Street/dirt bike - Final version ^_^
Street/dirt bike - Final version ^_^
Amortyzator: Marzocchi (używany)
Chwyty: Tioga Eyeball FR 22,90 PLN
Hamulec (komplet): Hayes MX2 + Klamki Hayes 390,00 PLN
Kaseta: Sram 5.0 PG-850 (8-ka) 66,90 PLN
Kierownica: Northshore Bad Mama 109,00 PLN
Korba: Truvativ Hussefelt HSS-1 165,00 PLN
Łańcuch: Sram PC-48 39,00 PLN
Manetka: Shimano Alivio (8-ka) 48,00 PLN
Mostek: Northshore Supermoto (czarny) 99,00 PLN
Obręcz (przód): Sun Rims Double Track 26’’ (36) 149,00 PLN
Obręcz (tył): Sun Rims Double Track 26’’ (36) 149,00 PLN
Opona (przód): Nokian XXX 26’’ 2.3 109,00 PLN
Opona (tył): Nokian XXX 26’’ 2.3 109,00 PLN
Pedały: Northshore Pancake 79,00 PLN
Piasta (przód): Northshore Roller 119,00 PLN
Piasta (tył): Northshore Coaster 169,00 PLN
Przerzutka (tył): Shimano Sora SS (krótki wózek) 65,00 PLN
Rama: Northshore Bitch + napinacz (2006) 890,00 PLN
Siodełko: Author ASD-BMX 42,90 PLN
Stery: FSA the Pig 85,00 PLN
Support: Truvativ Giga Pipe DH 105,00 PLN
Sztyca: Accent (czarna) 49,00 PLN
Więc tak, kilka moich wskazówek:
- przerzutka tył i przód być musi, jeżeli łancuch spadnie - trudno, choć nie często mi się to zdaża,
- postanowiłem wszystkie części kupić nowe ażeby zachować gwarancje(prawdopodobnie MKBike - daja rabaty niezłe),
- jeździłem na Dragstarze, odpowiada mi rama, będzie to pierwszy sezon street/dirt także myśle że komponenty są dość wytrzymałe,
No a teraz jeżeli mógłbym prosić o OBIEKTYWNIE uwagi co do tej konfiguracji.
Pozdrawiam.
Chwyty: Tioga Eyeball FR 22,90 PLN
Hamulec (komplet): Hayes MX2 + Klamki Hayes 390,00 PLN
Kaseta: Sram 5.0 PG-850 (8-ka) 66,90 PLN
Kierownica: Northshore Bad Mama 109,00 PLN
Korba: Truvativ Hussefelt HSS-1 165,00 PLN
Łańcuch: Sram PC-48 39,00 PLN
Manetka: Shimano Alivio (8-ka) 48,00 PLN
Mostek: Northshore Supermoto (czarny) 99,00 PLN
Obręcz (przód): Sun Rims Double Track 26’’ (36) 149,00 PLN
Obręcz (tył): Sun Rims Double Track 26’’ (36) 149,00 PLN
Opona (przód): Nokian XXX 26’’ 2.3 109,00 PLN
Opona (tył): Nokian XXX 26’’ 2.3 109,00 PLN
Pedały: Northshore Pancake 79,00 PLN
Piasta (przód): Northshore Roller 119,00 PLN
Piasta (tył): Northshore Coaster 169,00 PLN
Przerzutka (tył): Shimano Sora SS (krótki wózek) 65,00 PLN
Rama: Northshore Bitch + napinacz (2006) 890,00 PLN
Siodełko: Author ASD-BMX 42,90 PLN
Stery: FSA the Pig 85,00 PLN
Support: Truvativ Giga Pipe DH 105,00 PLN
Sztyca: Accent (czarna) 49,00 PLN
Więc tak, kilka moich wskazówek:
- przerzutka tył i przód być musi, jeżeli łancuch spadnie - trudno, choć nie często mi się to zdaża,
- postanowiłem wszystkie części kupić nowe ażeby zachować gwarancje(prawdopodobnie MKBike - daja rabaty niezłe),
- jeździłem na Dragstarze, odpowiada mi rama, będzie to pierwszy sezon street/dirt także myśle że komponenty są dość wytrzymałe,
No a teraz jeżeli mógłbym prosić o OBIEKTYWNIE uwagi co do tej konfiguracji.
Pozdrawiam.
amora bym wzial dirt jam pro, albo dozbieral do dj3.
hamulce mx2, tansze a tak samo dobre, dostajesz gratis bardzo dobre klamki a tarcze ci sie nie pogna
ten lancuch mi peknal! kup jakiegos kmc/lx
co do ramy to ja wolalbym destroyera jumpa, lepsza geo, szczegolnie do streetu
po co ci przerzutka z przodu? ja nawet jak jezdzilem w xc to tego nie uzywalem, a lancuch na pewno bedzie ci spadal co 5 minut jezeli chcesz zaczac jezdzic dirt/street. bedzie cie to niesamocie wkurwialo i bedziesz mial wciaz brudne lapy. kup pm socho, dziala zajebiscie a i blatu nie pokrzywisz. wtedy korba truvativ dh, z jednym blatem, ten z blatem cro-mo jest nawet tansza
nie uwzgledniles sterow, wez fsa pig
siodelka bmxowe sa wygodne, i duzo tansze
chwyty polecam tioge eyeball fr, nawet taniej
reszta calkiem fajna, chociaz ja wolalbym sobie zrobic kokpit z northshora
hamulce mx2, tansze a tak samo dobre, dostajesz gratis bardzo dobre klamki a tarcze ci sie nie pogna
ten lancuch mi peknal! kup jakiegos kmc/lx
co do ramy to ja wolalbym destroyera jumpa, lepsza geo, szczegolnie do streetu
po co ci przerzutka z przodu? ja nawet jak jezdzilem w xc to tego nie uzywalem, a lancuch na pewno bedzie ci spadal co 5 minut jezeli chcesz zaczac jezdzic dirt/street. bedzie cie to niesamocie wkurwialo i bedziesz mial wciaz brudne lapy. kup pm socho, dziala zajebiscie a i blatu nie pokrzywisz. wtedy korba truvativ dh, z jednym blatem, ten z blatem cro-mo jest nawet tansza
nie uwzgledniles sterow, wez fsa pig
siodelka bmxowe sa wygodne, i duzo tansze
chwyty polecam tioge eyeball fr, nawet taniej
reszta calkiem fajna, chociaz ja wolalbym sobie zrobic kokpit z northshora
grimeca system 1 (magura gustav) na przod za 100!!! entheogen@o2.pl
Ok, wielkie dzięki za fachową opinię :) prawie w pełni się dostosowałem, wszelkie zmiany będe odnotowywał w 1 poście, zmieniając poszczególne komponenty dlatego tam prosze zaglądać.
