Hamulce Hydrauliczne
doktorxtr słuchaj ja się na tym jakos strasznie nie znam, wiem, że jest jednak bardzo hydroskopiny czyli jednak chłonie wodę i to bardzo, zobacz w przeznaczeniu do samochodu jakie są zelecenia czasowe co do wymiany Dot4 a własnie 5.1. A z drugiej strony w przypadku roweru co to za wada raz na 2 lata wymienic. Poztym z dot 5.1 nie musi współpracować z tym co dot 4, niby wymienne ale jednak:/ Co do punktu wrzenia pokazywałem link do dot 4 EBC (307stopni:D).
A co do baz silikonu to chyba cos nie bardzo:/ czemu np motul przy 5.1 chwali sie NON-SILICONE BASE?
A co do baz silikonu to chyba cos nie bardzo:/ czemu np motul przy 5.1 chwali sie NON-SILICONE BASE?
Ja zawsze tu byłem nie myśl że tylko ty sie w to bawiłes
Wracajac do watku JAKI HAMPEL KUPIC ....
Magury sobie chyba daruje - malo kto na tym jezdzi
Avidy chyba tez bo sa jak sie okazuje awaryjne i bez gwary nie podchodz
Mysle nad Deorkami bo w sumie tanie i faktycznie kazdy poleca, bezawaryjne
Ostatnia rzecza nad jaka teraz mysle jest Grimieca Sys 8, czyli kiepska wersja XT
http://allegro.pl/item98121692_grimeca_ ... d_tyl.html za 650
Najbardziej podchodzi XT ale CultBIkes nie da lepszej ceni niz 950 bez tarczy - porazka
Wiec w sumie poki co zostaje mi wybor DEORKA vs GRIMECA SYS8
Magury sobie chyba daruje - malo kto na tym jezdzi
Avidy chyba tez bo sa jak sie okazuje awaryjne i bez gwary nie podchodz
Mysle nad Deorkami bo w sumie tanie i faktycznie kazdy poleca, bezawaryjne
Ostatnia rzecza nad jaka teraz mysle jest Grimieca Sys 8, czyli kiepska wersja XT
http://allegro.pl/item98121692_grimeca_ ... d_tyl.html za 650
Najbardziej podchodzi XT ale CultBIkes nie da lepszej ceni niz 950 bez tarczy - porazka
Wiec w sumie poki co zostaje mi wybor DEORKA vs GRIMECA SYS8
n0 ridE n0 fUN
Deore 525 rządzi... Bawilem sie sporo Juicy 5 na 203mm... No kurde siekiera totalna, modulacja wporzo ale koledze lekko ciekla klamka od tylnego :/ Niby przestała (?!) ale jednak. Planowałem kupić Juicy 7 z allegro ale jak pomyślałem że może się trafić trefny to podziekowałem... Shimano ma jedna zasadniczą zaletę - CZĘŚCI. Hample możesz poskładać z części, nie są tragicznie drogie, kable łatwo się skraca i są tanie, płyn hydrauliczny mineral moze sprawić maly problem ale jak sie taki kupi to najzwyklejszy zestaw do odpowietrzania w postaci strzykawki z wężykiem starczy... Odpowietrzanie to banał. I jeszcze jedno... Jedni się z tym zgodzą a inni napiszą że chyba jestem ******. Otóż te Deorki były, są i będą mocniejsze od HFX-9 :P:P:P Jezdzilem na kilku egzemplarzach z kazdego i Hujes zdycha :P
Z mechaników to sam nie wiem... Ja mam HMX-1 z 2003 roku i poza problemem ze śrubką od linki jest git. Koledzy mają nowsze modele (2004 i 2005) i jakby to delikatnie ująć jeden się rozsypał :/ a drugi jest lekko uszkodzony. BlackBox i WinZip są słabsze. BB5 to porażka (spowalniacz) HMX-2 jest OK.
Pisałem tylko to co wiem o tych hamulcach... Na każdym śmigałem (na dotartych) i wiem czego można się po nich spodziewać.
Xprot napisałe że klamki Deore 525 są kruche... Są rzeczywiście, a w dodatku klamki z różnych grup od deore do sainta są identyczne poza kolorem. Z tym ze kolega śmiga na złamanej klamce od sierpnia 2005... zaraz kolo mocowania do kiery poszła. Jak śmiga? Ma zawinięte to całe cholerstwo kilkunastoma warstwami taśmy klejącej :P Wygląda chu**** ale działa i jest sztywne (!).
