Mam takie pytanko. Zastanawia mnie taka sprawa czy hamulce przeznaczone do zalewania plynem DOT beda chodzily zalane mineralnym takim jak w Shimano. Na logike DOT to substancja "zraca" ktora jest w stanie zmyc lakier z ramy :) Mineralny olej stosowany w Shimano jest znacznie slabszy pod tym wzgledem. Czy uszczelki przyzwyczajone do DOT'a dadza rade z mineralny ?
Wiem ze w druga strone nie da rady bo uszczelki beda przepuszczaly ...
Ja bym nie radził. W lecie bedzie spoko chodził, ale jak temperatura spadnie ponizej -5*C to olej będzie miał konsystencje karmelu. Jedyny plus używania oleju to taki, że olej ma wyższą temperaturę wrzenia niż DOT. Z uszczelkami nie powinno sie raczej nic stać. Jak nie jeździsz zimą to możesz spokojnie zalać olejem.
kiedys nalalem wody do klamki (do zbiorniczka) i jak naciskalem klamke, to woda nie wyplywala. dziwne? wiec moze byc podobnie z mineralnym 9no jest tez mozliwosc, ze cos bylo nie tak, dla tego mi nie leciala...)
No ale przeciez Shimano chodzi normalnie na syntetyku LHM od zawieszenia citroena i jest cacy. CHodzi mi zeby wlasnie taki syntetyk wlac do Grimecci ktora jest na DOTcie
jeśli uszczelki wytrzymują DOT'a to 'taki' olej powinny znieść bez problemu. Do bomberów leje sie przecieżolej mineralny i wszystkie uszczelki to wytrzymują. Myślę że lepiej zalać DOT'em i nic nie kombinować.