Hamulce Hydrauliczne

doktorxtr
Kontakt:

Post autor: doktorxtr »

xprot
Prosze opisz niedziałające Hope jaki model?
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

doktorxtr Ja Ci opisze :)

Mam przed soba Magazyn Rowerowy 7/2003 sierpien, w ktorym to byl spory test hamulcow. Byly hamulce z dolnych polek, byly do xc oraz do fr.

Mamy tutaj test HOPE Mini (czyli przeznaczonego do xc) cytuje:

"Z poczatku szlachetny model Hope smialo konkurowal z innymi lekkimi hamulcami - wysoka sila przy malym nacisku na dzwignie, dobre dozowanie. Dzwignie w dziedzinie ergonomii i mozliwosci regulacji sa wzorcowe. Jednak pod koniec testu wytrzymalosciowego gdy zjezdzal najciezszy z naszych pilotow wydarzyla sie katastrofa. Tarcza ktora juz od nowa nie byla idealnie prosta pod wplywem temperatury mocno sie odksztalcila i zaczela szlifowac o zacisk. W chwile potym przewod hamulcowy po prostu puscil i hamulec przestal funkcjonowac. Takze tarcza drugiego dostarczonego egzemplarza do testu miala lekkie bicie i szlifowala zacisk. Niestety Hope Mini nie przeszedl testu wytrzymalosciowego. Hamulce nadaja sie wylacznie dla wagowo lekkich uzytkownikow"

Widzimy tu ze nie wszystko zlote co sie swieci. Ktos powie BO jezdzil na tym grubas, albo Ze byl wadliwy model. No jasne ze to mozliwe ale wlasnie na tym polegaja testy i recenzje. Pan ktory przygotowal pseudo test na forum z pewnoscia nie jezdzil na polowie z tych hamulcow a swoje doswiadczenie wzial z prasy lub sugerowal sie tym co pisza inni.

Ja Hayesa HFX uzywalem jaksi czas i moim zdaniem ten hamulec to porazka na maxa. Nie podoba mi sie klamka, nie podoba mi sie spsosob jego pracy, ani system odpowietrzania i wymiany oleju. Jasne ze to moja opinia i nie kazdy musi sie z tym zgodzic ale tak czy siak HAYESOWi mowie NIE.

Co ciekawe rowniez w owym tescie z Magazynu Rowerowego wzieli pod lupe hayesa i ich odczucia byly bardzo podobne do moich. Sila hamowania i jakosc dozowania/ modulacji stoi na przecietnym poziomie. Przy standardowych czyli nie spiekanych metaliczncyh klockach Hayes to zabawa na krotka mete z racji iz scieraja sie niemilosiernie szybko.

NIE MA i NIE BEDZIE HAMULCA KTORY BEDZIE ODPOWIADAL WSZYSTKIM
kazdy z nas ma jakies wymagania i oczekiwania dotyczace hampla. Jednym wystarczy deore a inni nic ponizej Formuli 4 fr nie wrzuca do roweru. Tak jak ktos dobrze wczesniej wspomnial ... od takich pseudo testow jest sprzetownia.
n0 ridE n0 fUN
xprot
Kontakt:

Post autor: xprot »

wszystkie hope nie dzialaja
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

ahahaha jasne
www.mm-foto.pl
doktorxtr
Kontakt:

Post autor: doktorxtr »

xprot
opisz swoje hope na jakich jeżdziłeś.nie interesują mnie komentarze z gazet komercyjnych
lecz informacje i sugestie od użytkowników hardcorowych i downhillowców.
pozdrawiam
GunloK__
Kontakt:

Post autor: GunloK__ »

clim8 - moim zdaniem nie warto go kupowac. U mnie w miescie ze 3 -4 osoby je maja/mialy. Jeden kupi jakis pol roku temu a przejezdzil na nim moze 2 miechy. Zaraz po zamontowaniu zaczal ciec, odeslal, przyslali, znow cieknie. Sprawa powtorzyla sie jeszcze 2 razy i teraz juz sam nie wiem co z nim robi. W miedzy czasie hamulec praktycznie w ogole nie hamowal. Inny koles ze sklepu rowerowego tez mial podobne problemy i hamulec tez nie hamowal zbyt dobrze. Zas inny kolega kupil hamulec i normalnie kotwica. Hamowal zaebiscie. Hamowal bo mu ta plastikowa klamka pekla. Za ta cene nie bawilbym sie w loterie.
Stayer
Kontakt:

