Ktos mial do czynienia/ma moze taka kamere?
Interesuje mnie czy do zgrywania materialu wystarczy karta IEE1394 czy potrzeba jakiegos innego kombajnu? Na allegro sprzedaja karty za - banal - 4000zl, ktore umozliwiaja edycje materialu HDV na zywo. Czy to oznacza ze przy przegrywaniu materialu na kompa dzieje sie to z predkoscia ponizej real time?
Interesuje mnie tez jaki tam jest data rate, z moich obliczen wynika ze mniej wiecej 14mb/s ? I jak "dzisiejsze" komputery radza sobie z takim strumieniem danych?
Przydalyby sie tez jakies praktyczne uwagi dotyczace zgrywania materialu - jakie sa wymagania sprzetowe, co potrzeba, czy proces ten rozni sie od zgrywania normalnego materialu DV.
Pozdro
Kamery HDV
Kamery HDV
www.trialshop.pl
Pewnie jakość jest lepsza, więc i prędkość przesyłu musibyć większa- a IEE1394 niby taką gwarantuje- do 400mb/s O_O. Każdą kamere jaką do tej pory widziałem to albo podłączało się do karty wideo z takiki okrągłymi złączami (kamery analogowe), albo w nowszych cyfrówkach przez usb. Zresztą tutaj co nieco rozjaśniają:
http://hdtv.com.pl/index.php?module=CMp ... e&pageid=2
Reasumując, zgrywając w normalny sposób przez karte video- najlepiej ze sprzętową kompresją do mpeg-2 nie jest nam potrzebne ogromne złącze, bo obraz jest prównując z tym hdtv w mizernej jakości. Zgrywając z kamery hdtv plik docelowy też będzie mpeg-2, ale o większej rozdziałem, bitracie i wogóle będzie lepszy...
Ja tak bym to widział :>
http://hdtv.com.pl/index.php?module=CMp ... e&pageid=2
Reasumując, zgrywając w normalny sposób przez karte video- najlepiej ze sprzętową kompresją do mpeg-2 nie jest nam potrzebne ogromne złącze, bo obraz jest prównując z tym hdtv w mizernej jakości. Zgrywając z kamery hdtv plik docelowy też będzie mpeg-2, ale o większej rozdziałem, bitracie i wogóle będzie lepszy...
Ja tak bym to widział :>
http://dhcyc.pinkbike.com
Mi tu bardziej chodzi o samo HDV a nie HDTV bo to sie tyczy wylacznie telewizorow. Roznica jest taka ze HDTV jest wylacznie w 16:9 (standard) natomiast same filmy HDV mozna krecic w rozdzialce 1440x1080 a wiec 4:3.
dhcyc: zgrywajac przez karte wideo konwertujesz sygnal z cyfrowego na analogowy i potem spowrotem na cyfrowy, natomiast zgrywajac przez DV sygnal jest cyfrowy od wyjscia z kamery do zgrania na kompie.
Dobrze by bylo wiedziec czy HDV tez jest kompresowane na komputerze w DV Avi.
Niby standard jest identyczny co DV bo urzadzenia HDV nagrywaja w kilku rozdzielczosciach w tym standardowe DV. Kamerke ktora posiadam wycofali z produkcji 3 mc po tym jak ja kupilem i zastapili identyczna kamera z mozliwoscia nagrywania HDV (inna glowica i procesor).
Przejrzalem sobie wlasnie dokumentacje programow do edycji HDV, minimalne wymagania do edycji 1080i to procek ~6ghz i dysk z minimalna predkoscia zapisu 10MB/s. Czyli ok. 3x wiecej niz DV.
A **** by to strzelil.... :(
dhcyc: zgrywajac przez karte wideo konwertujesz sygnal z cyfrowego na analogowy i potem spowrotem na cyfrowy, natomiast zgrywajac przez DV sygnal jest cyfrowy od wyjscia z kamery do zgrania na kompie.
Dobrze by bylo wiedziec czy HDV tez jest kompresowane na komputerze w DV Avi.
Niby standard jest identyczny co DV bo urzadzenia HDV nagrywaja w kilku rozdzielczosciach w tym standardowe DV. Kamerke ktora posiadam wycofali z produkcji 3 mc po tym jak ja kupilem i zastapili identyczna kamera z mozliwoscia nagrywania HDV (inna glowica i procesor).
Przejrzalem sobie wlasnie dokumentacje programow do edycji HDV, minimalne wymagania do edycji 1080i to procek ~6ghz i dysk z minimalna predkoscia zapisu 10MB/s. Czyli ok. 3x wiecej niz DV.
A **** by to strzelil.... :(
www.trialshop.pl