Piasta przednie - ankieta powiedzmy

Pedro 47
Kontakt:

Post autor: Pedro 47 »

karol.fr Niemniej powstał kiedys temat o tych piastach i sporo osób było zainteresowanych. Jeśli Łuki zupełnie sam będzie robił te piasty to w 10% produkcji nie robić mocowania na piaste wyjdzie taniej bo obejdzie sie bez wiercenia 6 otworów, gwintowania i w gruncie rzeczy piasta bedzie miała większy rozstaw kołnierzy i sztywność.
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

Czysto teoretycznie nie bedzie klopotu ze zrobieniem takiej piasty bez mocowanie pod tarcze , jak cos to dam znac.

Co do osi i grubusci - bedzie i pod 9 i pod 20 z tymze os 9mm i tak bedzie miala srednice 20mm a na koncach bedzie miala 9mm - zwiekszy to wytrzymalosc osi.
www.mm-foto.pl
thomson
Kontakt:

Post autor: thomson »

wookie85 pisze:os 9mm i tak bedzie miala srednice 20mm a na koncach bedzie miala 9mm - zwiekszy to wytrzymalosc osi.
Bardzo rozsadnie. Nawet kupilbym takie cos. Mam juniora na zwykla os i nie chce mi sie zmieniac amora ze wzgledu na pekajace oski.
www.gkkg.pl
Massaroth
Kontakt:

Post autor: Massaroth »

wookie85 Nooo i wagę też trochę... :D Bo takie osi już w środku nie wytoczysz, a pełna oś 20mm to konkretny kloc. :)
Jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz...
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

walic wage ;p
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
sebonk
Kontakt:

Post autor: sebonk »

a moze wymienne mocowanie tarczy na 4/6 srub tak jak jest w deemaxach??I fajnie by bylo jakby byly rozne wersje kolorystczne tak jak w chriss kingach :]. Mozna by tez robic na specjalne zyczenie klienta wygrawerowanie ksywki itp.
Action
Kontakt:

Post autor: Action »

Ja właśnie projektuję taką piaste , na osie :14mm 10mm 20mm. Szukałem łożysk o średnicy zew. 40mm, ale nie znalazłem. Ja chce mieć łożyska 40x20x12 (4 sztuki). Na oś. 20mm będą tulejki aby poszerzyć piastę do 110mm. Na oś 14 mm (bmx) nakręcane będą konusy o srednicy zew. 20mm (jak łożyska) i będę mugł używać piasty na widelec 14mm. Śruby 10mm (nie 9) będą wkręcane w ośkę 14mm o szerokości 100mm, a ośka będzie zamontowana tak jak ośka bmx. Nie będę miał mocowania tarczy.
wookie85
Kontakt:

Action bedzie ciasno jak wsadzisz 4 takie lozyska - ja bralem pod uwage 40/20/15 ale sa za potezne i ciezkie , wiec beda inne.

Mocowanie tarczy z obu stron - z jednej pod amorek ze zwykla osia z drugiej pod os 20m - wiadomo sa rozne adaptery albo podkladki sie daje. Wiec teoretycznie ma to sens.
www.mm-foto.pl
Zvisu
Kontakt:

Post autor: Zvisu »

Ja tą piaste bym od dzikusa brał ale kasy brak bo bym miał dwie piasty po 4 łoz :D
http://www.wufr.go.pl/
http://www.pinkbike.com/photo/865995/
> Zielony <
Kontakt:

Post autor: > Zielony < »

http://www.kontaktsa.pl/index.htm

tu sa lozyska, moze komus sie przyda...
Lubie przeszkody,ktore nie byly budowane z mysla o jezdzie na rowerze
STREET to tylko BMX
Action
Kontakt:

Post autor: Action »

wookie85 jak mierzyłem to między łożyskami małem 3,2cm, ale jeszcze się zastanowie, może dam tylko 2
Dex
Kontakt:

Post autor: Dex »

patent z osią zweżającą sie z 20mm do 9mm jest sredni według mnie bo jak bedzie miało pęknąć to pęknie zaraz za zerzeniem z 20mm...
u mnie tak było w tylniej piascie, pod łożyskami bylo 12mm, a dalej 10 i pękło na granicy 10/12. 2 mocowania pod tarcze są raczej nie potrzebne, zmniejszy to wytrzymałosc koła zlożonego na tej piascie bo kołnieże bedą wąsko rozstawione i szprychy idące niemal pionowo.

Jeżeli chcesz kogoś skusić tą piastą to zaprojektuj jak najlżejszą(oczywiscie w granicach rozsądku), potestuj i jak wytrzyma to ok, a jak nie to dodaj materaiłu tam gdzie działają duże siły. Anodowanie na jakiś kolor też nie jest głupim pomysłem, fajnie wygląda np. czerwona piasta :).
Powodzenia w działanosci :D
wookie85
Kontakt:

Na 90% beda jednak 4 lozyska , 2 mocowania tarczy ( z jednej strony na zwykla os z drugiej na 20 ).