Post autor: Stayer »

GunloK__ pisze:clim8 - moim zdaniem nie warto go kupowac. U mnie w miescie ze 3 -4 osoby je maja/mialy. Jeden kupi jakis pol roku temu a przejezdzil na nim moze 2 miechy. Zaraz po zamontowaniu zaczal ciec, odeslal, przyslali, znow cieknie. Sprawa powtorzyla sie jeszcze 2 razy i teraz juz sam nie wiem co z nim robi. W miedzy czasie hamulec praktycznie w ogole nie hamowal. Inny koles ze sklepu rowerowego tez mial podobne problemy i hamulec tez nie hamowal zbyt dobrze. Zas inny kolega kupil hamulec i normalnie kotwica. Hamowal zaebiscie. Hamowal bo mu ta plastikowa klamka pekla. Za ta cene nie bawilbym sie w loterie.
Nowki czy uzywki kupili?
xprot
Kontakt:

Post autor: xprot »

na paru hope jezdzilem i nie maja one dla mnie zadnej wartosci- lepiej kupic mechanika

to nie hamuje... 6 ti niby takie wspaniale po przejazdzce przez osiedlowe gorki tak mnie zawiodly ze naprawde vka avida przy nich byla masakrycznie dobrze zmodulowana i mocna. pozostale 2 komplety dzialaly troche lepiej, ale zeby dobrze (nie wspominam o wspanialosci) to nei powiem...

m4 ojoj... ciagniesz te klamke,ciagniesz i ciagniesz, o zaczyna hamowac, o koniec na tym etapie, ZACZYNA a nie konczy, kiepski spowalniacz, koles docieral je w gorach na zjazdach pare dni wiec byly dotarte, syf jak nic

nigdy nie kupie hope.
czaju
Kontakt:

Post autor: czaju »

A jezdzil ktos na giancie mph??? jak sie sprawuje na tyle w streecie??
wookie85
Kontakt:

xprot trzeba bylo do mnie wpasc i sprawdzic mojego hopa :D
www.mm-foto.pl
Villen
Kontakt:

Post autor: Villen »

moze ktos porownac kilka mechanikow? np bb czy winzip bo w sprzetowni to bardzo roznie jest. chodzi mi o street, dirt, lekki fr i wytrzymalosc. chyba ze lepiej wziac HFX?

cena do 350 najlepiej jesli chodzi o inne i na przod.
http://www.pinkbike.com/photo/1136980/

Kupie Kamere Canona MVX !!!!!!!!!
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

Villen Ja bym na Twoim miejscu rozejrzał się za Avidami BB7 (mechaniki). Będzie mniej awaryjny i podatny na uszkodzenia jak hydraulik, a jest świetnym hamulcem.
Villen
Kontakt:

dzieki konex tylko cos ich malo na allegro ;) bede szukac

wookie85
Kontakt:

no bo cena nie mala i rzadko kto sprzedaje
www.mm-foto.pl
Zvisu
Kontakt:

Post autor: Zvisu »

Chrabał hebel naprawę zajebisty pod względem modulacji jak i siły!! U nas pod wawą w serwisie można miec nowe z tarczami za 450zł.

Mówię otwarcie do wszystkich że nie wszystkie heble są takie same i może niektóre ze tak powiem "zjechałem" bo akurat jeździłem na trafnym egzęplażu który mi sie nie podobał a niektóre były po prostu zajebiste stąd taka ocena poszczególnych modeli...Dlatego powiedziałem na początku zeby mnie nie jechac bo każdy wszystko inaczej ocenia i odbiera. A post to takie moje odczucia z jazdy na poszczególnych modelach... Chciałem sie po prostu podzelic tym. I ten kto czyta tego posta nie powinien sobie brać tego do serca bo wszystko co mówie nie musi znaczyć ze twój hebel jest zajebisty bądz jest do dupy !! ;]
http://www.wufr.go.pl/
http://www.pinkbike.com/photo/865995/
wookie85
Kontakt:

no i pewnie nikt tego tak do konca nie bral ;]

egzemplarz ;]
www.mm-foto.pl
Villen
Kontakt:

a czy bardzo Avid bb7 rozni sie od bb5 bo cena jest prawie o 200 zeta nizsza? pewnie oplaca sie dolozyc ale czy do streetu i lekkiego fr bede potrzebowac bb7???