Z mechaników to sam nie wiem... Ja mam HMX-1 z 2003 roku i poza problemem ze śrubką od linki jest git. Koledzy mają nowsze modele (2004 i 2005) i jakby to delikatnie ująć jeden się rozsypał :/ a drugi jest lekko uszkodzony. BlackBox i WinZip są słabsze. BB5 to porażka (spowalniacz) HMX-2 jest OK.
Pisałem tylko to co wiem o tych hamulcach... Na każdym śmigałem (na dotartych) i wiem czego można się po nich spodziewać.
Xprot napisałe że klamki Deore 525 są kruche... Są rzeczywiście, a w dodatku klamki z różnych grup od deore do sainta są identyczne poza kolorem. Z tym ze kolega śmiga na złamanej klamce od sierpnia 2005... zaraz kolo mocowania do kiery poszła. Jak śmiga? Ma zawinięte to całe cholerstwo kilkunastoma warstwami taśmy klejącej :P Wygląda chu**** ale działa i jest sztywne (!).
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
A może ktoś pokusi sie o porównanie Grimy Sys12 vs El Camino? Ujeżdża to ktoś z was?
Jak to jest z tym fadingiem, zwiększaniem skoku klamki Camino?
I o co chodzi z niską popularnością Sys12 (wiem że kable do dPy)?
Cenowo to sam sobie moge porównać: 1:0 dla Grimy [lol]
Edit - no tak ktoś wcześniej wspomniał o sys12, ale ciągle mało ;)
Jak to jest z tym fadingiem, zwiększaniem skoku klamki Camino?
I o co chodzi z niską popularnością Sys12 (wiem że kable do dPy)?
Cenowo to sam sobie moge porównać: 1:0 dla Grimy [lol]
Edit - no tak ktoś wcześniej wspomniał o sys12, ale ciągle mało ;)
[color=red]aaarrrggghhhh[/color]
Sys 12 lat jak sys 8 bywaja ogzeplarze z długim i krótkim skokiem klamki.Stosunek siły do modulacji wg mnie idealny.Poza tym skokiem zajebisty hebel.Tarcze Grimeci sa słabe i latwo lapia bicie.Hayes jest regulowywalny.A co do fadingu to chyba nie rozumiesz teg pojecia..Podczas fadingu płyn się rozgrzewa a przy rozgrzewaniu moze sie jedynie zwiekszyc swoja objetosc.Wiec skok klamki moze sie jedynie zmniejszyć,ale po to jest zbiorniczek wyrównawczy by kompensował te rozszerzenia.Ja bym wolal zdecydowanie El Camino.Jak dla mnie najlepszy hebel na jakim jezdzilema dwunastke tez mialem.
Co do gaintów mph, kumpel ma z przodu i tyłu tarcze 160 i na streecie naprawdę bardzo dobrze działają, siła OK, modulacja dobra.
BTW Wszyscy polecają shimano 525, a co powiecie o modelu 555? Bo zamierzam się do kupienia tarczy i jestem za shimano, tyle, że czytałem iż 525 działa, że tak powiem "dość" słabiej w mokrych warunkach, a natomiast 555 równie dobrze?
BTW Wszyscy polecają shimano 525, a co powiecie o modelu 555? Bo zamierzam się do kupienia tarczy i jestem za shimano, tyle, że czytałem iż 525 działa, że tak powiem "dość" słabiej w mokrych warunkach, a natomiast 555 równie dobrze?
no risk no fun
http://tiny.pl/5mc4
http://tiny.pl/5mc4
Eeeee kuwra mać... Wstawiłem do Sainta klocki metalowe i nie ma rewelacji :/ Miał ktoś może styczność i porównanie siły metalowych z żywicznymi Shimano? Metal maja byc niewrazliwe na wode (fakt żywiczne na mokrym to padaka)...
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
hm, co do XT 755 to mam ten hamulec i w porownaniu do grimeci s8 ktora tez mialem jest duuuzzzooo lepszy... jak to ktos kiedys powiedzial na forum "jest bardziej dopieszczony" - ktos z was mowi skad wziasc czesci i za ile w porownaniu do grimeci; no wlsnie, do grimeci trzeba bylo brac czesci zamienne bo sie sypała, a shimano poza zmiana klockow i plynu jest w miare bezawaryjne, mi sie jeszcze nic nie zdazylo, a hampel jest w ciaglym uzyciu! Takze wsrod 3 hampli; XT, s8 i Sram 9.0, XT wypada najlepiej bo jest solidne i mocne i smialo polecam ten hamulec! Nie wiem tylko jak jest z Hope'm, ktory ponoc ma ta sama konstrukcje...
www.feel-free.pl