Ciekawostka: ekstremalne RST do kupienia

Wooyek
Kontakt:

Ciekawostka: ekstremalne RST do kupienia

Post autor: Wooyek »

http://ride-zone.pl/index.php?d=produkt&id=214
http://ride-zone.pl/index.php?d=produkt&id=213

To informacja dla tych, ktorzy byli ciekawi cen - mozna sie zorientowac.

Jak na moj gust, to ceny w normie - biorac pod uwage, ze to RST, mogloby byc taniej, ale z drugiej strony widac, ze w kwestii wygladu inzynierowie wzorowali sie Foxem 36 (grubosc goleni i ksztalt podkowy), a i technicznie sie ciekawie zapowiada - sztywnosc boczna raczej bedzie super (grube lagi i oska, podkowa tez wyglada niezle), a pokretla w wyzszym modelu wygladaja obiecujaco.

Choc z drugiej strony, nizszy model ma w srodku tylko sprezyne i elastomer (regulacje zdaja sie temu przeczyc, ale nie ludzilbym sie), a to mimo wszystko zapowiada sie gorzej, niz to samo zestawienie, ale wzbogacone o olej z Duro - glownego konkurenta.

Ale to tylko takie wolne refleksje, bo nie wiem, czy ktokolwiek z nas mial przyjemnosc jezdzic na nowych wynalazkach RST, czy nawet widzial je na zywo? Dlatego tez raczej nie zachecam do pisania tutaj komentarzy, bo tych juz bylo mnostwo (np. tu: http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=21673 ).
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

Szkoda, że to ma taki mały skok bo bym chyba zaryzykował i kupił ten wytwór RST... wzbudzają zaufanie, jednak korona.. hmm wygląda jak z najtańszych modelów.. 36mm golenie górne.. szerokie jak ta lala.. można podejżewać, że będzie to jeden ze sztywniejszych amorków na rynku.. co to wnętrza to jestem bardzo ciekaw.. szkoda, że na ride-zone nie umieścili takich podstawowych informacji...
Ceny nie wygórowane..
Nic tylko czekać na, aż ktoś to kupi.. jestem bardzo ciekawy jak wypadną w świetle marcoków robionych na masówkę no i oczywiście amortyzatorów firmy RS...
aRamus
Kontakt:

Post autor: aRamus »

na festiwalu rowerowym były wszystkie 3 modele,,, jak mnie nie bedzie stac na coś lepszego to sie zapewne w takie cos zaopatrze!
http://forum.bikeaction.pl/album_page.php?pic_id=995
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

Jakby miały skok 130mm conajmniej to bym chętnie nabył i przetestował.
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Hmm moze to bedzie w koncu fajny amor do streetu i dirtu. Tylko czemu ma czarne golenie :(
Ssij pento
Wooyek
Kontakt:

Spragnieni wiekszego skoku beda musieli poczekac, az amorek sie rozpowszechni - bo generalnie wersja 130 mm istnieje.

Inne watpliwosci troche rozjasnia oficjalna strona:
http://www.rst.com.tw/product/pd2006/space-jump.htm

Ciekaw jestem, jak rozwiazali ten system z powietrzem (w wyzszych modelach)... Bo powietrzne amorki RST zawsze byly calkiem niezle. Ale tutaj pewnie bedzie to tylko jakas "asysta", jak w Marcokach...
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

to ze cos ma golenie 36mm nie znaczy ze bedzie to mocne - byly swojeg czasu zoomy , niby zwygladu masywne ( 1 polka usd jak dabomb ) golenie 40mm ! a cienkie jak chusteczka a calosc dupna..

rst teraz wygladem stara sie znalezc nowych nabywcow , za taka kase 450 zl to jest to samo co wczesniej ale w " ladniejszym " wydaniu na cuda nie liczcie...
www.mm-foto.pl
KFP_Wwa
Kontakt:

Re: Ciekawostka: ekstremalne RST do kupi

Post autor: KFP_Wwa »

