Witam wszystkich!
Właśnie stanełem przed trudnym wyborem, a mianowicie sora, czy xt. Wiem, że xt jest lepszą przerzutką jednak najbardziej interesuje mnie zależność jakości od ceny, ponieważ xt jest dwa razy droższy, ale czy dwa razy lepszy.. czy w sportach typu dh/4x potrzebna jest aż taka precyzja działania??
Czekam na wasze opinie :)
ja osobiście bym przy przerzutce doszukiwał sie precyzji i siły napięcia łańcucha.. miałem sorę, na xt jeździłem i moge powiedziec że z moich doswiadczen wnika ze sora lepiej napina łańcuch, z precyzją to mniejwięcej tak samo.. ja bym prał sorę ze wzgl. na napięcie kiety ;P
hymmm jezeli mialbym wybierac miedzy ty,mi dwiema przerzutami to chyba bym wybral Sore ze wzgledu na krotki wozek wiec bedzie jedeno zmartwienie mniej.. Kumpel jezdzi i z tego co wiem ze dziala bez zarzutow ( dziala prawie tak samo jak Xt). Ale to moje zdanie ;] inni moga sadzic inaczej
Mam SORE jest bdb, zero problemów świetnie napina lancuch, dobrze zmienia biegi, i jest tania! Więc gdy ją rozwalisz nie będzie tak szkoda jak XT-ka. Do "skakania" jest OK!
W sportach DH/4x jest potrzeba IDEALNA PRECYZJA DZIAŁANIA PRZERZUTKI.
No chyba że nie traktujesz tego poważnie i nie przejmiesz się jak przerzutka wpadnie w szprychy (jeśli będzie źle wyregulowana), bądź nie będzie Ci zmieniać 5 biegów pod rząd a zejdzie na 6-ty.
Nie chce wywoływać kłótni ale jestescie w błędzie.
Długość wózka ma znaczenie.
Jeśli wózek jest krótki to szybciej nastąpi redukcja bądź poluzowanie wózka w jednej linni prostej wraz z korpusem przerzutki. Są to ułamki sekund ale jednak.
BTW długi wózek = większe ryzko zachaczenia nim o coś i tym samym skasowania przerzutki.
ja na twoim miejscu raczje poszedl bym w keirunku Tiagry, sora jest tania przerzutka szosowa klasy mneij wiecej alivi, natomiast tiagra juz calkowicie metalowa na pewno dluzej posluzy
jezeli juz szosowa to tylko od tiagry w gore sora to plastikowe gowno. xt kozacka przezutka mam u siebie z tylu i naprawde bardzo ok :-) jesli bys chcial to mam na sprzedaz i XT z dlugim i TIAGRE z krotkim wozkiem pozdro
Topic można zamknąć :) Wybrałem xt z racji tego, że sora/tiagra niestety nie obsługuje większych przełożeń, a zdarza mi się podjechać pod górę...
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi