serwus, mam taką wątpliwość, mam nadzieję że ją rozwiejecie, czy 9-o biegowa manetka jest kompatybilna z 8-o biegową kasetą (rozumiem że 1 bieg by nie działał ;))
no tak, ale manetka przesuwa o tą samą odległość łańcuch?
poprostu jeśli to wam działa to się nie zastanawiam. mogę kupić manetkę 8 i 9 biegów i wolałbym 9, na przyszłość :P
Łańcuch zawsze przesuwa tak samo 8 jak 9 biegowa manetka-ja tak miałem.Ale po co tobie 9 do kasety na 8?Przy zmianach bedzie troche niewygodnie a manetki nie są takie drogie.No ale twój wybór.
bo po ustawieniu granic najwyżej nie będe miał jednego biegu, nie będzie mi to przeszkadzać, a pozatym chce kupić drogą manetkę ;) jeśli to prawda to już zamawiam:P
już konec tematu, zamówiłem już manetkę jak nie będzie współpracować to s.r.a.m Rocket na to ważne żeby 4 biegi przynajmniej działały, a jak będzie działac dam znać... pozdro
Szerokość kaset 8 rzędowej, jak i 9 jest taka sama, czyli wynika z tego że łańcuch musi być węższy bo jest większe zagęszczenie na kasecie o 1 koronkę, jest to znikoma różnica ale manetka 9-biegowa będzie miała mniejszy minimalnie skok niż "ósemka". Kwestia regulacji, nie będzie to bardzo precyzyjne ale będzie działać.
nie jest kompatybilna, bo manetka 9 biegowa powoduje przeskok łańcucha o mniejszą odległość niż 8 biegowa. zebatki w kasetach 9-zębatkowych są bardziej "ściśnięte" i dla tego sa do nich inne manetki niż do kaset 8-biegowych.