Rower FR/Dirt - optymalna konfiguracja
Rower FR/Dirt - optymalna konfiguracja
Witam, przeczesałem forum, aktywowałem większość szarych komórek i złożyłem konfigurację, na FR/Dirt (ew. non-technical street). Efekty prezentuja sie następująco:
Amortyzator: Manitou Sherman Flick ‘05 (20mm)
Chwyty: Da Bomb Holy Shit Grips
Detki (komplet): 2 * Vee Rubber Downhill 26"
Hamulec (tył): Avid BB5
Kaseta: Sram 5.0 PG-850 (8-ka)
Kierownica: Northshore Mutha Hucka
Klamka: Avid Speed Dial 7
Korba: Truvativ Hussefelt HSS-1
Łańcuch: Sram PC-48
Manetka: Shimano Alivio (8-ka)
Mostek: Northshore Supermoto (czarny)
Rama: Dragstar 14” (biały)
Obręcze (komplet): 2 * Sun Rims Double Track 26’’ 36
Opony (komplet): 2 * Maxis Larsen TT (2,35)
Pedały: Da Bomb Bomb Pedal
Piasta (przód): Novatec NT-DH41SB (20mm)
Piasta (tył): Novatec DO 42 SB
Przerzutka (tył): Shimano Tiagra SS (krótki wózek)
Siodełko: Author ASD-BMX
Stery: FSA the Pig
Support: Truvativ Giga Pipe Team DH
Szprychy: 2 * DT Champion Silver 36 szt.
Sztyca: Accent (czarna)
Amortyzator: Manitou Sherman Flick ‘05 (20mm)
Chwyty: Da Bomb Holy Shit Grips
Detki (komplet): 2 * Vee Rubber Downhill 26"
Hamulec (tył): Avid BB5
Kaseta: Sram 5.0 PG-850 (8-ka)
Kierownica: Northshore Mutha Hucka
Klamka: Avid Speed Dial 7
Korba: Truvativ Hussefelt HSS-1
Łańcuch: Sram PC-48
Manetka: Shimano Alivio (8-ka)
Mostek: Northshore Supermoto (czarny)
Rama: Dragstar 14” (biały)
Obręcze (komplet): 2 * Sun Rims Double Track 26’’ 36
Opony (komplet): 2 * Maxis Larsen TT (2,35)
Pedały: Da Bomb Bomb Pedal
Piasta (przód): Novatec NT-DH41SB (20mm)
Piasta (tył): Novatec DO 42 SB
Przerzutka (tył): Shimano Tiagra SS (krótki wózek)
Siodełko: Author ASD-BMX
Stery: FSA the Pig
Support: Truvativ Giga Pipe Team DH
Szprychy: 2 * DT Champion Silver 36 szt.
Sztyca: Accent (czarna)
amora weź moze dj3 2003 tylko nie nada sie zabardzo w gory bo to nie ma tłumienia ale do dirtu jest mega wypas tylko troche ciężki ;]... hmm w sumie to w szczyrku jeździłem na tym amorze i dawał rade ale jak dirt, fr to najlepszy pike tylko strasznie drogi jest bynajmiej mnie nie stać :)
http://www.pinkbike.com/photo/?op=view&image=719658
www.gdfr.ima.pl
www.gdfr.ima.pl
1. Mam pytanie, lakoniczne bardzo ;)
"czy przy wzroscie 180-185cm podczas jazdy, siedząc na siodełku nie bede wadził kolanami o kierownice? przy krótkim mostku i sztycy ustawionej standardowo - czyli maksymalnie nisko :)" - mowa o NS Bitch.
2. Aby obiniżyć koszt, myśle - może zakupić zamiast MX-2 jakieś porządne V-ki i zaoszczędzić te 200 zł... Da rade? Np. komplet AVID Single Digit 7 (z klamkami) za 198 zł... albo Deore LX'y jakieś - tylko że wtedy musiałbym także zmienić double tracki, i tu zaczynają sie schodki... Tak wogole - to mozna porównywać jakiegoś Single Digit do Hayesów MX-2...?
"czy przy wzroscie 180-185cm podczas jazdy, siedząc na siodełku nie bede wadził kolanami o kierownice? przy krótkim mostku i sztycy ustawionej standardowo - czyli maksymalnie nisko :)" - mowa o NS Bitch.
