Tłumienie odbicia - szybkość Duracza
Tłumienie odbicia - szybkość Duracza
Witam!
Od razu napiszę, że chodzi o duro, ale nie tylko.
Wyjąłem uszczelkę z tłumika i wlałem gęstszy olej MOBIL.Amor odbija szybciej niż na początku ale nie wali w łapy. Tylko nie wiem, jaka powinna być docelowa szybkość odbicia amorka. Mogę zmieszać stary żadki olej z mobilem i wtedy będę mieć pośrednie gęstości.
To jest mój pierwszy ubijak i za bardzo nie wiem jak ma pracować.
Zrobiłem test:
a)bez oleju - amor odbija jak sprężynka od długopisu
b)z oryginalnym olejem - czuć że jest jakieś tłumienie,ale słabiutkie
c)z mobilem - tłumienie dobrze wyczuwalne
d)oryginalny olej i uszczelka - odbija jakby w amorze była margaryna
e)mobil i uszczelka - odbija z 2 sekundy od ugięcia czyli jakby w srodku był smalec.
WYJĄŁEM CIENKĄ SPRĘŻYNĘ Z KARTRIDŻA BO SIĘ NIE CHCIAŁ ZA BARDZO UGINAĆ PODE MNĄ.
Jest jakiś sprytny sposób, żeby sprawdzić czy mam odpowiednie tłumienie?
Od razu napiszę, że chodzi o duro, ale nie tylko.
Wyjąłem uszczelkę z tłumika i wlałem gęstszy olej MOBIL.Amor odbija szybciej niż na początku ale nie wali w łapy. Tylko nie wiem, jaka powinna być docelowa szybkość odbicia amorka. Mogę zmieszać stary żadki olej z mobilem i wtedy będę mieć pośrednie gęstości.
To jest mój pierwszy ubijak i za bardzo nie wiem jak ma pracować.
Zrobiłem test:
a)bez oleju - amor odbija jak sprężynka od długopisu
b)z oryginalnym olejem - czuć że jest jakieś tłumienie,ale słabiutkie
c)z mobilem - tłumienie dobrze wyczuwalne
d)oryginalny olej i uszczelka - odbija jakby w amorze była margaryna
e)mobil i uszczelka - odbija z 2 sekundy od ugięcia czyli jakby w srodku był smalec.
WYJĄŁEM CIENKĄ SPRĘŻYNĘ Z KARTRIDŻA BO SIĘ NIE CHCIAŁ ZA BARDZO UGINAĆ PODE MNĄ.
Jest jakiś sprytny sposób, żeby sprawdzić czy mam odpowiednie tłumienie?
-
- Kontakt:
niewiem, ja do marcoka wsadziłem sprężyny simpsona i zakleiłem połowę otworów w tłumiku taśmą izolacyjną, wlałem gęstszy olej zmieszany częściowo z oryginalnym i nie narzekam. odbija szybko ale nie wali w łapy a tymbardziej w koronę.
Rząd cię olewa? Straciłeś żonę? Przestań pier..... pompuj oponę :)
-
- Kontakt:
-2 to calkiem "przyzwoita"
w zimie bylo -15, -10 i wtedy musialem jezdzic z brunoxem i smarowac go przed gapem koergo skakalismy, bo inaczej by lapy pourywal, byl naprawde twardy
i jeszcze jedno
on nie zamarza w 5 min tylko w 30-35, jezdzac caly czas a jak sie postoy w -10 z 5-10 min gadajac, to go nie ugniesz, chyba, ze o drzewo
MOWIE TO NA PODSTAWIE SWOJEGO ;P wiec nei pluc mi tu jak ktos ma inaczej, ale watpie
w zimie bylo -15, -10 i wtedy musialem jezdzic z brunoxem i smarowac go przed gapem koergo skakalismy, bo inaczej by lapy pourywal, byl naprawde twardy
i jeszcze jedno
on nie zamarza w 5 min tylko w 30-35, jezdzac caly czas a jak sie postoy w -10 z 5-10 min gadajac, to go nie ugniesz, chyba, ze o drzewo
MOWIE TO NA PODSTAWIE SWOJEGO ;P wiec nei pluc mi tu jak ktos ma inaczej, ale watpie
-
- Kontakt: