Fizyka
Fizyka
cze
mam problem z fizyka:/
oto kilka zadan ktorych nie umiem zrobic:d
1.dziecko zjezdza na sankach z gorki nachylonej do poziomu pod katem 30(stopni;p). wspolczynnik tarcia sanek o podloze wynosi 0,1
a)wynokaj rysunek gorki ble ble ble to zrobie;p
b) oblicz wartosc przyspieszenia z jakim porusza sie dziecko tego juz nie;p
i jescze jedno
2.na dwa ciala dzialaja jednakowe sily, nadajac im przyspieszenia a1=0,8m/s2 i a2=3,2m/s2
no i jescze jedno ;p bo w sumie to je zrobilem ale nie do konca i nie wiem czy dopsze;/
3.na poziomym torze nadano cialu predkosc 5m/s cialo zatrzymalo sie po przebyciu drogi 10m obblicz wastosc wspolczynnika tarcia cial o podloze
najlepiej jak byscie podali jak rozwiazujecie a nie same wyniki...;d
mam problem z fizyka:/
oto kilka zadan ktorych nie umiem zrobic:d
1.dziecko zjezdza na sankach z gorki nachylonej do poziomu pod katem 30(stopni;p). wspolczynnik tarcia sanek o podloze wynosi 0,1
a)wynokaj rysunek gorki ble ble ble to zrobie;p
b) oblicz wartosc przyspieszenia z jakim porusza sie dziecko tego juz nie;p
i jescze jedno
2.na dwa ciala dzialaja jednakowe sily, nadajac im przyspieszenia a1=0,8m/s2 i a2=3,2m/s2
no i jescze jedno ;p bo w sumie to je zrobilem ale nie do konca i nie wiem czy dopsze;/
3.na poziomym torze nadano cialu predkosc 5m/s cialo zatrzymalo sie po przebyciu drogi 10m obblicz wastosc wspolczynnika tarcia cial o podloze
najlepiej jak byscie podali jak rozwiazujecie a nie same wyniki...;d
-
- Kontakt:
Re: Fizyka
kopcik pisze:zrobilem ale nie do konca i nie wiem czy dopsze;/
Ja też tego nie wiem, bo jestem dnem z fizyki (dlatego zawaliłem 1,5 roku w szkole...;/)
Ale z Polskiego strasznie mnie rażą błędy...Moim zdaniem pracę domową z polaka zawaliłeś ;P
To 1 zadanie kojarzy mi sie z takim glupim przedmiotem jakim jest mechanika techniczna (dzial fizyki) u mnie w szkole :/ tam gdzie masz wpulczynnik tarcia Mi to trza go pomnozyc przed cosinus tego kąta... cos takiego nie pamietam... ale cos w tym stylu trzeba zrobic... zaraz zajze w zeszyt bo wiem ze gdzies cos takiego mialem
http://www.pinkbike.com/photo/751689/ << mój czołg
-
- Kontakt:
Zadanie 1.
b) Nie jestem pewien, ale moze byc za malo danych :P na pewno czegos nie przeoczyles? :P
Zadanie 2.
No tutaj to ewidentnie nie ma nawet polecenia :D
Moze trzeba obliczyc mase tych cial... Jak cos to wystarczy skorzystac ze wzoru: F=m*a :P
Zadanie 3.
V=5m/s
S=10m
t=S/V
t=2s
f=? (wspolczynnik tarcia)
Rozwiazanie:
F=m*a
a=^V/^t
>F=m*(^V/^t)
F=f*G (G-nacisk, G=m*g)
>F=f*m*g (wzor na sile tarcia)
F=F :P stad:
f*m*g=m*(^V/^t) (m sie skraca)
f*g=^V/^t
f=(^V/^t)/g
f=(5/2)/10
f=0,25
Nie jestem pewien czy dobrze, ale inaczej nie napisze :P Powinno sie zgazdzac. Dopiero wrocilem z bika i na dodatek nie zjadlem dzisiaj zadnego paczka :/
Na przyszlosc, jak chcesz przygotowac gotowca, to postaraj sie znac chociaz tresc zadan :D
b) Nie jestem pewien, ale moze byc za malo danych :P na pewno czegos nie przeoczyles? :P
Zadanie 2.