Wooyek pisze:ze w kwestii wygladu inzynierowie wzorowali sie Foxem 36 (grubosc goleni i ksztalt podkowy)
stary poszukaj sobie fotek juz kiedys RST mialo
amorek z golaniami 36mm Alfalfa XL (2polka)
i Alfalfa TL (chyba takie oznaczenia miala) 1polka
20 inches isn't a crime
Wooyek
Kontakt:

wookie85 => pieprzysz :) Grubosc goleni dosc bezposrednio przeklada sie na sztywnosc boczna i wzdluzna amora - praw fizyki nie zaprzeczysz tym, ze RST to chujowa marka. A co do porownania z DNM-em USD to juz w ogole dojebales na calego - glupi jestes, czy nie wiedziales, co napisac? Z zestawieniem systemu USD z jedna polka nawet Marzocchi sobie nie poradzilo - Shiver SC tez mial tragiczna sztywnosc boczna. A 66 "jakos" dziala? Kolejny akapit to kolejna pierdola - piles cos? :/ Tak sie sklada, ze to "ladniejsze" wydanie bedzie przede wszystkim o wiele sztywniejszym wydaniem - a to powinno wystarczyc, bo praca amora tez na tym skorzysta, o trwalosci nie wspominajac.
wookie85
Kontakt:

Wooyek pisze:wookie85 => pieprzysz :) Grubosc goleni dosc bezposrednio przeklada sie na sztywnosc boczna i wzdluzna amora - praw fizyki nie zaprzeczysz tym, ze RST to chujowa marka. A co do porownania z DNM-em USD to juz w ogole dojebales na calego - glupi jestes, czy nie wiedziales, co napisac? Z zestawieniem systemu USD z jedna polka nawet Marzocchi sobie nie poradzilo - Shiver SC tez mial tragiczna sztywnosc boczna. A 66 "jakos" dziala? Kolejny akapit to kolejna pierdola - piles cos? :/ Tak sie sklada, ze to "ladniejsze" wydanie bedzie przede wszystkim o wiele sztywniejszym wydaniem - a to powinno wystarczyc, bo praca amora tez na tym skorzysta, o trwalosci nie wspominajac.
teraz to dojebales bo nawet nie czytales uwaznie co pisalem...

2 polka ZOOM a nie DNM wyraznie czytaj , dnm nigdy nie mial takich goleni
Jesli tobie wydaje sie ze cos ma lagi 36mm to bedzie sztywne i nie zlamie sie to masz male wiadomosci i texty glupie jestes zostaw dla siebie skoro nawet czytac dokladnie potrafisz...

Shiver SC i " tragiczna " sztywnosc boczna .... nie bede tego komentowal pewnie jeszcze mi powiesz na wszystkie strony sie wygina i DC pewnie tez bo przecierz jeszcze wiekszy skok ma

I ostatnia rzecz jesli uwazasz ze cos co kosztuje 450 zl , ma golenie 36mm , " ladnie " wyglada jest super to jestem ciekaw na czym to opierasz ? jezdizles juz na jakims ???? miales go chociaz w reku ??? zaloze sie ze nie wiec swoje OBIEKTYWNE komentarze co do RST zostaw poki co dla siebie....
www.mm-foto.pl
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

hmmm...ciekawe skąd oni wzieli te amorki RST...we wtorek przeglądałem katalog oraz cennik VELO na 2006 ( przedstawiciel RST na polskę) i cholera jasna nie było tak żadnych z tych nowych amorków...
Wooyek
Kontakt:

Fakt, debilnie pomylilem DNMa z ZOOMem i widze, ze cholernie Ci sie to spodobalo, bo na tej podstawie potrafiles zanegowac cala moja wypowiedz... Genialnie, gratuluje... Zwlaszcza, ze sam tez nie zrozumiales, co napisalem:

- grubosc goleni przeklada sie na sztywnosc i tego nie zmienisz.
- przytaczanie systemow USD jest idiotyzmem, bo to totalnie inny system, z zalozenia mniej sztywny, z powodu braku podkowy (pewnie zaraz elokwentnie wywnioskujesz, ze uwazam ten system za ogolnie beznadziejny i do niczego, ale trudno - mozesz sobie dalej nadinterpretowac)
- co do przytoczenia Shivera DC, to udowadniasz, ze nie tylko ja czytam nieuwaznie, a do tego dodales ceche charakterystyczna dla siebie - totalna nadinterpretacje i wymyslanie, co JA mialem na mysli - bo sensu zdania, ktory wyraznie zaznaczylem (ZESTAWIENIE *jednej polki* z USD), niestety nie zrozumiales
- sztywnosc Shivera SC w porownaniu do "zwyklych" amorow o podobnych parametrach (skok, oska, grubosc goleni) jest zenujaca i mozesz sie z tym nie zgadzac, ale faktow nie zmienisz
- ostatni akapit - brawo, znowu potrafiles odczytac cos, czego nie napisalem i czego nawet nie mialem na mysli piszac swoje posty - pokaz mi, gdzie napisalem, ze te nowe RST sa super? Ja pierdziele, malo tego - przeciez napisalem, ze prawdopodobnie nikt z nas na nich nie jezdzil i sam prosilem o powstrzymywanie sie od typowych dla tego forum komentarzy!!! Ale coz, sa ludzie i parapety...
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

