dh na olimpiadzie
Mi się wydaje, że problem polega głónie na tym, że dh wymaga bardzo specyficznej lokalizacji. Musi być góra z dużą różnicą poziomów i wyciąg lub inny sposób, żyby dostać się na szczyt.
Wyobraźmy sobie, że olimpiadę organizuje np. Dania - najwyższy punkt ma 173 m n.p.m.. Niech mi ktoś pokaże, gdzi tam można zorganizować downhill z prawdziwego zdarzenia. Przecież nie usypią góry specjalnie na potrzyby olimpiady.
Po drugie olimpiada (podobnie jak X-Games, czy Gravity Games) jest imprezą wysoce skomercjalizowaną. Downhill ciężko jest oglądać, czy sfilmować, szczególnie jeśli trasa jest zalesiona.
DH nie ma i nie będzie na igrzyskach olimpijskich z tego samego powodu, z którego nie ma go na X-Games, czy Gravity Games - po prostu nie można przy trasie DH wybudować trybun na kilka tysięcy ludzi, a banery sponsorów źle się prezentują w lesie :)
Wyobraźmy sobie, że olimpiadę organizuje np. Dania - najwyższy punkt ma 173 m n.p.m.. Niech mi ktoś pokaże, gdzi tam można zorganizować downhill z prawdziwego zdarzenia. Przecież nie usypią góry specjalnie na potrzyby olimpiady.
Po drugie olimpiada (podobnie jak X-Games, czy Gravity Games) jest imprezą wysoce skomercjalizowaną. Downhill ciężko jest oglądać, czy sfilmować, szczególnie jeśli trasa jest zalesiona.
DH nie ma i nie będzie na igrzyskach olimpijskich z tego samego powodu, z którego nie ma go na X-Games, czy Gravity Games - po prostu nie można przy trasie DH wybudować trybun na kilka tysięcy ludzi, a banery sponsorów źle się prezentują w lesie :)
[url=http://www.pinkbike.com/photo/841400/]ja[/url]
tam też są mocne ograniczenia wiekowe , mocno urazowy sport :) .
Ale sam slalom narciarski mozna uprawiac od kołyski. I od 3 czy tam 4 roku zycia mozesz uczyć dzieciaka zjeżdzać na nartach.
DH nie ma na olipiadzie z POWODU TYCH OGRANICZEŃ WIEKOWYCH.
A co do trudności kręcenia - sranie w banie, XC jest na olimpiadzie i nikomu to nie przeszkadza.
motomysz no to zorganizuj DH na płaskim. Powodzenia. Do zorganizowania XC wystarczy jakiś pagórek - dlatego XC jest na olimpiadzie, a DH nie ma. Pokaż mi jakiś sport olimpijski, do którego potrzebne są wysokie góry. I nie mów "kajakarstwo górskie", bo do tego są sztuczne budowane przez człowieka tory. DH i w ogóle "sportów grawitacyjnych" nie ma na olimpiadzie ze względów logistycznych. Po prostu nie wszędzie da się to zorganizować...
Czy ktoś się kiedyś zastanawiał dlaczego nie ma kolarstwa górskiego na X-Games, za to taki fmx jest i na letnich i na zimowych? Przecież DH to niby też "sport ekstremalny".
Czy ktoś się kiedyś zastanawiał dlaczego nie ma kolarstwa górskiego na X-Games, za to taki fmx jest i na letnich i na zimowych? Przecież DH to niby też "sport ekstremalny".
Skoro juz zaczal sie temat racing bmx to zadam nurtujace mnie pytanie - dlaczego nikt tego w polsce nie uprawia. Jako mekka wyczynowego dh dla modych pokolen, powinno zaczac ludzi (szczegolnie na nizinach) powoli interesowac. Street jest ok - technicznie, ale kondycja i sprint powinny byc rozwijane na torze - najlepiej wlasnie racing bmx. Aletrnatywa jest szosa - ale jak to okreslil kiedys Marcin Rygielski - Nienawidze asfaltu! Powoli umiemy budowac tory do 4x a co z mlodymi - rampa, street i 4x tylko? Moim zdaniem brakuje czegos w dla wlasnie 6-10 latkow. Moze nikt z Was jeszcze o tym nie mysli, ale czas mija szybko. Jak to widzicie?
Nie badz gnidom poczuj freedom
KIEŁ16 czytam twoje wypowiedzi i czytam i nie umiem dostrzec w nich sensu.
Stary tu nie chodzi o to z jakim skutkiem polacy wystepowali by na tych zawodach (przynajhmniej na poczatku) tu chodzi bardziej o wypromowanie tego sportu w mediach moze w Polsce gdyby jacys zawodnicy wystepowali, moze by ktos wkoncu zaczal sie tym interesowac, pozatym jak mamy wystepowac z powodzeniem na arenie miedzy narodowej skoro nie mamy gdzie trenowac?
