Napinacz w AC?? Gwarancja na 2półki?

konex
Kontakt:

Napinacz w AC?? Gwarancja na 2półki?

Post autor: konex »

Dzisiaj zarezerwowałem w sklepie Gianta AC, także na 99% będzie to mój przyszły rowerek, a w zasadzie rama ;D bo kupuje go dla ramy z myślą o przebudowie.
Orientujecie się moze jak wygląda sprawa z gwarancją na ramę w przypadku Gianta? Jak wsadze 2półeczke co powie na to Giant?

No i pytanko, ktoś montował z Was napinacz w nim w standardzie ISCG?
Są tam 3 śruby, te na dole mufy umieszczone normalnie, natomiast ta górna wspawana wyżej nieproporcjonalnie do reszty. Mam złe doswiadczenia z montazem pod suport, dlatego wolałbym mieć nieprzesuwający się w ramie napinacz.
Czy w 2005 na przykład też były to niesymetryczne otwory? Nie ma problemu z montażem?
Prosze o odpowiedzi w miarę możliwości..
Pozdrawiam, konex.
konex
Kontakt:

Jakbyście mieli też ciekawe fotki AC oprócz tych pinkbike-owych, głównie po przeróbkach widelcowych to możecie zamieszczać. Chciałbym zobaczyć jak to wygląda.

P.S. Wybrałem 18", będzie waszym zdaniem ok pod 188 cm wzrostu?
Liwcio
Kontakt:

Post autor: Liwcio »

Jak kupisz gianta jako cały rower, to tracisz gwarancje jak cos zmienisz, sama rama jest przyjmowana na gware dopiero wtedy jak gwara na całego bika sie skonczy a na rame jeszcze nie, miałem tak w giancie yukon-ie, jak była gwara na rowca to nie chcieli mi przyjąc samej ramy bo musiały byc do niej oryginalne czesci które były zamontowane do całego rowca. W dniu upływu gwarancji na cały rower (na rame jeszcze 3 lata), oddałem sama rame bez problemu.
http://www.pinkbike.com/photo/1612744
konex
Kontakt:

Liwcio Może jej nie uszkodze do tego czasu, też słyszałem o tej upierdliwości Gianta...;/
arturl
Kontakt:

Post autor: arturl »

Moje doświadczenia z napinaczem były takie, że chłop w serwisie nie dał rady zamocować Truvativa Boxguidea do tych otworów ( a u jednej osoby dało rady bez problemu, ale to był Scream), zamocowałem normalnie do suportu a po wycieczce w Wierchomli i po upadku pogiąłem dolny otwór. Pisałem o tym na BA http://forum.bikeaction.pl/viewtopic.php?t=3786 ale nic z tym do tej pory nie zrobiłem. Aha konex pamiętaj jak już kupisz sprawdź śruby w "bananie" i dla świetego spokoju zaklej locktitem po pogubisz razem z łożyskami :-). Pozdrawiam
http://tiny.pl/g1qf , 05-06 http://tiny.pl/xb5p ,
http://tiny.pl/gj1w <-- S lub Z
konex
Kontakt:

arturl bo z tego co widzę masz napinacz nie pod iscg tylko standardowy montowany pod suport, te Twoje śruby to tylko regulacja ramion w napinaczu. Z tego co kiedyś czytałem, są to inne wymiary niż iscg.
W iscg masz otwory na wylot, a w boxguide standardowym masz gwint.
arturl
Kontakt:

Post autor: arturl »

Tak tak racja to wiem, tylko jak napisałem, widziałem w jednym rowerze taki napinacz zamocowany do otworów ISCG chyba że tych truvativów jest kilka rodzaji. Juz sam nie wiem
http://tiny.pl/g1qf , 05-06 http://tiny.pl/xb5p ,
http://tiny.pl/gj1w <-- S lub Z
konex
Kontakt:

arturl Boxguide występuje w wersji zarówno ISCG, jak i pod suport. Chodzi mi o to że wydawało mi sięże te otwory przy mufie nie są symetrycznie umieszczone? to takie złudzenie czy naprawde coś jest nie halo?
Miś
Kontakt:

Post autor: Miś »

Kumpel jezdzi na AC z Juniorem i spoko nic sie nie dzieje choc jest gruby, ale czy Giant daje gware na takie cos to nie wiem.
www.miniurl.pl/mis_pinkbike
www.miniurl.pl/garbanzo
www.miniurl.pl/sinus_14
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Jezdze na AC z juniorem i mam napinacz ISCG kupiony na allegro ale nie zalozony niestety bo mam korbe na trzy blaty i nie podchodzi. Co do mocowania to jest takie jakie byc powinno i kazdy napinacz ISCG podchodzi. Jesli chodzi o gwarancje to gdy cos sie stanie z bikiem czy z rama to musisz wyslac im caly rower. Jak sie domyslasz, kiedy zobacza ze jest on zmieniony jak sie da to z gwary nici wiec nawet na nia nie licz chyba ze bedziesz zostawial sobie wszystkie graty ktore bedziesz wymienial i jak rama nie wytrzyma to zalozysz je zpowrotem. Ale watpie zeby pekla z Juniorem
http://www.endura.pl
konex
Kontakt:

ACextreme No w końcu konkretna odp. ;]
Słuchaj, ty nie sprzedawałeś przypadkiem jakiś czas temu ramy na Allegro? Jeśli tak to czemu?

