big hit - rozmiar ramy i dlugosc dampera

serg
Kontakt:

big hit - rozmiar ramy i dlugosc dampera

Post autor: serg »

witam panowie

szukacz lezy i pluje errorem od dni dwoch co najmniej wiec nie wiem pewnie to juz bylo; przebrnalem przez kilka stron niusow i na wiecej czasu nie mam.

wole dh ale mieszkajac we wro wiecej mam okazji do fr; poza tym dopiero sie ucze wiec lajt a nie hc, ale jak kupowac to lepiej rzecz przyszlosciowa.

dlugi jestem na 195 ale boje sie za duzej ramy, mam teraz weylessa 20" bo to mial byc rower uniwersalny: i zjazd i wjazd;) . nie wyszedl, wiec bedzie z niego enduro, a ciezkie czesci przeloze na nowa rame. big hita experta chwala za wszechstronnosc, ponoc i fr i dh, wiec by pasowal. chodzi o model expert, rocznik '04 albo '05.

pytania sa 2:

1. jaki rozmiar ramy? ponoc L to 18,5-19", wiec strasznie duzy. rownie dobrze moglbym pozostac przy obecnych 20". lepiej chyba M? to ponoc okolo 17", a S - 16-16,5". nie jestem pewnien tych rownan, wiec moze ktos zweryfikuje. i pamietajcie pls o moim wzroscie. ale z drugiej strony to ma zjezdzac i latac a nie jezdzic w maratonach.

2. mam metela rt o dlugosci 230mm, dobry jest i nie chce bulic za kolejnego, wiec rame bralbym bez tloka. w bh ponoc 230 wejdzie. wejdzie?

z gory dzieki za odpowiedzi
serg
Kontakt:

nic? chlip chlip
gruczniak
Kontakt:

Post autor: gruczniak »

Hej, ja mam 188 i miałek okazję pojeździć na M'kach w tym jednej z monsterem. Dla mnie M jest za krótkie. Niestety nie jeździłem na większych.
BTW mam stinky 16.5.
serg
Kontakt:

ooo jest opdowiedz - dzieki :)

a juz chcialam dla uatrakcyjnienia topika ulajwnic ze jestem KOBIETĄ...

ale do rzeczy: za krotki? do skokow i zjazdow? sadzilam ze tu akurat im krocej tym lepiej. mozesz dopisac cos jeszcze? a stinkacz nie za krotki jest?
serg
Kontakt:

ups wydalo sie
radacz
Kontakt:

Post autor: radacz »

mam rame big hita experta rozmiar M, moj wzrost to 182cm i M'ka jest idealna. nie chcialbym miec ani mniejszej ani wiekszej. mam ta rame od niedawna i nie zdazylem jeszcze tak na prawde przetestowac ale mam porownanie do innych fulli i big hit na serio wydaje sie "uniwersalny" :) rama jest dosyc lekka, krotka, zwrotna i ma duzo skoku. dla mojego stylu jazdy wydaje sie byc najlepszym wyborem. moja ma wahacz betd na kolo 26' dajacy wiecej skoku i jest bardzo dobrze, nie chce 24'. tutaj fotka http://www.pinkbike.com/photo/785491/
www.grawitacyjny.pl - free przesyłka od 300zł!
Aerozine - mega lekkie stery i korby!
maverick-g
Kontakt:

Post autor: maverick-g »

radacz a gdzies takowa ramke wyrwał ?? zajefajna
serg
Kontakt:

tak radacz, podziel sie zrodlem. mi by pasowal bo nie usmiecha mi sie wymiana swiezego dobrego kola 26 na 24.

a co z dlugoscia tloka? sprwadzilem na stronach speca, wszystkie roczniki maja 222mm. widzi mi sie ryzykownym proba zapchania 230.
serg
Kontakt:

radacz cofam pierwsze pytanie, widze u ciebie na pinku ze masz os 12x150, wiec i tak musialbym kolo przeplatac ;)
LinksFR
Kontakt:

Post autor: LinksFR »

wejdzie ci 230 mm

znajomy ktory pracowal w ski teamie, mial cos kolo 2-2.1m, jezdzil na L i mowil ze za duza

ja mam S przy 180 cm... w sumie moglbym miec M ale S tez jest bardzo ok

dla ciebie proponuje M przy tym wzroscie, nie zawiedziesz sie :)
http://bodzio.pinkbike.com/
serg
Kontakt:

o najlepsza odpowiedz :)

to chyba zamyka temat, ale jakby ktos cos chcial dodac to zapraszam
radacz
Kontakt:

Post autor: radacz »

maverick-g tajemnica:) jesli chcesz kupic big hita to moge ci w tym pomoc... co do wahacza to niezla zadkosc, betd to brytyjska firma ktora robi rozne fajne rzeczy do rowerow, glownie tuningowe wahacze:)
serg damper ma 222mm, 230 na pewno wejdzie ale geometria tez sie troszke zmieni... tak mam wahacz na os 12x150mm :) pozdro
www.grawitacyjny.pl - free przesyłka od 300zł!
Aerozine - mega lekkie stery i korby!
metalbeast
Kontakt:

Post autor: metalbeast »

serg pisze:jaki rozmiar ramy? ponoc L to 18,5-19",
ja mam BH (fota w podpisie), rozmiar sredni. rama jest dosc wysoka, ale nei za bardzo (mam 182cm), takze jeszcze troche wyciagam siodlo (przy nizszym jest mozliwosc ze pieprznie w nie opona przy max skoku -mierzylem :)
rama jest dosc krutka, ale mieszcze sie nei ma problemu.
chyba sredni rozmiar bedzie ok dla ciebie,
przyda ci sie rozpiska geo. :
http://www.specialized.com/bc/SBCGeomet ... ?spid=6746
to bh comp, tkai jak moj, ale rama od experta niczym sie nie rozni, poza malowaniem. jest dokladnei ta sama.
teraz bedzie latwiej dobrac rozmiar ;)

a od siebei napisze ze ten rower sam lata i swietnei sie prowadzi w terenie i na zakretach. Mi jaknajbardziej (w mojej konf.) przypasowal i nie chce zmieniac w nim nic
Pawel M.
Fotka: http://www.pinkbike.com/photo/827159/

www.hardcore-glogow.prv.pl
metalbeast
Kontakt:

serg pisze:a co z dlugoscia tloka? sprwadzilem na stronach speca, wszystkie roczniki maja 222mm. widzi mi sie ryzykownym proba zapchania 230.
wejdzie bez problemu, zmieni to minimalnie geo, ale tak ze raczej nei poczujesz, ewentualnei sa otwory montazowe po to zeby sobei geo ustawiac.
patrz tylko zeby skok dampera byl taki jak trzeba (chyba 72 czy 75)
Pawel M.

serg
Kontakt:

metalbeast pisze:ja mam BH (fota w podpisie)
ło pikny jest. a masz moze foty siebie na nim? tak dla porownania i zobaczenia jak sie na nim siedzi. zreszta to pytanie DO WSZYSTKICH. szukalem na pinku ale jak ktos pstryka big hita to samego w sobie, bez jezdzca.
metalbeast pisze:patrz tylko zeby skok dampera byl taki jak trzeba (chyba 72 czy 75)
wedle rozpisek, kazda top wersja rocznika (np. expert w '04) jest na tloku skocznym na 2,75" czyli 70mm. idealnie jak moj metel.

geo nie chce sobie zrąbac, licze wlasnie na to ze roznica bedzie minimalna.
metalbeast
Kontakt:

serg pisze: masz moze foty siebie na nim
no wlansie nie, nie ma kto mi zrobic ;( mzoe kiedys uda sie cos w akcjii zrobic ale teraz jest tylko to.
jak dla mnie rama jest krutka do tego mam mostek zintegorwany zerowy, i jezdzi sie elegancko, szczegolnie w zakretach, gdzie mozna wykrozystac przyczepnosc przodu i wejsc z lekkiem poslizgiem na bande zeby wystrzelic z niej nei tracac predkosci, akurat jestem pozywywnie zaskoczony bo top moj 1 full, dlatego tez porownania nei mam. mysle ze sredni przy tym wzroscie jest ok, poza tym popatrz na geo, ze niewiele sie roznia S,M,L
Pawel M.

ODPOWIEDZ