Tym razem przegieli

Siuda
Kontakt:

Tym razem przegieli

Post autor: Siuda »

Siema

Sorry na wstepie za zly dzial ale sprawa mnie wnerwila i chcialbym wam o niej powiedziec.
Dzisiaj wieczorem otrzymalem od allegro taka o to wiadomosc:

Witaj,

Z przykrością informujemy Państwa o pewnych zmianach, które zostały wprowadzone do naszego serwisu Allegro - Aukcje internetowe. Powodem tych zmian są ostatnio rosnące w zastraszającym tempie liczby nadużyć dokonywanych przez osoby nieletnie. Ze względu na dbałość o naszych Użytkowników oraz o bezpieczenstwo Państwa transakcji, od chwili obecnej jednym z etapów aktywacji konta w serwisie Allegro będzie weryfikacja tożsamości oraz wieku osoby zakladającej konto w naszym serwisie. Jednocześnie rozpoczynamy proces weryfikacji osób zarejestrowanych we wcześniejszym okresie. Dlatego też sa Państwo proszeni o przesłanie w odpowiedzi na ten e-mail zeskanowanego dowodu osobistego. Konta użytkowników, ktorzy nie dopełnią tego obowiązku w przeciągu 3 dni (licząc od dnia otrzymania tej wiadomości), zostaną zablokowane na czas nieokreślony. W przypadku nowego dowodu osobistego, prosimy o zeskanowanie obu stron (w powiekszeniu 2:1 aby wszystkie dane byly wyraźne - im wieksza rozdzielczosc, tym lepiej). W przypadku starego dowodu osobistego, prosimy o zeskanowanie stron nr. 1, 2, 3, 6 oraz 7 (również w wysokiej rozdzielczości, aby dane były wyraźne). Uwaga! Nie będziemy przyjmować zdjęć dowodów wykonanych za pomocą aparatu fotograficznego. Przyjmowane bedą wyłącznie skany, na ktorych wszystkie dane sa wyraźne. Wszelkie wysłane do nas zdjęcia dowodów wykonane za pomocą aparatów fotograficznych będą ignorowane, a konto użytkownika zostanie zablokowane (o ile w przeciągu kilku następnych dni nie nastąpi przesłanie czytelnego skanu).

Zaznaczamy, że w przypadku gdy Państwo wysyłali nam już w przeszłości skan swojego dowodu osobistego w związku z podobną (lub inną) sprawą, są Państwo mimo wszystko zobowiązani do przesłania skanu poraz kolejny. W tej sytuacji prosimy jednak o zaznaczenie w swoim e-mailu kiedy i w jakich okolicznościach byl do nas poprzednim razem ten skan wysyłany - pomoże to przyśpieszyc proces weryfikacji.

Przypominamy, że jeżeli nie posiadają Państwo skanera w domu, można skorzystać z usług pobliskich kafejek internetowych, bądź poprosić o pomoc znajomego lub członka rodziny.

Zdajemy sobię sprawę, że taka zmiana w regulaminie może być dla niektórych osób uciążliwa. Staramy sie jednak, aby Allegro było bezpiecznym miejscem zarówno dla sprzedających jak i kupujących i wierzymy, że nowy system weryfikacji znacząco w tym pomoże. Jeżeli z jakichś powódow nie mają Państwo możliwości przesłania skanu dowodu osobistego, prosimy pozostawić tę wiadomość bez odpowiedzi. Będzie to jednoznaczne z rozwiązaniem umowy z serwisem Allegro - Aukcje internetowe, a Państwa konto zostanie usuniete.

Uwazam ze pomysl jest pojeb****ny. Czasem sie slyszy o takich sytacjach ze ktos dostal zly towar czy cos w tym stylu ale to nie znaczy ze wszyscy tak robia. Znam wiele a nawet bardzo wiele nieletnich porzadnych sprzedawcow z allegro. Pewnie wielu z was posiada konto na allegro nie majac ukonczonych 18 lat. Ja tak mam i sie cieszylem ze gdzies moge sam na wlasna reke cos robic i pod wlasnym imieniem i nazwiskiem. Teraz bede musial konto przepisac na starszego. Moze to sie wydawac glupie ale ja odczuwam brak szacunku ze strony allegro do nieletnich uzytkownikow. Co z tego ze trzeba im przeslac skany dowodu. Taki dzieciak ktory robi sobie jaja i tak korzysta z konta rodzica i nic mu nie przeszkadza w robieniu wkretow. Lepszym rozwiazaniem byloby zablokowanie konta osoby ktora robi podobne numery. Napisalem mail'a do allegro w tej sprawie. Moze sie wam wydac ze dramatyzuje ale mnie to wnerwia bo nie bede mogl juz sprzedawac czesci rowerowych (zeby bylo jakies nawiazanie do dzialu:)
Napiszcie czy tez dostaliscie takie listy. I co o tym sadzicie

pozdro
http://www.pinkbike.com/photo/1399733/
knypal
Kontakt:

Post autor: knypal »

juz kiedys taka akcja byla i to ktos sobie jaja robil.Ja np nie dostalem takiego listu. Pozdro i nic im nie wysylaj i przslij lst do allegro i sie tam zapytaj ich
www.miniurl.pl/ns_bitch-1989
"By wypełnić swoje życie nie wystarczy być żywym"
Antur
Kontakt:

Post autor: Antur »