No zdaje sobie sprawę, giant nie uchodzi za przjaznego jesli chodzi o gwaracje. Nawet jakbym zostawił graty to mogliby zobaczyć nawet wgnioty od dwupółki potencjalne czy coś.. Poza tym mnie nie stać na podwójny setup..
Kupuje rower dla ramki, a całość aby mieć na czym obecnie śmigać. I w miare go rozbudować. Poducze się więcej techniki na lżejszym fullu, wiec zostawie przez jakiś czas chyba Splice-a. Potem w zalezności od kierunku w którym pójde założe albo Boxxera, albo Pike-a.
Na poczatku na pewno hamulce pójda do wymiany i korba, nie licząc kilku drobniejszych detali ze starego bike-a. Jestem ciekaw czy damper będzie bardzo tragiczny,może poczekam do wyprzedaży do końca roku (tak jak kupowałem swojego Metela 20% taniej)...
tomcraft
Kontakt:

Post autor: tomcraft »

konex wyżej pytałeś sie czy 18' bedzie dla Ciebie dobrym rozmiarem...myśle że tak, ja mam 182 wzrostu 18' i jest w sam raz ;)
konex
Kontakt:

tomcraft Czyli biorąc pod uwagę że będe planował rozbudowe z 2półką to nie ma co siępchać w większą 19"?? I tak z tego co sie orientowałem to nawet ich nikt nie sprowadza :P
17 raczej nie chce bo juz za mała troche..
tomcraft
Kontakt:

sam własnie rozkminiałem czy nawet 17 sobie nie wziąść...siedziałem na 17' i na 18' i 18 bardziej podpasowała (chociaż róznica niewielka;) )...dobrze wybrałeś i z wiekszym widelcem myśle że będzie ideał
konex
Kontakt:

tomcraft w sumie zarówno w zeszłym roku, jak i w tym przymierzałem się do 18". Chyba najpopularniejszy rozmiar sprowadzany przez sklepy. Zarezerwowałem jedyną sztukę ze sklepu, akurat w rozmiarze 18" ;)
Myślę że będzie dobrze, ale mój mostek 35mm chyba sobie narazie odpuszcze bo rama nie jest taka długa bardzo dla mnie i poczekam z nim do dwupóły, bo przy takim endurowatym setupie wyjściowym popsułbym chyba geo. Które jest przyjemne, przy wpuszczonej, jak i spuszczonej sztycy...

A ty masz seryjny osprzęt, czy coś modyfikowałeś?
Amator DH
Kontakt:

Post autor: Amator DH »

Więc tak:
Konex-19 jest giga wielka i długa!Dla Ciebie 18 to góra.
Jak ja gadałem z kierownikiem w sprawie kupna w zeszłym roku to i w sprawie zmiany setup-u to cyt: my panu możemy w tym rowerku wszystko wymienić ale nie amora.Z tego wynika,że jak ktoś wymienia części u nich w serwisie to gwary nie straci napewno.Ja mam tam kumpla na sklepie i jeśli chodzi o amora to dzwonił w tej sprawie do Giant Polska- wymiana amortyzatora na dowolny dwupółkowy spowoduje utratę gwarancji.
Tyle,że ja jeszcze swojego nie oddawałem do serwisu i Splice zostawiłem sobie do xc w innym,a z Juniorkiem pomykam FR.
Napinacz mam pod suport i wkład też nowy.
tomcraft
Kontakt:

kupiłem go na początku tygodnia i prócz pedałów z ostatniego bika nic nie zdązyłem wymienić hyh śmiga się wyśmienicie i nie moge doczekac sie jutra ;) jak narazie na zawieszenie nie narzekam...hample sprawują się bardzo dobrze
konex
Kontakt:

Amator DH Zadzwonie do Gianta jutro chyba i sie dowiem bo jestem ciekaw. Ale generalnie jest to chyba dość niezawodna ramka wydaje mi sie. Cała reszta osprzetu mnie nie interesuje bo prędzej czy później zostanie sprzedana i zastąpiona nowymi komponentami...
Chociaż zawsze zabezpieczenie dobrze mieć, zwłaszcza ja... na przykład jako jedyny wybiłem główke w DM FR podobno ;D

tomcraft A planujesz jakieś modyfikacje konkretniesze?
Amator DH
Kontakt:

Post autor: Amator DH »

konex pytałeś o sztycę-tak jak Wiktor napisał tam jest tuleja,którą z łatwością wyjmiesz.
Patrząc na foty z 2002-2003 to przynajmniej jest mniej spawów pod siodłem,ale teraz ta technologia FluidForm jest podobno sztywniejsza.
PS:jak będziesz sprzedawał tarczę 203 hayesa to daj znać.
ODPOWIEDZ