Przejsciowka do amora - os 20 na 10

wookie85
Kontakt:

Przejsciowka do amora - os 20 na 10

Post autor: wookie85 »

Systemy mocowania amorka do os 20 sa rozne , zaciski , srubki i inne dupki . Nizej opisany przedmiot przydatny jest dla osob chcacych zakupic amorke na os 20 ale majacych piaste na zwykla os i poki co brak funduszy na zakup piasty pod os 20mm. Opisane przyklady nadaja sie w zasadzie do wszystkich amorkow marcoka i manitou ( moze inncyh ) natomiast u rs sprawa wyglada inaczej ze wzgledy na os tulio/maxel z gwintem - tez mozna taka przejsciowke zrobic ale wiecej zabawy z tym jest ;].

Schemat 2 typow przejsciowek :

http://www.pinkbike.com/photo/?op=view&image=702763

Ten pierwszy najlepiej sie sprawdza , nakrecamy na os 9mm tulejki , zakldamy haki amorka i zaciskamy badz srubki dokrecamy ( np. zaciski jak u juniora o3 ).Amorek na boki sie nie przesuwa , nie ma klopotu z zalozeniem zadnego. Szerokos hakow jest rozna wiec trzeba odpowiednio dopasowac tulejki do amorka.Rozstaw goleni 110mm piasty na os z reguly 100 ale producenic rozne cuda robia ;] . Dobrze jest wszystko pomierzyc.

Drugi patent to wtedy jak mamy os wkladany przez haki np sherman , czy psylo czyli nie mozmy na tulejki zalozyc amorka. Wtedy potrzebne sa 2 gladkie tuleje nakrecan na os poprostu.Zakladamy amorek na os9 i najpierw z jeden pozniej z drugiej strony nakrecamy tuleje.Troche gimnastyki ale wykonalne ;] ( tylko zeby os 9mm nie byla za dluga ). Dokrecamy mocowanie w hakach amorka i po sprawie.

Ale tu jest minus - przed dokreceniem kiedy wkrecone sa tulejki amorek przesuwa sie - problem wtedy z odpowiednim ustawieniem zackisku tarczowki wzgledem tarczy. Mozna to ominac robiac w jeden tulejce od wew strony ( ta blizej piasty ) taki sam kolniesz jak w 1 typie tulejek. Nakrecamy najpierw ta wlasnie , zakldamy amorek i nakrecamy druga , amorek wtedy co najwyzej w jedna strone sie przesuwa ale o wiele latwiej go prawidlowo ustawic. Troche wyobraznia ruszcie chyba wiadomo o co mi chodzi ;]

Tak wyglada przejsciowka model 1 w 3d , z kawalkiem osi ( dla tych ze slaba wyobraznia ;] ) :

http://www.pinkbike.com/photo/?op=view&image=702762

Teraz jedna wazna rzecz - piasta powinna ( w sumie musi ) miec os na nakretki , przy zacisku tulejki nie maja o co sie oprzec ( doslownie maja 3-4mm ) i take polaczenie jest slabe.

Wiadomo tulejki od wew. powinny byc odpowiednio nagwintowane pod os ktora jest w piascie. Material w zasadzie jakiekolwiek alu. , kupuje sie pret albo odrazu 20mm ( model 2 ) albo 30 i trzeba stoczyc odpowiednio.

Czemu to zamiescilem ano kilka osob sie o to pytalo , nie wiedzialo co i jak wiec moze teraz im sie rozjasni i beda wiedziec jak to wykonac. To jest prosta rzecz , grunt dobrze wymierzyc i dopasowac. Mam nadzieje ze komus sie przyda.

Jesli czegos zapomnialem a przypomne sobie dopisze.