Nie wiem ile kosztuje Truvativ Hussefelt z 1 dyskiem i rockingiem - na żadnym e-sklepie nie ma :/
Co do amortyzatora, to zostawie chyba Manitou Splice bo ma on regulowany skok 100mm-130mm - chociaż Dirt Jam Pro kusi ceną - 499, jednak skok tylko 100mm...
Jeszcze jedno pytanie odnosnie napędu - może Sora SS + Kaseta Alivio i łańcuch LX? Wtedy mogą lepiej współgrać...
Pozdrawiam, i patrząc na 1 post prosze o dalszą ewentualną korektę dobieranych komponentów.
Nie wiem ile kosztuje Truvativ Hussefelt z 1 dyskiem i rockingiem - na żadnym e-sklepie nie ma :/
Co do amortyzatora, to zostawie chyba Manitou Splice bo ma on regulowany skok 100mm-130mm - chociaż Dirt Jam Pro kusi ceną - 499, jednak skok tylko 100mm...
Jeszcze jedno pytanie odnosnie napędu - może Sora SS + Kaseta Alivio i łańcuch LX? Wtedy mogą lepiej współgrać...
Pozdrawiam, i patrząc na 1 post prosze o dalszą ewentualną korektę dobieranych komponentów.
no ja też ;) używki nie chce, wole mieć gwarancje, bo przy początkach łatwo można coś popsuć... za sezon albo dwa zmienie ramke i może jakas dwupułka - wtedy wezme uzywke. Pozdro i dziekuje.
btw. ma ktos adres sklepu gdzie jest korba Truvativ Hussefelt 1-dyskowa ? (najlepiej z rockingiem)
I czy nie lepiej zamiast PM Socho kupic Truvativ Boxguide za 135 (allegrp)?
btw. ma ktos adres sklepu gdzie jest korba Truvativ Hussefelt 1-dyskowa ? (najlepiej z rockingiem)
I czy nie lepiej zamiast PM Socho kupic Truvativ Boxguide za 135 (allegrp)?
Zacznijmy od tego, że Splice nie jest amortyzatorem do skakania tylko do Enduro.. pomijam już cholernie cieniutką koronę :|
Poza tym piszesz "street/dirt" bike, więc rozumiem że chcesz rower do miejskich szaleństw, w tym wypadku 130mm skoku jest raczej zbędne, a jeśli już to w jakimś porządnym amorze.
Jak masz możliwość to dozbieraj do choćby Stance'a albo kup używanego Marzoka, ale nie Splice...
Poza tym piszesz "street/dirt" bike, więc rozumiem że chcesz rower do miejskich szaleństw, w tym wypadku 130mm skoku jest raczej zbędne, a jeśli już to w jakimś porządnym amorze.
Jak masz możliwość to dozbieraj do choćby Stance'a albo kup używanego Marzoka, ale nie Splice...
43RIDE magazyn rowerowy
Za 650 pln kup lepiej ktoregoś bombera z roczników 98 - 2000. Są one w pełni rozkręcalne a do tego nie do zatarcia. Radacz sprowadza takie i to w zajebistym stanie. Sam jestem szczęśliwym posiadaczem drop offa z 98 roku :) Naprawdę dobrze ci radzę, nie będziesz żałował.
Pozdro
Pozdro
http://www.pinkbike.com/photo/5067199/?s5 - 2010 season
Aha no i nie bój nic, bo nie mają jakichkolwiek skompliowanych systemów, więc łatwo je naprawić, chociaz, żeby popsuc takiego bombera trzeby być naprawdę wybitnym. A części zamiennych jest do nich mnóstwo, chociażby na http://www.chainreactioncycles.com/
Pozdro :)
Pozdro :)
http://www.pinkbike.com/photo/5067199/?s5 - 2010 season
a ja bym ci p0lecił pussy z pike'm d0 dirt'u/street'u ;) w pierwszym numerze bike acti0n na r0k 06 jest d0kładnie 0pisany jeg0 test i jakie p0siada k0mp0nenty;) tylk0 ze jest bez przerzutek...ale za t0 na singlu raczej nie p0winien Ci spaść łańcuch;) a i cena wyn0si 3 490 zł więc jest p0równywalna d0 teg0 c0 ty zapłacisz za zł0zenie bike;) p0zdrawiam!
ale czemu swoj set? rama tam jest kosmicznie wyjebana, amor napewno lepszy niz jakikolwiek ktory chcesz kupic, kola calkiem niezle, bardzo dobry naped i hample. za te cene (3100) nie ma sie co zastanawiac, jest teraz na allegro od reki.
grimeca system 1 (magura gustav) na przod za 100!!! entheogen@o2.pl