traktowane jako przeżytek, tylko jakokolejna opcja, podobnie jak 24". jesli sa jakies zalety 26" kol w streecie i dircie, to bardziej swiadomi bikerzy beda na takich jezdzic.

ja osobiscie najchetniej bym zmniejszyl swoj rower i zalozyl nawet 22" kola gdyby produkowali je w mocniejszych wariantach niz obrecze klasy xc. niestety do tego trzebaby sobie wlasna rame pospawac, i przerobic zupelnie amortyzator. nigdy nie lubilem duzych kol, i chyba nigdy ich nie polubie.
www.trialshop.pl
KOXX
Kontakt:

Post autor: KOXX »

swoją drogą to lubie BMX-y, bo one są jak takie zabaweczki :D. ale niestety sztywny widelec to nie dla mnie ... dlatego chce na przykład u siebie wstawić 24" - wtedy dla mojego roweru bedzie bliżej do takiej "zabaweczki" a z amortyzatorem to już sama przyjemność z jazdy. czy nie po to jeździmy, żeby się dobrze bawić ? taka "duża zabaweczka" pozwoli bawić się najlepiej i dlatego chce mieć 24 :).
http://www.pinkbike.com/photo/1254584/
normalnie o tej porze wożę się na dworze
fazi

Post autor: fazi »

big up zielony
poieram w 100%
po co jeździć na mtb jak się je upodabnia do bmx, to rozgraniczenie troche się zaciera i wydaje mi się ,że bmx-owcy głównie z tego powodu mają jakieś uprzedzenia do Nas ,a ja wcale im się nie dziwie.jak dla mnie 24'' to rozwiązanie dla ludzi którym nie szło na 26, każdy kto jeździ troche dłużej wie jakie to ułatwienie.a pegi w mtb to już wogóle przegięcie.

26'' forever pzdr!!!!!
ODPOWIEDZ