Aha sztywnosc w zasadzie jest zblizona do piast na os 20 , na pewno lepsze od zwyklej , natomiast jest taka samo mocna jak zwykla os - w koncu to nadal os 9 mm a nie 20mm.
www.mm-foto.pl
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

O widzisz dobry temat, ja z kolei mysle nad opcja w druga strone. Zeby z Qr20 zrobic normalny zacisk. Takie rozwiazanie jest w tutaj
http://www.downhill.pl/produkt.php?pid=65&sub=5
i zatanawia mnie czy ta piasta jest normalnej szerokosci jak kazda inna pod qr20 czy jest troche wezsza zeby weszly te nakladki. Powiedzmy ze kupuje piaste NS DH ROLLERA qr20, zmieniam amorek i zebym nie musial zmieniac piasty to wkladam taki patent. Myslisz ze da sie cos takiego skolowac
n0 ridE n0 fUN
wookie85
Kontakt:

No moze byc klopot w piascie typowej ze wzgledu na jej szerokosc 110 a na zwykla os ma 100 , bez pilowania zadna by nie pasowalo bo zrobienie samej osi z mocowanie na zwykle haki to pikus.

W tym dabombie sam korpus piasty jest jeszcze chudszy i pewnie dla osi 20 zaklada sie te koncowki a dla zwyklej wkladasz os pod haki 9-10 i te nakladakli , tylko wtedy czysto teoretycznei rozstaw 110 .

Jak juz pisalem u mnie w piaste wyszedl ten rozstaw 105 ( zwykla os ) i te wartosci wachaja sie na dodatek haki w amorku mozna min. rozgiac wiec podejrzewam ze piaste dalo by rade zalozyc go do piasty 110 ( spr sprawdziw u siebie jak bede mial troche czasu ).

Mozliwe ze w ns tezwy wystarczy dorobic os 20mm z koncowka na 10 i po sprawie. I na zacisk na na nakretki ( nawet latwiej ).
www.mm-foto.pl
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

W razie czego mam dostep do tokarki. W ciagu tyg bede kupowal piasty i w sumie najbardziej podchodzilby mi taki dabomb (bez rypania sie) ale z koleii cena 299 ? WTF ? Za 199 mam NS a jesli rozwiazanie z oska da sie zrobic to mozna pyknac to samemu. A swoja droga wookie jakie piasty brac ? chce miec komplet myslalem nad : NS, DaBomb, DMR, cos innego ?
n0 ridE n0 fUN
wookie85
Kontakt:

No takze jak ktos ma dostep do tokarki a nie glowy do takich rzeczy to mysle ze mu sie przyda ;]. A co do piast to ja wiem , teraz sporo takich lepsiejszych jest , sam mialbym ciezki wybor i trudno bylo by sie zdecydowac. Moze dabomb no ale cena kompletu nie mala w sumie , nie wiem naprawde nie wiem co tu mozna by poradzic ;] . Moze tyl dabomb a przod ns po 20 i przejsciowka.

A jak dobrze pojdzie to bede mial piasty przod na 4 lozyskach maszynowych na os 10 i 20 ale to za jaaaakis czas ;].
www.mm-foto.pl
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Wlasnie dzwonilem do GT komplet NS 350 zl, a tych dabomb'ow na ta oske woogle nie ma. 350 zl za caly komplet to chyba znosna cena i 0 kosztow wysylki itd :)

"No takze jak ktos ma dostep do tokarki a nie glowy do takich rzeczy to mysle ze mu sie przyda ;]" jesli to jakas aluzja do mnie to ... nie mam czasu sie bawic w takie rzeczy, praca praca i jeszcze raz praca.

ps gdybys nie wiedzial to mgr mam z Komputerowego wspomagania projektowania komponentow rowerowych :)
n0 ridE n0 fUN
macio
Kontakt:

Post autor: macio »

po co kombinowac caly zestaw wychodzi na rebornie 155 zeta
http://www.mkbike.com.pl/sklep/product_ ... ts_id=2496
http://www.dobrerowery.com/ => kupuję i polecam
wookie85
Kontakt:

3,143k4r2 nie nie zadna aluzja :)

macio to w nawiazaniu do wypowiedzi 3,143k4r2 bo chyba nie mojego projekciku ;]
www.mm-foto.pl
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

macio o widzisz dobra opcja, nawet tego nie widzialem ,ale ktos jezdzil na rebornach ? Szczerze mowiac w zyciu nie slyszalem o tej firmie a chce kupic w miare przyzwoite piasty.
n0 ridE n0 fUN
ODPOWIEDZ