dh na olimpiadzie
dh na olimpiadzie
badzo mnie frapuje jedna rzecz mianowicie czemu zjazd nie jest dyscyplina olimpijska . Przecież jest to dyscyplina bardziej znana i popularna od bmx racingu i od wielu innych które sa w programie igrzysk pozatym jakby nie było jest to dyscyplina wymagajaca bardzo dobrego wszechstronnego przygotowania fizycznego wiec można to nazwać dyscyplina sportowa co zreszta uci jusz jakiś czas temu zaóważyła .nie jes to dycyplina wymagajaca jakiś niesamowityc obiektów jak na przykład stadion albo coś w tym rodzaju
dla czego wiec nie jest to dyscylina olimpijska ,od czego to zależy czy jakaś dyscyplina jest olimpijska czy nie i jaki wpływ maja na to działacze ze zwiazków sportowych(pzkol)i jaki wpływ mamy na to my zawodnicy czy możemy coś w tym kierunku zrobić sami?
gdyby zjazd znalazł sie w pogramie igrzysk byłby owiele lepij traktowany przez ludzi łatwiej by było o dobrych spnsorów i bo jak narazie nie podoba mi sie to że ludzie na wyciagu których widze stwierdzaja że to sport dla leniwych a mój wfista sie cały czas zastanawia czy to wogóle jest jakiś sport a dla wielu osób jest dyscyplina ta jest przedmiotem drwin.
napiszcie co myślicie na ten temat
dla czego wiec nie jest to dyscylina olimpijska ,od czego to zależy czy jakaś dyscyplina jest olimpijska czy nie i jaki wpływ maja na to działacze ze zwiazków sportowych(pzkol)i jaki wpływ mamy na to my zawodnicy czy możemy coś w tym kierunku zrobić sami?
gdyby zjazd znalazł sie w pogramie igrzysk byłby owiele lepij traktowany przez ludzi łatwiej by było o dobrych spnsorów i bo jak narazie nie podoba mi sie to że ludzie na wyciagu których widze stwierdzaja że to sport dla leniwych a mój wfista sie cały czas zastanawia czy to wogóle jest jakiś sport a dla wielu osób jest dyscyplina ta jest przedmiotem drwin.
napiszcie co myślicie na ten temat
Downhill jest dyscypliną bardzo młodą, a Międzynarodowy Komitet Olimpijski jako organizacja konserwatywna, wprowadza nowe dyscypliny bardzo ostrożnie. Zresztą zobacz jak ograniczona jest lista sportów na olimpiadzie w stosunku do wszystkich dyscyplin jakie są na świecie - a i tak jest to gigantyczna impreza, gdyby każdy chciał żeby jego dyscyplina była konkurencją olimpijską to byłoby to nie d ogarnięcia od strony organizacyjnej.
No a poza tym to co powiedział Mongoł - bmx racing istnieje od ponad 30 lat i jest 100 razy bardziej popularny niż DH (oczywiście poza Polską)
No a poza tym to co powiedział Mongoł - bmx racing istnieje od ponad 30 lat i jest 100 razy bardziej popularny niż DH (oczywiście poza Polską)
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
jest taka sprawa że olimpiada sama w sobie nie może trwać miesiąca! juz chyba letnia trwa 3 tygodnie prawie poprostu było by to nieekonomisczne a jak dh to by musiał wejsść dirt, street, (nie jestem pewien ale bmx chyba nie ma na olompiadzie) i rózne inne dyscypliny które na codzien są a na olimpiadzi eich nie ma jak jazda na desce, na rolkach, na hulajnodze :D
no i haftowanie :-]
no i haftowanie :-]
http://www.pinkbike.com/photo/1335585/
spoko bedzie bedzie... 4x tez (jak sie przelamali na bmx to reszta tez bedzie)
moze juz w 2012, do tego czasu powinnem miec tor w poznaniu:D:D
======================
yo
moze juz w 2012, do tego czasu powinnem miec tor w poznaniu:D:D
======================
no niewiem... w stanach poczatki siegaja lat 70.... (chyba w Bb byl kiedys artykul)Chrabał pisze:Downhill jest dyscypliną bardzo młodą
yo
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Chrabał, tak do twojej informacji. downhill zostal zapoczatkowany w Utah w USA przez 3 ludzi, ktorzy zamontowali do zwyklego roweru m.in. amorki itepe. itede. od motocykla i zjezdzali ze skal. bylo to pod koneic lat '70 lub w polowie '80. Jednym z nich byl Gary Fisher i do dzis produkuje rowery, wiec zanim palniesz jakas glupote, to sie zastanow.
BTW: cala zabawa z rowerami gorskimi zaczela sie wlasnie od Gary'ego Fishera i jego 'zjazdowki', wcale na poczatku nie bylo XC, tak jak myslisz...
pozdro
BTW: cala zabawa z rowerami gorskimi zaczela sie wlasnie od Gary'ego Fishera i jego 'zjazdowki', wcale na poczatku nie bylo XC, tak jak myslisz...
pozdro
Kacpro.