2. Aby obiniżyć koszt, myśle - może zakupić zamiast MX-2 jakieś porządne V-ki i zaoszczędzić te 200 zł... Da rade? Np. komplet AVID Single Digit 7 (z klamkami) za 198 zł... albo Deore LX'y jakieś - tylko że wtedy musiałbym także zmienić double tracki, i tu zaczynają sie schodki... Tak wogole - to mozna porównywać jakiegoś Single Digit do Hayesów MX-2...?
nie bedziesz walil w kiere. Co amora to shermana albo pike'a, kazdy dj w koncu peknie, a jesli juz dj to 2006 z rozkręcalną koroną. Chwyty bym wzioł jakies bmx-owe, ale to juz szczegół. Koła ok, tylko ja jestem za 24". Hamulce za tą cene ok, ale jesli moglbys troche dołozyc to na allegro są teraz avidy bb5 za 205zł chyba, albo bb7 ale to juz wiekszy wydatek. Do reszty nie mam zastrzezen, ale jesli mialby to byc rower dla mnie to jeszcze kilka rzeczy bym zmienił.
dwa skarby razem http://img105.imageshack.us/my.php?image=dsc00032qu9.jpg
1. Co do hamuclów, bo na nadmiar pieniędzy nie narzekam, kupie chyba BB5 - tylko na tył, ew. w przyszłym roku kupie na przód,
2. Koła 26'' zostawie, bardziej mi taka opcja odpowiada,
3. Sherman Flick czy RS Pike są za drogie, nie mam tyle kasy na amor... (ew. mógłbym kupić inną rame, ale to raczej w gre nie wchodzi),
4. Małe zmiany (post pierwszy).
2. Koła 26'' zostawie, bardziej mi taka opcja odpowiada,
3. Sherman Flick czy RS Pike są za drogie, nie mam tyle kasy na amor... (ew. mógłbym kupić inną rame, ale to raczej w gre nie wchodzi),
4. Małe zmiany (post pierwszy).
-
- Kontakt:
ee a bitch wogóle moze byc z v-kami?? wg mnie nie ale dobra, hampel tylko na tył narazie ja tak jeżdze i naprawdę można, i tak na tył dabel traka ale na przód coś tańszego nie rozwalisz tego niewioem np narazie vuelta excalibur dh a oszczedzisz troche na amorka bo wg mnie to ważniejsze, obręcz mozna zawsze zmienic a amor do 700zł?? co znajdziesz sensownego?
pedały autory wystarczą da bomby mają mega wielgachne piny ale jak chcesz amorka to bierz autory i tez dadzą rade, piasta tył zmieniłbym bo coastery sie lubią sypac bębenek, łozyska, niewiem co mzoe prodigy ma fajną piaste na tył? no niewiem reszta mi sie wydaje fajna, a za ok 800-900zł mozesz spróbowac wyrwac z1 fr3:P 150mm dobrze sobie radzi, lepiej łazi niz 130mm a do bitcha 130mm to mało, przynajmniej wg mnie dsam bede dawał 150 a potem 170mm.
Pozdr.
cholera jednak wiedzialem ze teraz z bitchem bedzie taka sama sprawa jak kilka lat temu z dragiem, wszyscy bede to mieli..
dlatego walne moja suke na inny kolor i dam osprzęt na któy nikt nie wpadnie i bedzie niepowtarzxalny bike:P
pedały autory wystarczą da bomby mają mega wielgachne piny ale jak chcesz amorka to bierz autory i tez dadzą rade, piasta tył zmieniłbym bo coastery sie lubią sypac bębenek, łozyska, niewiem co mzoe prodigy ma fajną piaste na tył? no niewiem reszta mi sie wydaje fajna, a za ok 800-900zł mozesz spróbowac wyrwac z1 fr3:P 150mm dobrze sobie radzi, lepiej łazi niz 130mm a do bitcha 130mm to mało, przynajmniej wg mnie dsam bede dawał 150 a potem 170mm.
Pozdr.
cholera jednak wiedzialem ze teraz z bitchem bedzie taka sama sprawa jak kilka lat temu z dragiem, wszyscy bede to mieli..
dlatego walne moja suke na inny kolor i dam osprzęt na któy nikt nie wpadnie i bedzie niepowtarzxalny bike:P
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale
http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
Manitou Travis
24 cale
http://www.pinkbike.com/photo/1637670/