Co do anodowanie itp to na pewno bedzie ale to jest akurat ostatnia rzecz o jakiej mysle.

Jak uda mi sie zrobic pierwszy egzemplarz to bede testowal ;]
www.mm-foto.pl
Pedro 47
Kontakt:

Post autor: Pedro 47 »

wookie85 pisze:Na 90% beda jednak 4 lozyska , 2 mocowania tarczy ( z jednej strony na zwykla os z drugiej na 20 ).

Co do anodowanie itp to na pewno bedzie ale to jest akurat ostatnia rzecz o jakiej mysle.

Jak uda mi sie zrobic pierwszy egzemplarz to bede testowal ;]
A zastanowiłes sie nad sensem tych dwóch mocowań tarczy? Że niby jak z jednej na oś 9 a z drugiej na 20mm?? Zauważ że inne firmy tak nie robia a maja w ofercie piasty 20mm z redukcja na 9mm.
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
wookie85
Kontakt:

wiem ale to nie znaczy ze trzeba robic tak jak robia inne firmy i mozna podejsc inaczej do rozwiazania :].
www.mm-foto.pl
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

wookie85cos tam pisales (chyba Ty) wyzej ze nie bedzie tania bo zalezy Tobie na jakosci...
no i spoko uwazam ze to dobre podejscie ale jest jedno "ale" a w sumie wiecej...

wg mnie jezeli piasta bedzie drozsza lub w tej samej cenie od na przyklad kultowego dabmba czy funna to na 10 osob MOŻE 2 patriotow wybierze Twoj produkt...

to rozwiazanie aby zrobic piaste bez mocowania pod tarcz moze byc spoko ale opierajac sie o fakty-dla ilus tam osob w 100%centowym streecie - czytaj jeden hamulec, czy warto dla 5%potencjalnych klientow robic taka piaste???a komu przeszkadza 6 dziurek? wg mnie szkoda zachodu... a tak serio roznice wytrzymalosci/sztywnosci w szerszym rozstawie-minimalne chyba Amstrong by nie wyczol =] nie oszukujmy sie takie fakty.

PS: Sam jezdze na NS pod QR i jestem bardzo zadowolony, wogle jeszcze nie slyszalem zeby ktos nazekal na nie a jezdza/jezdzili (bo niewiem czy sprzedal to kolo) kozacy z poznania na niej ktorzy serio katowali je skaczac bez kompromisow z roznych chorych rzeczy (respekt dla was ******)
NS kosztuje 190 pln czy jakos tak (ja dostalem zadarmo do amosia=] - respekt miodowa shop!!!!) troche wiecej bym pochodzil po glowie w shopie i mial bym dabomba albo funna ale jakos nie zaluje wyboru poza tym jest lzejsza od funna o chyba ok. 50g wg katalogow - wiec w realu pewnie wieksza roznica... (pominmy moj patriotyzm bo on z dnia na dzien maleje... i bedzie malal do puki wladze nie pozwola na 4x cyta i skatepark pod katowicka)

...... to chyba wszystko na ten temat narazie..... piszcie dalej=]

pozdro
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

kur.... nie widzialem ze sa juz 2 strony!

4 lozyska, 2 mocowania pod tarcz - wrozka Dx mowi "splajtujesz!"
(bez sensowne zabiegi, gdyby piast przednie wymagaly 4 lozysk lub 2 mocowan to jakas firma juz by to dawno zrobila......)

z osia 9 i 20 z drugiej strony nie rozumiem.... wiec powtorze pytanie
Pedro 47

"Że niby jak z jednej na oś 9 a z drugiej na 20mm?? "
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
wookie85
Kontakt:

Dxx ze mocowanie pod hampel z jednej strony jest przystosowany do amorka z osia 20 a zdrugiej pod 9 ( z reguly dawalo sie inne adaptery albo podkladki np. ). Firmy kiedys tez nie robily jakichs rzeczy a teraz aczynaja jednak je robi ;]

Co do lozysk to jeszcze przemysle sprawe i wezme to pod uwage. Koszt naprawde nie podskocza za bardzo.

Co do piasty bez mocowanie pod tarcze to coz moge conajwyzej dziurek nie wiercic :) , i to byla by jedyna roznica. Rozstaw kolnierzy i tak jest wystarczajacy ( 6cm poki co ).

Co do ceny to ja rozumiem ze jak cos bedzie drogie i nie sprawdzone nikt nie kupi , ale tak jest zawsze i rozumiem to. Na pewno bede staral sie zrobic cos z sensem , zdecydowanie jakos na 1 miejscu a co do kosztow to zeby poprostu byly rozsadne. Mysle ze w przeciagu miesiaca bede mial pierwsza sztuke o ile nic sie nie spieprzy.

thx za info pzdr
www.mm-foto.pl
sun.
Kontakt:

Post autor: sun. »

wookiem ja tam od ciebie wezme ta piaste bo wiem,ze jak cos obmyslisz bedzie to dobrze mi sluzylo a pomyslik niezly,popieram,pzodr600
www.lostinmedia.pl
www.tapeclothing.com
ODPOWIEDZ