Psylo Tullio czy zwykłe ? :)

PsyloManiac
Kontakt:

Psylo Tullio czy zwykłe ? :)

Post autor: PsyloManiac »

Witam...
mam takie pytanko które mi nie daje spać od wielu nocy...
Kupić psylo SL tullio 2004 (na sztywną oś) czy na zwykłą ?

Jeżdzę glownie enduro, czasem jakieś ostrzejsze zjazdy....
no i co doradzacie ?

różnica w cenach amorków jest 200 zł i jeszcze nowa piasta na oś 20mm czyli jakies 4-5 stów...

Czy różnica w jeździe jest odczuwalna itp ?
Czy warto inwestować w psylo tullio :)

Pozdrawiam :)
SiD
Kontakt:

Post autor: SiD »

Moim zdaniem warto. oczywiscie dochodzi tu mnustwo aspektow w style ile to dla Ciebie jest te 400 - 500zl (ile wyzeczen, rezygnacji z innych czesci itd) i czy moze warto sie zastanowic nad innym amorm i tak moge teoretyzowac. No ale zadale konkretne pytanie wiec konkretnie odpowiadam:
amor jest sztywniejszy co znacznie wplywa na kontrole roweru i przyjemnosc z jazdy (szczegolnie po kamieniach, w gorach itd). Poprostu nie dzieje sie tak, ze ty skrecasz a kolo nie, albo ze skreca samo. Sama sztywnosc to naprawde duzy plus. Do tego dochodzi zwiekoszna wytrzymalosc dolnych goleni (trodniej zlamac podkowe), amorowi trudniej zlapac luzy, stanowczo o WIELE lepiej spisuje sie amor na os z tarczowko niz bez osi (nie gnie sie jak zapalka). gulnie same plusy zwyjatkiem dwoch cehc:
wieksza waga - czy duzo podjezdzasz i duzo wnosisz rower? Czy wieksza waga nie ebdzie Cie za duzo kosztowac?
Czy nie chcesz przypadkiem za ta kase zainwestowac w wyzszy model Psylo, albo moze poprostu w inny amor? Dobrze sie zastanowiles?

Dodam, ze jest duzo plotek, ze Psylo latwo lapie luzy czy latwo sie psuje, jak juz mowilem sa to tylko plotki i na dodatek kompletne bzdury.

Pozdrawiam, zycze milej i konkretnej jazdy. Jak bys mail jakies pytania to wal. (aha - jaki model kupujesz i ile Cie bedzie kosztowal? Nowy?)
Wiedzmin
Kontakt:

Post autor: Wiedzmin »

i nie wydawaj tych 400-500zl na piaste 20mm tylko zakup dabomb za 200 :]
teh_pwnerer
Sector
Lokalizacja: Wszechswiat-->Ziemia-->Europa-->Polska-->Zabrze-->Makoszowy
Kontakt:

Post autor: Sector »

Yoyoyoyo no to powiem ci tak... Mam Psyli XC Tulio i powiem ci ze KUPUJ NA SZTYWNA OS.

Poprostu bardzo sztywny i dobry jest...Praca jest ladniutka...luzow nie ma i wogole :)

Wczesniej jezdzilem na bomberku no ale chcialem zmienic nowego ze sztywna osia i tego dostalem megA TANIO I SPROBOWALEM CHOC SLYSZALEM ZE RS jest do dupy :P

Ale nie zlaklem sie tego bo mam caly servis rock shoxa wiec nie ma problemow z czesciami albo cos i....serio pasi :). Zaskoczylem sie (pozytywnie) :p..jego praca sztywnoscia i wogole :P

Dobra nie poisze juz nic bo dziewczyna wola :P papa
www.lancomp.pl -> Wszystko do Komputera
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

jeździłem przez rok na Psylo SL 2002 bez Tulio. Głównie freeride i miasto. wydawal mi sie wystarczająco sztywny nawet bez grubej ośki. chodził super płynnie. czy model Race nie jest przypadkiem powietrzny? bo jeśli tak, to do twojej jazdy lepszy będzie chyba SL. polecam.
pozdro

frango
PsyloManiac
Kontakt:

Post autor: PsyloManiac »

Witam ponownie :)

tzn ... ja jestem zdecydowany na psylo SL 2004 (nowy) (jego cena w wersji tullio wynosi 2500 ale z 300 zł spokojnie wytarguję:D....wlasnie chcialbym wersje tullio tylko nie da sie ukryc....duzo kasy :) no ale cóż...widzę że polecacie.......

inwestując w piastę na sztywną oś zawsze mogę odchudzić bika w inny sposób ;) coś wymyslę:D

hmmm....zawsze myślałem, że różnica pomiędzy osią sztywną i zwykłą odczuwalna jest tylko w ostrym FR ale widzę że ogólnie fajniejsza sprawa ;))))

No i przez Was muszę poczekać jeszcze pare tygodni z zakupem :D:D:D bo nie mam kasy na tullio !!!! ale jestem wdzięczny !!!! Uzbieram kase, kupie go i powiem Wam jak sie spisuje :)

:) pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi :)
Sector
Lokalizacja: Wszechswiat-->Ziemia-->Europa-->Polska-->Zabrze-->Makoszowy
Kontakt:

Post autor: Sector »

Yo psylo maniack :)...ja jeszcze powiem ci jedna rzecz..jak poczujesz male luzy na goleniach w sowim amorku (jak juz bedziesz go mial) to nie pekaj...tak to czesto z nimi bywa...(zwlaszcza jak ja jak uzywa sie go z hydraulicznym hayesem :P )

Ale w sumie plynnosc i wogole wymiata :)...a tak calkliem podrodze to zaniedlugo bede go moze sprzedawal bo zbieram na cos wiekszego pomalutku :)
www.lancomp.pl -> Wszystko do Komputera
ODPOWIEDZ