jak w temacie, czy takie koła mogą utrudniać freeridowa jazde czy moze nawet ulatwiac? a jak sprawa wyglada z 26/24? czy takie zestawienie (26/24) sprawdzi sie tez w dircie i streecie?
wady: rower bardziej czuły na nierówności; suport się obniża - łatwiej zahaczyć o coś pedałem, szczególnie na zakręcie.
zalety (-a): rower jest bardziej zwrotny - przydaje się na kładkach.
26/24 obnizy ci suport (jezeli masz rame pod 26/26), zdecydowanie niekorzystne, lepiej miec kiere jak najnizej; w samej jezdzie szczegolnej roznicy nie poczujesz chyba ze to 24 bedzie naprawde bardzo lekkie - wtedy ciut latwiej bedzie przyspieszac
24/24 jest fajne jak masz amora USD, wtedy masz wypoziomowany rower identycznie jak przy 26/26 tylko ze mozesz obnizyc polki -> kiere... ja mam w bighicie 24/24 kiere na tej wysokosci co dualowki, suport tez podobnie :P
moze sie myle ale jezeli promien tych kol jest mniejsza o 2,5cm to suport moze sie obnizyc o jakies 5-10mm. a jezeli montuje sie 24/24 to suport obnizy sie wtedy o cale 2,5cm.
chodzi mi o sztywniaka. amora planuje 130mm, glowka ramy 12cm, stery 3cm, mostek bardzo krotki, kierownica 5cm wzniosu
chodzi o to ze rower bedzie uzywany glownie do dirtu, dualu ale chce tez sobie czesto zaliczyc jakiegos sredniego dropa :) nsow niestety nie ma u mnie.
grimeca system 1 (magura gustav) na przod za 100!!! entheogen@o2.pl
chodzi o to ze rower bedzie uzywany glownie do dirtu, dualu ale chce tez sobie czesto zaliczyc jakiegos sredniego dropa :) nsow niestety nie ma u mnie.
grimeca system 1 (magura gustav) na przod za 100!!! entheogen@o2.pl
bodziek pisze:chodzi o to ze rower bedzie uzywany glownie do dirtu, dualu ale chce tez sobie czesto zaliczyc jakiegos sredniego dropa :) nsow niestety nie ma u mnie.
Chyba że tak...
To jest kwestja indywidualnych upodobań i przyzwyczajenia. Miałem okazję przez prawie rok jeździć z 24" kołem z tyłu i nie byłem szczególnie zachwycony. Ale ja głównie zjeżdżam, z dirtem i streetem nie mam nic wspólnego.
ja mam 26/24 na sztywniaku i jedyna ronica jaka odczulem to to, ze rower agresywniej reaguje na ruchy kierą. poza tym latwiej podniesc przod (przydaje sie przy zeskokach). pytanie mam, czy w wersji 24 obrecz jest bardziej wytrzymala jak przy 26?
pozdro!
[bodziek] bierz koło 24 jest wypasione do dirtu i streetu ja jeżdze na takim secie i czasami tez lubie sobie w las pojehać i wcale tak nie trzęsie tak strasznie jest poprostu zajebiście :D
Ja mam FR3.0 z Monsterem i koła 26/24" i jest dość nieźle, Junior to pikuś przy wymiarach Monstera więc nie masz co się martwić, poprawisz tylko geo..:)
W 2.0 koło 24" to niemal obowiązek ze względu na dobijanie, 3.0. ja chciałem trochę obniżyć.
[bodziek]
bierz koło 24 jest wypasione do dirtu i streetu ja jeżdze na takim secie i czasami tez lubie sobie w las pojehać i wcale tak nie trzęsie strasznie jest poprostu zajebiście :D