No jasne...masz rację , ale czy zajawkę trójki kumpli można nazwać dyscypliną sportową? Goście szaleli na Schwinach Cruiserach i zjeżdzali sobie dla zwały i to nie ze skał ale po szutrowych drogach. Międzyinnymi z góreczki nazywanej Mt.REPACK- od tego że im sie smar w piastach wytapiał ( od hamowania hamplami BĘBNOWYMI !!! ) i musieli na nowo smarować przed każdym zjazdem .
W Toruniu od '98 robiliśmy zawody w 4Crossie , tyle że wtedy to nazywaliśmy BorderSpeed i musieliśmy poczekać chyba 3 lata zanim UCI zarejestruje to oficjalnie jako odmiane kolarstwa i nazwie "4CROSS" .
Pozatym wydaje mi sie że Chrabał raczej kuma baze bo jeżdzi od " początku " ( jak ja hihihi )czyli w Polsce od roku 1995.
Pozdro!
W Toruniu od '98 robiliśmy zawody w 4Crossie , tyle że wtedy to nazywaliśmy BorderSpeed i musieliśmy poczekać chyba 3 lata zanim UCI zarejestruje to oficjalnie jako odmiane kolarstwa i nazwie "4CROSS" .
Pozatym wydaje mi sie że Chrabał raczej kuma baze bo jeżdzi od " początku " ( jak ja hihihi )czyli w Polsce od roku 1995.
Pozdro!
https://www.facebook.com/brodacimechanicy
jakby na to nie patrzec gdzies wyczytalem, ze to byly poczatki downhillu. downhill jaki znamy teraz przeciez nie mogl powstac od pstrykniecia palcem jednej osoby, tylko musial przejsc pewne przemiany na drodze ktorych wyewoluowaly tez 4cross dirt xc itd. nie mozna zrobic czegos z niczego - 'nie od razu krakow zbudowano', mozna to nazywac 'poczatkami kolarstwa gorskiego', ale ci ludzie zjezdzali z gory w dol wiec w zasadzie byl to zjazd i tak to nazwali. nie wyssalem tego z palca ale gdzies wyczytalem (gdzie? - nie powiem wam, bo juz nie pamietam). a to, czy ktos jezdzi od poczatku, czy od konca to akurat ma najmniejsze znaczenie w tej dyskusji.
pozdro
pozdro
Kacpro.
Downhill nie jest dyscyplina olimpijska z zupełnie innego powodu. Nie jest i raczej nigdy nie będzie.
Trudno mi dokładnie powiedziec o co tu chodzi, bo kiedys rozmawaiłem o tym ze Skura (jak ktos nie wie, szefem MZKOLu od DHprzez BMX po 4x).
Rozchodzi sie o to, ze dyscyplina olimpijska moze byc taka dyscyplina sportowa która moze byc uprawianna zawodowo bez ograniczeń wiekowych. Dajmy np. pływanie .. dzieciaki pływaja od żłobka i od maluczkiego juz masz zawody pływackie.
O ile mi wiadomo DH ma jakies ograniczenie wiekowe jesli chodzi o rozgrywanie zawodów i jest to chyba 14 czy 15 lat. Moge sie mylic bo duzej wiedzy w tej materii nie mam.
Ale genralnie to jest powód dla którego DH nie jest dyscypliną olimpijską i raczej nigdy nie będzie. Najlepiej w tej jwestii mógłby sie wypowiedziec Skura, gdyz to on ma najlepsza wiedze jezeli chodzi o takowe sprawy. I z tego miejsca szczerze zapraszam do wypowiedzi :)
Pozdrawiam i przepraszam za ew. błedy w wypowiedzi.
Trudno mi dokładnie powiedziec o co tu chodzi, bo kiedys rozmawaiłem o tym ze Skura (jak ktos nie wie, szefem MZKOLu od DHprzez BMX po 4x).
Rozchodzi sie o to, ze dyscyplina olimpijska moze byc taka dyscyplina sportowa która moze byc uprawianna zawodowo bez ograniczeń wiekowych. Dajmy np. pływanie .. dzieciaki pływaja od żłobka i od maluczkiego juz masz zawody pływackie.
O ile mi wiadomo DH ma jakies ograniczenie wiekowe jesli chodzi o rozgrywanie zawodów i jest to chyba 14 czy 15 lat. Moge sie mylic bo duzej wiedzy w tej materii nie mam.
Ale genralnie to jest powód dla którego DH nie jest dyscypliną olimpijską i raczej nigdy nie będzie. Najlepiej w tej jwestii mógłby sie wypowiedziec Skura, gdyz to on ma najlepsza wiedze jezeli chodzi o takowe sprawy. I z tego miejsca szczerze zapraszam do wypowiedzi :)
Pozdrawiam i przepraszam za ew. błedy w wypowiedzi.
nie widze problemu czemu miało by nie być DH na olimpiadzie to letnia wersja giganta, tam też są mocne ograniczenia wiekowe , mocno urazowy sport :) .
A co do 4x to przecież śmiało mogli by połączyć to z bmx'ami kategoria 20" i 26" proste :)
A co do 4x to przecież śmiało mogli by połączyć to z bmx'ami kategoria 20" i 26" proste :)
sprzedam orzech Lazer ONE biały za 40 zeta, rozmiar L/XL stan idealny