Gorąco 3mam kciuki ze po tej olimpiadze stanie sie cos w naszym kraju i po kilku olimpiadach no nie no moze troche przesadzam, po 2-3 bedziemy mogli startowac z podniesiona glowa w tym i nie tylko w tym sporcie
Pozatym gdybysmy podchodzili z takim stosunkiem do roznych dyscyplin (nie tylko racingu czy byc moze w przyszlosci dh) to 3/4 polakow nie mial by po co jezdzic na te olimpiady a na zimowa olimpiade to tylko nielicznych warto by brac
wiem ze trudno ci bedzie mnie zrozumiec ale wejs sie chlopie postaraj i pomysl co piszesz!!!
Stary tu nie chodzi o to z jakim skutkiem polacy wystepowali by na tych zawodach (przynajhmniej na poczatku) tu chodzi bardziej o wypromowanie tego sportu w mediach moze w Polsce gdyby jacys zawodnicy wystepowali, moze by ktos wkoncu zaczal sie tym interesowac, pozatym jak mamy wystepowac z powodzeniem na arenie miedzy narodowej skoro nie mamy gdzie trenowac?
Gorąco 3mam kciuki ze po tej olimpiadze stanie sie cos w naszym kraju i po kilku olimpiadach no nie no moze troche przesadzam, po 2-3 bedziemy mogli startowac z podniesiona glowa w tym i nie tylko w tym sporcie
Pozatym gdybysmy podchodzili z takim stosunkiem do roznych dyscyplin (nie tylko racingu czy byc moze w przyszlosci dh) to 3/4 polakow nie mial by po co jezdzic na te olimpiady a na zimowa olimpiade to tylko nielicznych warto by brac
wiem ze trudno ci bedzie mnie zrozumiec ale wejs sie chlopie postaraj i pomysl co piszesz!!!
http://tiny.pl/x3f5 <= zapraszam
gg# 4036285
gg# 4036285
kali pisze:motomysz no to zorganizuj DH na płaskim.
Stary, czy ty jestes ograniczony psychicznie ?? Masz problemy z percepcją ?? Moze nie umiesz czytać ze zrozumieniem ??
Pozatym pisałem człowieku ze XC jest trudno objąć całe a jednak jest a nie o jakichś kurwa górach. Co za człowiek to az zal sie robi :|
DH NIE MA NA OLIMPIADZIE PONIEWAZ W TYM SPORCIE ISTENIEJE LIMIT WIEKU OD KTóREGO MOZNA GO ZACZąC ZAWODOWO UPRAWIAć. MASZ ZAWODY NP W SLALOMIE NARCIARSKIM DLA PYRDKóW PO 5 LAT ALE NIE MASZ DLA NICH ZAWODóW W ZJEźDZIE ?? TAK TRUDNO TO ZROZUMIEC ?? CZU TP JEST TAKIE KURWA NIE WIEM .. NIE ZROZUMIAłE ?? TAKIE Są WYTYCZNE KOMITENTU OLIPIJSKIEGO, DYSCYPLINą OLIMPIJSKą MOZE ZOSTAć TYLKO TAKA DYSCYPLINA KTóRA MOZNA UPRAWIAć OD PRZEDSZKODLA !!!!!
ROZUMIESZ JUZ !!! ???
CZY MAM POWTóZYć ??
A CO DO LOGISTYKI TO PIERDOLICIE ZE AZ PRZYKRO ... SKORO W DANII NIE MA SZCZYTU Z KTóREGO MOZNA BY POPORAWDZIć TRASE DH TO NIE MA TEZ KURWA GóRY NA SLALOM GIGANT lub zjazd narciarski czy HALF PIPE KTóRE Są DYSCYPLINAMI OLIMPIJSKIM. I KURWA CO ?? BłąD W ROZUMOWANIU SIE KłANIA NO NIE ??
Jak kraj nie ma warunków to nie organizuje olimpiady do ***** pana :|
==========================================
CZASEM JAK WIDZE CO PISZECIE TO MI SIE PłAKAC CHCE I CHCE POPORSIć NIKOMA O WYPISANIE MNIE Z TEGO CYRKU. CZY DO NIEKTóRYCH Z WAS NIE DOCIERAJą KURWA ARGUMENTY ?? CZY MOZE NIE CZYTACIE POSTóW by motomysz z definicji ??
Ile jeszcze razy mam powtórzyć dlaczego DH nie ma olimpiadzie ??
Hej, przystopuj trochę! To, że ktoś cię zrobił moderatorem, nie znaczy że masz prawo kogokolwiek obrażać.motomysz pisze:Stary, czy ty jestes ograniczony psychicznie ?? Masz problemy z percepcją ?? Moze nie umiesz czytać ze zrozumieniem ??
