restauracja rowerka

gajek7
Kontakt:

restauracja rowerka

Post autor: gajek7 »

Witam
Mam taki stary rowerek i chcial bym go odrestaurowac :) Chodzi o to ze jest on skladany bardziej na czuja. Rowerek w chwili obecnej przedstawia sie tak

manetki - Altusy z przed 10 lat
korba - STXRC FC-MC36 kupiona po rozsypaniu sie starej
przednia przezutka - Altus od nowosci niestety ale nie chodzi dobrze w polaczeniu z ta korba. Nie wchodzi najwieksza zembatka. Oczywiscie dolnociag.
przezutka tylna - ACERA 8 Speed RDM-330 dostalem od kumpla jak mi sie poprzednia rozypala. Problem jak w poprzednim wypadku tylko wynika to bardziej z manetki ktora obsluguje tylko 8 przelozen.
piasta tyl - LX DEORE FH-M570 rowniez kupiona bez namyslu. Kiedys mialem wrazenie ze lancuch mi przeskakuje i myslalem ze to wynika z polamanych pieskow w piascie i polecono mi zmiane na cos leprzego.

Pod koniec zeszlego sezonu troszke sie interesowalem i z czesci ktore chce wymienic to

Klamkomanetka ST-EF35 SHIMANO
Kaseta ALIVIO CS-HG50-8I
Łańcuch ALTUS CN-HG50 SHIMANO
Przerzutka przednia ALIVIO FD-MC21

Tylko teraz czy bedzie to dobrze pracowalo z reszta sprzetu ???
No i jeszcze by 2 razy nie pisac. Rowerek ogulnie sprawowal sie dobrze ale jak chcialem mocniej popedalowac to mi tak jak by lancuch przeskakiwal. Nigdy nie udalo mi sie wyeliminowac tego problem. na pedaly zalozylem sobie noski i jakos dalo sie jezdzic. Bo poprzednio jak sobie stawalem na pedal a waze 90 kg i mi przeskoczylo to ladowalem klejnotami na ramie :( bolalo. Czy da sie jakos wyeliminowac ten defekt ??

Pozdrawiam Tomasz
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Masz zajechany naped i tyle. Kup sobie na allegro nowe blaty do korby stx. Pozniej kup sobie lancuch nowy i kaseta. Lanuch wez sram cp 58 lub pc 59 bo nie napisales czy masz 8 czy 9 biegow. Kasete wez srama 5.0. Przerzutke przednia kup sobie jakiegos stx albo dx na allegro. I klamkomanetki alivio. Wtedy naped bedzie calkiem nie najgorszy i wszystko powinno dobrze dzialac.
Ssij pento
zychu
Kontakt:

Post autor: zychu »

Sulringnie koneicznie masz racje, ja jak kupilem od Ciebie korbe, to mi tez przeskakiwal lancuch jak mocniej zapedalowalem i okazalo sie ze blat byl zle przykreceony(odwrotnie) zmienilem to i teraz juz jest wszystko ok
hamuj wtedy kiedy musisz , a nie wtedy kiedy WYDAJE CI SIE ze ejdziesz za szybko ;]
Sulring
Kontakt:

zychuNie mozliwe zeby blat byl zle przykrecony bo to ja go przykrecilem :) On byl poprostu troche podjechany, nie bardzo tylko troche, a ty pewnie miales nowy lanuch ;]
Ssij pento
zychu
Kontakt:

Post autor: zychu »

lancuch stary byl , no mowie ci, bo jest tak ze zabki byly lekko pochylone w jedna strone i ja przelozyelm blat i jest wsyztsko ok , wiec cos w tym musi byc!
hamuj wtedy kiedy musisz , a nie wtedy kiedy WYDAJE CI SIE ze ejdziesz za szybko ;]
gajek7
Kontakt:

jesli chodzi o piaste to nie wiem na ile jest przelozen bo to bylo kupione pare latek temu. ale jutro jak dam rade to rozkrece bo dzis juz raczej klucz w reku nie utrzymam :). A jeszcze co do tego przeskakiwania to mam taka swoja teorje> bo tylnia przezutka jest mocowana do takiej ramy przez taka blaszke. i kiedys za malolata to mi sie przezutka wkrecila w szprychy i jak poszdl do serwisu to tam jakos to naprostowali. Czy moze to byc przyczyna zle ( krzywo ) prowadzonego lancucha na przezutke ???? Dodam ze chce to zrobic w sumie jak najtanszym kosztem :)
GunloK__
Kontakt:

Post autor: GunloK__ »

zychu to jest zebatka zjechana. Mi tez na korbie przeskakiwalo wlasnie z tego powodu. Zeby przedluzyc zywotnosc tego blatu wystarczy go odwrocic ;) Wiec wcale na odwrot to on nie byl zalozony.
Sulring
Kontakt:

gajek7Mozliwe wiec sprubuj dorobic hak. Najlepiej jak zrobisz to Ci napsialem i oddaj rower do serwisu zapalcisz ze 20 zl, a jak ktos kto sie zna nad tym pokombinuje to lepiej bedzie dzialac ;]
Ssij pento
gajek7
Kontakt:

no ok ale u mnie w stolicy czesto jest tak ze jak pojdziesz do sklepu to i tone szmelcu wepchna ktory nie jest potrzebny. A tak to przynajmniej wiem ze nie musze calej korby kupowac :) Dobra jak macie jeszcze jakies rady to piszcie ja dopiero rano bede mogl poczytac :( A teraz milego wieczoru
ODPOWIEDZ