aluminium a mróz
Chodziło mi o druty jakie się stosuje do linii niskiego napięcia służące np do podłączania prądu do domków jednorodz. Są one wykonane z linki aluminiowej, gdy każdna faza "leci "oddzielnie lub z linki aluminiowej w plastykowej osłonie gdy fazy sa zwinięte razem. Co do linii wysokiego napięcia (odległości między słupami są dużo dłuższe) to są one wykonane z linki stalowo aluminiowej.Aluminium przewodzi prad a stal wzmacnia. Drut miedziany stosuje się do budowy trakcji dla tramwajów, pociągów, trolejbusów.
[budka] "długość kabli nie jest istotna" . Ma znaczenie pod tym względem ze im dłuższy drut/czy cokolwiek innego to występują w nim większe naprężenia styczne spowodowane np temperaturą.
A co do miedzianej ramy to lepiej nie bo złomiarze by Ci ją moment sprzątnęli :p
[budka] "długość kabli nie jest istotna" . Ma znaczenie pod tym względem ze im dłuższy drut/czy cokolwiek innego to występują w nim większe naprężenia styczne spowodowane np temperaturą.
A co do miedzianej ramy to lepiej nie bo złomiarze by Ci ją moment sprzątnęli :p
W sumie wraz ze spadkiem temperatury metal staję się coraz bardziej kruchy, ale czy aż tak? Zalezy to pewnie od jego rozszerzalności cieplnej i wogóle co to za metal, ale -10, czy -15 to nie jest jeszcze tak masakrycznie zimno, ludzie jeżdżą w gorszych warunkach...zresztą nie mam się już czym martkić tylko temperaturą lol
http://dhcyc.pinkbike.com
-
- Kontakt:
jak byly te mega mrozy to kumplowi polowa kiery zostala w łapie jak wjeźdzał pod krawęznik kiera to amoeba borla dh:D
a wplyw na to moglo miec to ze jeździl na sztywnym da bomba, ale tez ze rower caly rok stoi na strychu gdzie są nieszczelnme okna i jest tam zimno tak jak na dworze.
a wplyw na to moglo miec to ze jeździl na sztywnym da bomba, ale tez ze rower caly rok stoi na strychu gdzie są nieszczelnme okna i jest tam zimno tak jak na dworze.
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale
http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
Manitou Travis
24 cale
http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
W zimie za zimno?A jak ma być?Zdecyduj się i nie komentuj po nocach jak nikt nie czyta/no moze ja czasami. Boisz się,że ci ktoś odpowie.K@M!L pisze:I CHU* ALE MOIM ZDANIEM ALU PĘKA SZYBCIEJ JAK PIŹDZI I DLATEGO NIE JEŻDŻE W ZIME NA ROWERQ A PO 2GIE W ZIME JEST ZA ZIMNO:P
W zimie jest frajda i mrozik nie zaszkodzi...pozatym wielkich dropów raczej się nie skacze, więc wyjazd w mrozie wskazany dla formy.
o lol kamil :D potwierdzam apsolutnie
a co do pekania aluminiom to uz zablysne ze swojom wiedza :P
otuz pewnie wszystkim znana jest rozszezalnosc i kurczliwosc temperaturowa...a wiec niektore metale i ich stopy przy danej temperaturce kurczą sie z rozna predkoscia w ten sposob np rama z alu jakiegos tam np 7001 <o ile takie jest> posiada stery z aluminium 60..costam i w tym wypadku moglo dojsc do naprezen w ktorych wystarczylo dodac jednego skoka i chrupp.. moze sie tak dziac takze z peknięciami na spawach które tez niezadko są zrobione z innego stopu alu niz sama rama..
no przy minus -15 niejest to az tak gwaltowne ale jednak jest :D
<jak kts twierdzi ze sie myle mowiac t ow takich wysokich temp ale wg mnie jest to bardzo prawdoposobne>...
rowniez aluminium staje sie troszke bardziej chrupkie i niepracuje a raczej nie tlumi dobze naprezen tylko poprostu moze niewytrzymac i kaput ...
to tyle co moge powiedziec.... mam nadzieje ze sie nie myle bo raczej innego wyjasnienia nie widze....
pozdro dla J-na
a co do pekania aluminiom to uz zablysne ze swojom wiedza :P
otuz pewnie wszystkim znana jest rozszezalnosc i kurczliwosc temperaturowa...a wiec niektore metale i ich stopy przy danej temperaturce kurczą sie z rozna predkoscia w ten sposob np rama z alu jakiegos tam np 7001 <o ile takie jest> posiada stery z aluminium 60..costam i w tym wypadku moglo dojsc do naprezen w ktorych wystarczylo dodac jednego skoka i chrupp.. moze sie tak dziac takze z peknięciami na spawach które tez niezadko są zrobione z innego stopu alu niz sama rama..
no przy minus -15 niejest to az tak gwaltowne ale jednak jest :D
<jak kts twierdzi ze sie myle mowiac t ow takich wysokich temp ale wg mnie jest to bardzo prawdoposobne>...
rowniez aluminium staje sie troszke bardziej chrupkie i niepracuje a raczej nie tlumi dobze naprezen tylko poprostu moze niewytrzymac i kaput ...
to tyle co moge powiedziec.... mam nadzieje ze sie nie myle bo raczej innego wyjasnienia nie widze....
pozdro dla J-na
Dlaczego się tak denerwujesz Kamilku?K@M!L pisze:Amator DH ale frajer z ciebie...i tępy zdeka;/
tłumaczenie dla debili:
po 1sze: w zime nie jeżdże bo alu pęka od mrozu
a po 2gie: w zime dla mnie jest za zimno na rower i zle m isie jezdzi !!
jażysz??
pozdro
Przez Twoją zrypaną psyche nadal nic nie rozumiem,więc prosze Cię bardzo-wyrażaj się jaśniej...jeśli potrafisz.