RST to kiedys byla dobra firma, robili naprawde mocne amorki. Teraz tez robie, ale do polski nie sa sprowadzane bo za drogie. A co do tego to nie wiem. Ja bym tego nie kupil. Ale moze bedzie to fajna alternatywa dla duro. Albo jako amor przejsciowy dla tych co maja piaste pod gruba oske.
Ssij pento
wookie85
Kontakt:

Wooyek pisze:Tak sie sklada, ze to "ladniejsze" wydanie bedzie przede wszystkim o wiele sztywniejszym wydaniem - a to powinno wystarczyc, bo praca amora tez na tym skorzysta, o trwalosci nie wspominajac.
Wiele sztywnieszym ? To mialem inteligencie na mysli mowiac ze nie sprawdzales a zakladasz ze bedzie o wiele sztywniejsze....

Od parapetow to mozesz conajwyzej siebie wyzywac gowniarzu.

Uwarzasz ze skoro ty swtierdziles ze shiver SC nie jest stzywny to tak na pewno jest ? pfff udalo ci sie to....

To ze pomyliles zooma z dnm to nie tragedia , chcialem zwrocic uwage ze poprostu nie czytasz uwaznie a ty od razu ze tylko tego sie czepiam

Oproczo grubosci gleni liczy sie jakos materialu ( goleni , slizgow , gatunku alu badz stali ) , nie sama grubosc bedzie swiadczyla o sztywnosci , zaloze sie ze te golenie maja rurki grubosci papieru a patent z gruboscia calej goleni 36mm ma tylko sprawiac wrazenie mega pnacernego i sztywnego.

Z shiverem DC to nie byla jakas tam nadinterpretacja nie zrozumiales mnie w ogole.

No i jak juz ktos wspomnial rst dawno temu ( pojecie wzgledne ) robilo amorki z 36 mm goleniami i na pewnie ze zerznelo tego od foxa no ale pewnie wiedziales o tym , a moze nie ? ...

Poza tym za 450 zl jesli myslisz ze to jest dobry wyrob , dobry nie bdb , to ci powiem ze jestes w bledzie ( pewnie ze 150zl to prowizja sklepu )

Przyzwyczai sie chlopcze ze sa inne osoby o odmiennym niz zdaniu ktore maja tez swoje doswiadczenie i nie strugaj wszchewiedzacego , mi tez sie zdaza pomylic i nie widze w tym nic zlego...

male ot juz widze jak latem 13latki beda jezdzic na nowym wydaniu draga z podroba foxa czyli rst...
www.mm-foto.pl
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

Alternatywa dla Duro? jaknajbardziej ale konkurencja dla wyższych amorków streetowych to chyba nie będzie, zobaczymy jak z wytrzymałością, bo z wyglądu raczej tandeta.
dhcyc
Kontakt:

Re: Ciekawostka: ekstremalne RST do kupienia

Post autor: dhcyc »

Wooyek pisze:Jak na moj gust, to ceny w normie - biorac pod uwage, ze to RST, mogloby byc taniej.
Ale co ma do rzeczy że to RST? Jak dla mnie taka właśnie cena za amorki o podanych parametrach to jest dość mała :| Jakby one naprawdę były dobre i wykonane z lepszych materiałów, to byłyby droższe. Za taką kase można kupić Duro, a nie Dj, więc podejżewam że to będzie na poziomie Duro. W końcu firma do interesu nie będzie dopłacać. Tak szczerze mówiąc to spodziewałem sie wyższych cen, od 800~900 wzwyż...no chyba że tu cena nie jest odzwierciedleniem jakości :?
http://dhcyc.pinkbike.com
KFP_Wwa
Kontakt:

Post autor: KFP_Wwa »

ehh dzieci! przestancie sie klucic bo i jeden ma troszke racji i drugi tez

napewno te RST beda duzo sztywniejsze od jakiegos tam Duro za sprawa sztywnej osi, ciekawe tylko czy nie beda tak samo pekac na koronie bo na mocna nie wyglada (pozory myla ale RST to nie sherman jak sie patrzy) i ciekawe jak bedzie chodzic i czy bedzie luzy lapac

poczekamy az ktos kupi i sie dowiemy nie ma co sie spuszczac zawczasu :P

jak ktos sie przymierza do kupna taniego amora to warto jest zaryzykowac i kupic ten tanszy niz duro (roznica 100zl) a ogolnie wiadomo ze duro to syf!
20 inches isn't a crime
wookie85
Kontakt:

I jeszcze jedna , zrozum laskawie ze NIKT nie musi sie zgadzac z twoim zdanie i nie znacz to ze trzeba kogos od kretynow i debili , to jest forum i kazdy ma prawo do swojej opini.
www.mm-foto.pl
Wooyek
Kontakt:

wookie, juz? Skonczyles wywod? To teraz moja kolej...

Nic mnie tak nie wkurza, jak ktos, z kim dyskutuje, zmysla cala mase faktow, przekrecajac (i ssac z palca) moje wypowiedzi. Oto niektore Twoje "osiagniecia" tym razem:
- ze jestem gowniarzem. Zwykle odnosi sie to do wieku, a jak widze po Twoim opisie, rocznikowo jestem od Ciebie AZ o rok mlodszy - cholera, co ja tu robie??? Powinienem byc w przedszkolu, mama bedzie zla!
- ze nazwalem Cie parapetem (ale skoro wziales to do siebie, to moze cos w tym jest...? Choc czytajac Twoje posty na forum nigdy tak nie uwazalem).
- ze to ja stwierdzilem, ze Shiver SC jest malo sztywny. Nie ukrywam, ze tak uwazam, ale nigdzie nie napisalem, ze jest tak dlatego, ze takie jest moje zdanie. Jak chcesz miec potwierdzenie "z gory", poczytaj prase branzowa (z polskiej np. bikeBoard nieraz Shive besztal) i zagraniczne fora - moze to Ci wystarczy, jako potwierdzenie mojej "teorii"? Oczywiscie nie musisz sie z nia zgadzac.
- ze z Shiverem DC to nie byla nadinterpretacja - owszem, byla, bo wziales go z kosmosu, mimo, ze mowilem konkretnie - i zaznaczylem to - o modelach jednopolkowych
- ze uwazam, ze RST zerznelo golenie 36 z Foxa - gdzie to wyczytales? Napisalem, ze inzynierowie RST WZOROWALI sie Foxem 36, bo tak uwazam - i nie tylko mam na mysli tak banalna rzecz, jak srednice rurek - zreszta nie inaczej napisalem, ale coz...
- ze napisalem, ze ten model za 450 zl jest dobrym wyrobem wartym swojej ceny (nie wiesz, jak mialbym to ocenic?)
- ze strugam wszechwiedzacego (po prostu z reguly nie pisze takich *******, jak Ty chwilami)

Jak widac, lista dosyc pokazna, a to wszystko w jednym poscie, niewiele dluzszym od tej listy. Czytajac Twoje posty mam wrazenie, ze budujesz je w oparciu o energie gwiezdnego smalcu, nie za bardzo przejmujac sie tym, co jest napisane w poscie, na ktorego odpowiadasz - dlatego ciagle "mam wonty", bo nie znosze takiego podejscia do dyskusji.

A teraz jeszcze pare uwag, juz w ramach normalniejszej dyskusji na temat:

Jestes praktycznie pewien ("zaloze sie, ze..."), ze golenie beda mialy scianki grubosci papieru - to jednak nie chcesz sie powstrzymywac z "obiektywnymi" opiniami...? A tak BTW, jestem sklonny sie zalozyc, obojetnie o co! :)

Co do prowizji sklepu, to co z tego? Jak kupujesz Marcoka, Manitou, czy RS-a (o Foxach nie wspominajac), to nie placisz prowizji sklepu/dystrybutora/producenta (i w tym przypadku bynajmniej nie jest to 150zl)?

Dziwne rzeczy prawisz, "chlopcze"...
ODPOWIEDZ