A ja pisałem, że nawet gdyby DH spełniał wymagania MKOlu, to i tak nie dałoby rady go zorganizować w dowolnym miejscu na świecie. Dlatego nigdy nie będzie dyscypliną olimpijską.motomysz pisze:Pozatym pisałem człowieku ze XC jest trudno objąć całe a jednak jest a nie o jakichś ***** górach. Co za człowiek to az zal sie robi :|
To chyba ty czegoś nie rozumiesz - rozmawiamy o letniej olimpiadzie...motomysz pisze:A CO DO LOGISTYKI TO PIERDOLICIE ZE AZ PRZYKRO ... SKORO W DANII NIE MA SZCZYTU Z KTóREGO MOZNA BY POPORAWDZIć TRASE DH TO NIE MA TEZ ***** GóRY NA SLALOM GIGANT lub zjazd narciarski czy HALF PIPE KTóRE Są DYSCYPLINAMI OLIMPIJSKIM. I ***** CO ?? BłąD W ROZUMOWANIU SIE KłANIA NO NIE ??
Na co czekasz?motomysz pisze:CZASEM JAK WIDZE CO PISZECIE TO MI SIE PłAKAC CHCE I CHCE POPORSIć NIKOMA O WYPISANIE MNIE Z TEGO CYRKU.
Booooże ty to widzisz a nie grzmisz ..
Atakuje Cie bo ty to zrobiłęs pierwszy, nie docierają do Ciebie argumanty, ty tu spekulujesz o jakiejś logistyce a ja Ci podaje FAKTY, suche fakty, prawde cała prawde u tylko prawde a ty dalej spekulujesz.
A co do obrażania, nie obrazam dlatego ze jestem modem, tylko dlatego ze jak widze człowieka, którmu sie na tacy podaje powód a on dalej spakuluje "bo jemu sie wydaje" to mie sie nóz w kieszni otwiera.
=============================================
Uważam ze dyskusja jest juz zakończona. Odp. na pytanie została udzielona, teraz przeradza sie to w kłótnie. Daje Ci chwile na odp. Mozesz mnie zjebac czy co tam chcesz a potem blokuje temat bo zaczyna robić gnój.
Atakuje Cie bo ty to zrobiłęs pierwszy, nie docierają do Ciebie argumanty, ty tu spekulujesz o jakiejś logistyce a ja Ci podaje FAKTY, suche fakty, prawde cała prawde u tylko prawde a ty dalej spekulujesz.
Gdyby spełniał, to by ne przeprowadzano olimpiady w kraju który nie ma do tego warunków. Tak jak sie nie robi zimowej w Danii bo nie ma gór, tak samo by sie nie robiło tam letniej.kali pisze:A ja pisałem, że nawet gdyby DH spełniał wymagania MKOlu, to i tak nie dałoby rady go zorganizować w dowolnym miejscu na świecie. Dlatego nigdy nie będzie dyscypliną olimpijską.
A co do obrażania, nie obrazam dlatego ze jestem modem, tylko dlatego ze jak widze człowieka, którmu sie na tacy podaje powód a on dalej spakuluje "bo jemu sie wydaje" to mie sie nóz w kieszni otwiera.
=============================================
Uważam ze dyskusja jest juz zakończona. Odp. na pytanie została udzielona, teraz przeradza sie to w kłótnie. Daje Ci chwile na odp. Mozesz mnie zjebac czy co tam chcesz a potem blokuje temat bo zaczyna robić gnój.
Nie będę nikogo jebał.
Wydaje mi się, że MKOl nie pozbawiałby szansy na organizację letnich igrzysk olimpijskich tych wszystkich krajów, które nie mają gór, tylko dla tego, że w programie znajduje się jedna jedyna impreza wymagająca takich warunków.
Co innego w przypadku zimowych igrzysk, gdzie koronne dyscypliny ściśle związane są z górami.
To wszystko, więcej się nie odzywam, jestem głupi, nie potrafię myśleć logicznie, czytać ze zrozumieniem i na niczym się nie znam.
Możesz zamknąć temat
Wydaje mi się, że MKOl nie pozbawiałby szansy na organizację letnich igrzysk olimpijskich tych wszystkich krajów, które nie mają gór, tylko dla tego, że w programie znajduje się jedna jedyna impreza wymagająca takich warunków.
Co innego w przypadku zimowych igrzysk, gdzie koronne dyscypliny ściśle związane są z górami.
To wszystko, więcej się nie odzywam, jestem głupi, nie potrafię myśleć logicznie, czytać ze zrozumieniem i na niczym się nie znam.
Możesz zamknąć temat