Hayes MAG vs Avid juicy 5
Hayes MAG vs Avid juicy 5
Oba na przod , oba ze 180 byly by i teraz pytanie co warto wziasc :/.
Pogrzebalem troche jakis konkretow nie bylo. Kusi mnie avida i nie wiem czy warto.
Jak sie wlascicielom sprawuje magi a juicy 5 ?
Pogrzebalem troche jakis konkretow nie bylo. Kusi mnie avida i nie wiem czy warto.
Jak sie wlascicielom sprawuje magi a juicy 5 ?
www.mm-foto.pl
wookie85O Magu Ci powiem wkrótce bo powinienem go dzisiaj otrzymać pocztą.
Jeśli chodzi o Juicy 5 to jeździłem na nim na tarczy 203mm (przód i tył). Hamulec ma potężną siłe hamowania, klamkę o nie za dużym skoku, która jest bardzo wygodna.
Minusem Avida jest problem z odpowietrzaniem. Mianowicie zacisk nie posiada śruby do odpowietrzania. Trzeba nabyć Avid Bleed kit z kompletem 2 strzykawek ze specjalnymi końcówkami oraz baryłkami do skrócenia przewodów.
Hayes-y mają chyba wytrzymalsze przewody, gdyż Avida jest długi (raczej ciężko się obyć bez baryłek i skracania), bardzo się plącze oraz jest wyraźnie cieńszy w obwodzie.
Końcówki przy zacisku są podatne na uszkodzenia oraz rdzewieją szybko. Zdarzają się również wadliwe egzemplarze - cieknące, ale raczej nie ma problemów z gwarą.
Właśnie stałem przed podobnym wyborem i rozważałem zakup Maga HD 203mm (wersja BOX) albo Juicy 5 2006 bez tarczy za 330 zł i sam skompletowałbym tarcze i adapter.
Wybór padł na kompletnego, chyba bardziej sprawdzonego Maga. Hamulec będzie niezalany, przewód skróce sobie według własnego uznania.
W Twoim przypadku biorąc pod uwagę że sprzedajesz Hope-a ze względu na obawy przed zniszczeniem amora rozważyłbym hamulce z tarczą 160mm chyba. Zwłaszcza Avida, gdyż 203mm w nim to naprawdę kotwica, spotkałem się z osobami które zmieniają tarcze na mniejsze w Juicy bo są to za silne hamulce...;D Szkoda tego Twojego staruszka żeby go dobić...
A nie wolisz kupić kompletu 525 na tył i przód za porównywalna cenę? Myślę że do Enduro będzie to bardzo dobre rozwiązanie.
Jeśli chodzi o Juicy 5 to jeździłem na nim na tarczy 203mm (przód i tył). Hamulec ma potężną siłe hamowania, klamkę o nie za dużym skoku, która jest bardzo wygodna.
Minusem Avida jest problem z odpowietrzaniem. Mianowicie zacisk nie posiada śruby do odpowietrzania. Trzeba nabyć Avid Bleed kit z kompletem 2 strzykawek ze specjalnymi końcówkami oraz baryłkami do skrócenia przewodów.
Hayes-y mają chyba wytrzymalsze przewody, gdyż Avida jest długi (raczej ciężko się obyć bez baryłek i skracania), bardzo się plącze oraz jest wyraźnie cieńszy w obwodzie.
Końcówki przy zacisku są podatne na uszkodzenia oraz rdzewieją szybko. Zdarzają się również wadliwe egzemplarze - cieknące, ale raczej nie ma problemów z gwarą.
Właśnie stałem przed podobnym wyborem i rozważałem zakup Maga HD 203mm (wersja BOX) albo Juicy 5 2006 bez tarczy za 330 zł i sam skompletowałbym tarcze i adapter.
Wybór padł na kompletnego, chyba bardziej sprawdzonego Maga. Hamulec będzie niezalany, przewód skróce sobie według własnego uznania.
W Twoim przypadku biorąc pod uwagę że sprzedajesz Hope-a ze względu na obawy przed zniszczeniem amora rozważyłbym hamulce z tarczą 160mm chyba. Zwłaszcza Avida, gdyż 203mm w nim to naprawdę kotwica, spotkałem się z osobami które zmieniają tarcze na mniejsze w Juicy bo są to za silne hamulce...;D Szkoda tego Twojego staruszka żeby go dobić...
A nie wolisz kupić kompletu 525 na tył i przód za porównywalna cenę? Myślę że do Enduro będzie to bardzo dobre rozwiązanie.
ostatnio dowiedziałem się,że serwis hydraulików AVID'a nie nalezy do najłatwiejszych....więc pod tym kątem też bym patrzył na hamulce....dostępność części zapasowych itp
konex poleca 525....a ja się znowu uczepię :-) lepiej 535 prawie taka sama cena a przynajmniej zacik już normalniej wygląda....ew.. zakup oddzielnie klamkę,przewód do 535 a zacisk np. saint'a bądź hone'a.......wbrew pozorom ceny tych podzespołów nieodbiegają cenowo zabardzo od siebie
konex poleca 525....a ja się znowu uczepię :-) lepiej 535 prawie taka sama cena a przynajmniej zacik już normalniej wygląda....ew.. zakup oddzielnie klamkę,przewód do 535 a zacisk np. saint'a bądź hone'a.......wbrew pozorom ceny tych podzespołów nieodbiegają cenowo zabardzo od siebie
gdulec Ja nie miałem tego zestawu Avida, a w sumie jeździłem na tych hamplach na rowerze kumpla, który nie miał potrzeby ich serwisowania nie licząc tego że dostał seryjnie zapowietrzony hampel ze sklepu co zrobili mu w ramach gwary w sklepie gdzie kupił.
Ale przymierza się do zakupu Bleed Kita ze względu na te przewody.
Ale przymierza się do zakupu Bleed Kita ze względu na te przewody.
konex ja skracalem przewod w avidzie i probowalem dac beczuleczki od magury ale niesiadly.. 2 razy i wkoncu kupilem w mk bike za 15 zl beczuleczke i gites sie trzyma niecieknie nic itp ;) tlyko troche trudno jest wcisnac ten bolec w przewod ale daje rade. a tak pozatyym ten hamulec mozna odpowietrzac odkrecajac pokrywke od zbiorniczka wyrownawczego i pompujac klamka i jezeli beda lecialy babeli to znaczy ze byl/jest zapowietrzony ;) oleju(dot4 albo dot5 ja wlalem dot 4 i gites jest !) mozna dolac zwykla strrzykawka... pozdro
Powiem tak...na avidach nie jeździłem ani raz, ale jeżdze od pół roku na magach tarcza 203...Co moge powiedziec, to ze ma bardzo dobra siłe hamowania, poprostu chcesz to hamuje, sprawdza sie w róznych warunkach pogodowych ,nie zauważyłem jakichś problemów...modulacja, trzeba sie jej poprostu nauczyc :) i można śmigać...Gorąco polecam te hamulce!!Ostatnio pojawiły sie ten El Camino w cenie 600 zł za jeden...moze bys tez tego wziął pod uwage...ale nic o nim nie wiem :P
http://www.pinkbike.com/photo/796096/
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: