problem hamulec shimano deore m525

Pedros
Kontakt:

problem hamulec shimano deore m525

Post autor: Pedros »

jak w temacie mam problemik a mianowicie po roku uzytkowania hampelek przestał zbytnio hamowac. mam go na tyle z tarcza 200mm. przez rok bylo super siekiera niesamowita jednym palce kolo zablokowane. teraz blokuje ale zaraz potem puszcza i jedynie mocno spowalnia:( klockow jest jeszcze sporo, przeszlifowalem je nieco papierem sciernym aby oczyscic ale nic to nie dalo niestety:( czy może być to wina płynu hamulcowego? Jak często sie go wymienia i na jaki? Czy możliwe że hamulec sie zapowietrzył? ( na przodzie mam grimece s8 i od 3lat nic z nia nie robilem a brzytwa jak trzeba no ale tam jest dot-4)
dani54
Kontakt:

Post autor: dani54 »

Nio gdzies czytałem że płyn powinno wymieniac sie co sezon.Są 2 opcje albo się zapowietrzył ale w tym momencie miałbys głębszą klamke tzw. hampel łapał by ci później i oczywiscie słabiej hamował a druga jest taka ze płyn złapał wode tzw. płyny hamulcowe są higroskopijne i pochłaniaja wilgoć.Proponuje wymienic płyn i powinno byc ok
Ekarol
Kontakt:

Post autor: Ekarol »

Możliwe ze sie zapowietrzył, czasem tak bywa... Ja swojego odpowietrzyłem i było w porządku. Albo jest jeszcze jedna opcja... Klocki mogły sie zabrudzić jakimś tłustym syfem. Wtedy ja zawsze robie tak, ze łapie klocek w kombinerki i wypalam nad palnikiem gazowym, a pozniej szlifuje drobnym papierem ściernym. Jeszcze przeczyść tarcze jakimś rozpuszczalnikiem i powinno być dobrze.
karol.fr
Kontakt:

Post autor: karol.fr »

Mi sie coś wydaje ze zalałeś klocki jakims syfem , wysatczy niewiele jakiegos oleju/smaru/wd40/brunoxu czygokiolwiek i juz nie działa tak jak powinien. Wiem z własego doświadczenia. Proponuje wyjąc klocki wygotowac , wypiec;] a tarcze wyczyscic benzyą ekstrakcyna. Potem troche pojeździc i powinno wrocic do normy aczkolwiek ( przynajmniej u mnie) nie jest zupełnie tak jak było na początku. Dlatgo wymieniam klocki...
http://www.pinkbike.com/photo/6739274/
ODPOWIEDZ