Tekst nie jest napisany w wiarygodnym charakterze. To wałek :]
GG: 3435208 |||
http://www.pinkbike.com/photo/1003501/
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

Ja nie wysyłał bym tak ochoczo tego scanu bo kto wie co i kto z nim moze zrobić, maila takiego nie dostałem, ale jak dostane to pofatyguję się i zadzwonie do Allego czy sobie jaja robią...
Zychu-wawa
Kontakt:

Post autor: Zychu-wawa »

cos mi to smierdzi ( i bynajmniej nie jest to moj kot) allegro chyba by tego nie zrobiło bo by za duzo stracili....
SPZREDAM STERY CHRS KINGA KOLOR CHROM UZYWANE CENA 300ZL GG4513876
ciemny
Kontakt:

Post autor: ciemny »

ściema

ja żadnego mail'a nie dostałem...
Anałana
Kontakt:

Post autor: Anałana »

dobry skan = dobra podroba, ktos moze sfalszowac dowod, (nr dowodu,seria, pesel itp ), i zaciagniena twoje konto kredyt np w banku, totalna sieciema, ktos poluje na naiwnych
OMENRACING
Arti__RB
Kontakt:

Post autor: Arti__RB »

Allegro , nigdy nie wysyla takiego rodzaju maili , oni napisali nawet kiedys na stronie ze jak ktos cos takiego dostanie , ma im zglaszac :)
http://arti.pinkbike.com/album/old-photos/
gruczniak
Kontakt:

Post autor: gruczniak »

Nie pozostaje nic innego jak zeskanować na maxie i przesłać im bmp/tiff/jpg bez kompresji co kto lubi, dla pewności spakowane rarem po 20mb na maila.
Pyzy

PS :P
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

hmmm ... póki co ja takiego problemu nie miałem, a skanów bym nie wysyłał, bo cholera wie co z tym mogą zrobić.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
cyc

Post autor: cyc »

brolly3
Kontakt:

Post autor: brolly3 »

moim zdaniem jakies oszustwo...... ktos che zdobyc informacie Allegrowiczow i na ich konto kupowac lub majac ich dane robic jakies przekrety :)
Red Bull
Kontakt:

Post autor: Red Bull »

ja tez nie dostalem maila, totalna sciema, nic nie wysylaj
zawiasbartek
Kontakt:

Post autor: zawiasbartek »

jak dla mnie total bajka nie zmieniaj danych na koncie bo i tak cie zablokują:) tak jak mnie kiedy mi siostra dane zmieniła a konkretnie tylko imie i w tedy dzwoniłem tam i pisałem 15 e-mailczy mi to odblokują bo to pomyłka i w koncu jakaś konkretna osoba podpisana z imienia i nazwiska z zajowanym stanowiskiem w allegro napisała zebym przesłał skano dowodu wysłałem od siostry bo ja nie mam 18 ale i tak wszesniej tam zadzwoniłem czy ta osoba tam pracuje inaczej za nic bym takich danych i dokumentów nie wysyłał
[S][S] http://tiny.pl/7s3h
Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

Zapamietajcie sobie ze takie rzeczy przesyla sie poczta a nie e-mailem, jesli ktokolwiek wymaga takich dokumentow i prosi by przeslac je droga elektroniczna - kreci albo nie zdaje sobie sprawy z zagrozenia jakie moze wynikac z takiego sposobu przesylania informacji

No i przeczytajcie caly watek zamiast snuc dalsze podejrzenia, cyc wyjasnil sprawe :P
www.trialshop.pl
Hec<JABIKES>
Kontakt:

Post autor: Hec<JABIKES> »

dokumenty przez maila... ;/ allegro korzysta jedynie z poczty, żadnych wiadomości oprocz potwierdzen zlozenia ofety itp. nie przesylają mailem... chyba było coś takiego w ich regulaminie :)
Matys HIPNO
Kontakt:

Post autor: Matys HIPNO »

sciema jakas.... Alegro by tego nei zrobilo bo by spadlo na psy i duzo ludzi by ich olalo. ja takiego czegos nie dostalem ktos se jaja robi :)
Czasem nie rób tego......
mdfkkkka
Kontakt:

Post autor: mdfkkkka »

było juz o tym....
poza tym nie ten dział...
dla mnie to jakies dziwne, tak jak przysylanie ponagleń za niezaplacenie rachunku(ok, moja wina) na mail, jest w nim napisane, jakie odsetki, ewentualne koszty postepowania sadowego itd. jednak to co mnie najbardziej ciekawi, to to,ze w ow mailu jest podany inny numer konta, nizli w "moje allegro" na allegro.pl, maile przychodza z dziwnego adresu, i w tych mailach mam do zaplacenia ok48pln(z odsetkami), gdy w "moim allegro" lekko ponad 45, co o tym mysleć? Wyslalem im juz hajs na konto(podane w "moje allegro"), ale jeszcze mam wpisana kwote ujemna, to sobie tlumacze, ze nieminely 72h od wplaty, i powinny dojsc
Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane
Ajz
Kontakt:

Post autor: Ajz »

przeciez to oczywiste - oszustwo.

"im wieksza rozdzielczosc tym lepiej'
żałosne, a jeszcze bardziej zalosny ten kto w cos takiego wiezy :D:D ja zadnego maila nie dostalem :]
peace
ODPOWIEDZ