No tutaj to ewidentnie nie ma nawet polecenia :D
Moze trzeba obliczyc mase tych cial... Jak cos to wystarczy skorzystac ze wzoru: F=m*a :P
Zadanie 3.
V=5m/s
S=10m
t=S/V
t=2s
f=? (wspolczynnik tarcia)
Rozwiazanie:
F=m*a
a=^V/^t
>F=m*(^V/^t)
F=f*G (G-nacisk, G=m*g)
>F=f*m*g (wzor na sile tarcia)
F=F :P stad:
f*m*g=m*(^V/^t) (m sie skraca)
f*g=^V/^t
f=(^V/^t)/g
f=(5/2)/10
f=0,25
Nie jestem pewien czy dobrze, ale inaczej nie napisze :P Powinno sie zgazdzac. Dopiero wrocilem z bika i na dodatek nie zjadlem dzisiaj zadnego paczka :/
Na przyszlosc, jak chcesz przygotowac gotowca, to postaraj sie znac chociaz tresc zadan :D
lol...
rozrysuj sobie chlopie to co napisales, Fw = Fs - T, z tego co pamietam..
Fw = m*a
Fs = Q * sinA
T = Q * fs
(Q=m*g)
z tego masz m*a = Q * sinA - Q * fs
m*a = m*g*sinA - m*g*fs
m*a = m*g(sinA - fs)
a = g(sinA - fs)
a = 10m/s^2 * (sin 30 - 0,1)
masa ci sie skroci, bo w tarciu tez bedziesz mial mase.
>2.na dwa ciala dzialaja jednakowe sily, nadajac im przyspieszenia a1=0,8m/s2 i a2=3,2m/s2
Co z tym?
obliczyc stosunek mas?
f = m*a, m = f/a
m1/m2 = (f/a1)/(f/a2)
>3.na poziomym torze nadano cialu predkosc 5m/s cialo zatrzymalo sie po przebyciu drogi 10m obblicz wastosc wspolczynnika tarcia cial o podloze
Tutaj masz ze cosA = cos 0 = 1.
Robisz bardzo podobnie.. juz mi sie nie chce, patrzysz na sile tarcia jako jedyna sile spowalniajaca ten ruch ciala.
rozrysuj sobie chlopie to co napisales, Fw = Fs - T, z tego co pamietam..
Fw = m*a
Fs = Q * sinA
T = Q * fs
(Q=m*g)
z tego masz m*a = Q * sinA - Q * fs
m*a = m*g*sinA - m*g*fs
m*a = m*g(sinA - fs)
a = g(sinA - fs)
a = 10m/s^2 * (sin 30 - 0,1)
masa ci sie skroci, bo w tarciu tez bedziesz mial mase.
>2.na dwa ciala dzialaja jednakowe sily, nadajac im przyspieszenia a1=0,8m/s2 i a2=3,2m/s2
Co z tym?
obliczyc stosunek mas?
f = m*a, m = f/a
m1/m2 = (f/a1)/(f/a2)
>3.na poziomym torze nadano cialu predkosc 5m/s cialo zatrzymalo sie po przebyciu drogi 10m obblicz wastosc wspolczynnika tarcia cial o podloze
Tutaj masz ze cosA = cos 0 = 1.
Robisz bardzo podobnie.. juz mi sie nie chce, patrzysz na sile tarcia jako jedyna sile spowalniajaca ten ruch ciala.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
wojoja jak liczylem to zadanie to cos;p w zesztycie mamy podobne bo na lekcji robilismy no i takie cos mi wyszlo:
Vp=5m/s
s=10m
f=?
rozw.
T=f*Fn
T/Fn=f
teraz ulkad rownian czy cos
Vk=Vp-at
s=Vpt-atkwadrat;p/2
0=5-at 0=5*at
at=5
t=5/a