Czarnuch
Kontakt:

Post autor: Czarnuch »

To teraz cos odelmnie, każdy z hamulcow mialem conajmniej pół roku, i były dobrze dotarte oraz ustawione.

Grimeca:
System8 - uzywana rok czasu na przodzie, w streecie i dualu wtedy. Przez ten okres czasu nigsy nie ciekły i nie sprawiały problemów. Jedyny problem był taki, że z własniej winny zalałem tracze płynem, ale wyczysciłem acetonem a klocki wypaliłem na kuchence gazowej i było prawie jak przed tem. Z tarczą 160 S8 ma świetna modulację, nieporównywalna z niczym innym co miałem. Siła była srednia. Po zmianie tarczy na 200, siła dużo wzrosła a modulacja niewiele osłabła. W tym momecnie nie miałem nic do zarzucenia. Równiez na plus nalezy dodac mocny korpus klamki, wytrzymała wiele gleb. Najgorszy element tego hamulca, to przewód gięty pod katem 90 stopni bardzo łatwo urwać mi się udało. Myśle, że rozwiązaniem były by końcówki jagwire-a.

Sytem12, to samo co S8 tylko większe i silniejsze, użwyany w gorach nigdy się nie przygotwał. Siła kolsalna. A zapomniałem doadać, klamka ma dobry profil, jak dla mniem ale jest miekka. Do tego klocki kosztowały 55zł orginalne, starczja na długo i nie ma poco szukac innych.

Hayes HFX-9 z tarcza 165 Avida tyl, siła hamowania z klockami spiekannymi i półmetalowymi. Z półmetalowymi targedia, brak siły modulacji, przy dłuzszym hamowaniu, czuc puchnąca klamke. Beznadziejny profil klamki, i ta śrubka od położenia klamki co trzeba ja na locktite bo inaczej ciagle sie wykręca. Przy moich dużych palcach, równo miałem pzodzieraną skure na palcach:/ z metalowymi klockami siła się poprawiła, ale modulacja była żadna. Starciłem duzo nerwów na ten hamulec nie polecam.

Hayes Mag z zaciskiem G1, tarcza Avid 165, na tyle, uzywany z klockami z pełnego spieku, poteżna siła, ale na poziomie S8, modulacja przawie zerowa, ale już się przyzwyczaiłem, klamkę wymieniłem na krótka dabomba, i to był strzał w 10kę, teraz nie ma opcji, pocięcia paluchów. Oczywiscie śrubka od regulacji na locktite. Klamka przy nacisnięciu jest bardzo twarda. Nawet przy naciśnięciu 2 palcami do konca nie czuc puchnięcia. Pewnie z racji na budowę tłoka i korpusu klamki. Który jest z goła inny od HFX9. Mag jest bezobługowy. Do streetu, dirtu, 4x zdecydowanie polecam. Tylko nie za cenne rynkową. Najepiej szukac uzwannego.

Co do HS-33 to xprot nie zgodze sie z toba, obręcz wcale nie musi byc bardzo prosta. A HS-33 to streetu czy trialu nawet z czarnymi klockami jest świetny. Bardzo wygodna klamka, najlepsza z jaką się spotkalem. Duża siła i moulacji. Z czerwonnymi klockami modulacja bardzo tarci. Do ww dysyplin nie potzreba nic innego. Na suchym niektore v-ki moga dac podobna siłe, na mokrym żadna.

Jeżeli chodzi o tarcze, to jak bym teraz kupował, to nie wzioł bym zadnej z opisywannych. griemece dla mnie dyskfalifikuje kabel i miekka klamka, przyzwycziłem sie jednak do tawrdości maga. Hayesa mag ma bardzo słabą modulacje, i jak kazdy hayes(nie wiem jak elcamino) straszną klamkę:/
Teraz jak będę zmieniał wezmę Avida Juicy 5 lub jakąs formule. Z chęcia posłucham rzeczowej opini o Hayesie elcamino i avidzie J5.
Ja zawsze tu byłem nie myśl że tylko ty sie w to bawiłes
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Ehhhh, wiedziałem że tak to sie skończy lol Najlepiej samemu objeżdżać i stwierdzić co jest najlepsze...
http://dhcyc.pinkbike.com
ODPOWIEDZ