[ENDURO] SC Bullit vs Heckler

topick
Kontakt:

[ENDURO] SC Bullit vs Heckler

Post autor: topick »

Co myslicie ?
W hecklerze doskwiera mi zbyt mala czulosc i maly skok zawieszenia.
Na bullicie pojdedzalem tylko raz iw bardzo trudnym terenie (duze kamole) i zawieszenie nadmierenie uginalo sie (?), jechalo sie trudno (odbicie korb?) . Na hecklerze z kolei bylo zbyt twardo - ustawienia dampera w H. byly ok. Jak ktos ma doswiadczenie z bullitem w jedzie enduro to prosze o opinie.

Waga nie ma dla mnie znaczenia. Z przodu marcok 150,z tylu piatka. kola na maxxsach 2,5' , 2,7'.
Rozmiar L przy moich 182,
prosze nie odsylac mnie na mtbr:-)

pozdrawiam

topick
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

napierdzisz odpowiednio 5th i tez nie bedzie bujal, nie widze problemu
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

Ja osobiscie majac do wyboru wzialbym Bullita, a dlaczego ?
- nie tylko sprawia wrazenie ale z pewnoscia jest wytrzymalszy
- bardziej allroundowy od enduro przez fr na dh skonczywszy
- bardziej podoba mi sie sposob mocowania dampera
- z 5th elementem naprawde chodzi spoko, wersja na ktorej jezdziles albo go nie miala albo byl zle ustawiony lub uszkodzony
- L przy 182 ? No nie wiem ... czy nie bylaby ciut za duza, tym bardziej ze widelec 150mm jeszcze podniesie glowke. Ja przy swoich 187 myslalem bardziej nad M'ka ale chyba sklanialbym sie ku L'ce
n0 ridE n0 fUN
Borek SC
Kontakt:

Post autor: Borek SC »

Da sie na Bullicie endurować;). Tak naprawde to myśle ze na wszystkim mozna przecie tu nie chodzi o jazde na czas. Mój egzemplarz jest mocno upierdliwy pod gore bo ma choperowa geo(66 170mm), wazy 19kg, a ja lubie jak zawiecha jest czula i nawet do enduro mam ustawione na super miekko z bujaniem włacznie. I sie jezdzi, jak trzeba to z buta ale radosc na zjazdach jest powalajaca a mi o to głownie chodzi. Zwykle jezdze wlasnie z kolesiem na Hecklerze z All mountainem 150mm z przodu i fakt ze tam gdzie ja juz prowadze on jeszcze jedzie ale za to na zjazdach to ja musze na niego czekac:). Proponuje jednak nie bac sie wiekszego skoku bo w 99% przypadkow pozniej chce sie jeszcze wiecej, rosnie apetyt na wieksze hardkory a na Bullicie mozna prawie wszystko
http://boreksc.pinkbike.com/album/old-photos/
gg:1310266
topick
Kontakt:

>
3,143k4r2 pisze:Ja osobiscie majac do wyboru wzialbym Bullita, a >dlaczego ?
>- L przy 182 ? No nie wiem ... czy nie bylaby ciut za duza, tym bardziej ze >widelec 150mm jeszcze podniesie glowke. Ja przy swoich 187 myslalem >bardziej nad M'ka ale chyba sklanialbym sie ku L'ce
Prawde mowiac tez sie sklanialem do M-ki ( dluga jak heckler L) ale wszyscy do tej pory sugerowli L ze do enduro jak najbardziej L , ze m-ka to jest zbyt krotka. mialem okazje mierzyc bullita l z maverikiem (510 wysokosci i bylo ok) przekrok byl ok tzn mogby byc nizszy:-).
Inna sprawa, ze w tej chwili moge dostac L.
topick
Kontakt:

Borek SC pisze: Mój egzemplarz jest mocno upierdliwy pod gore bo ma choperowa geo(66 170mm), wazy 19kg, a ja lubie jak zawiecha jest czula i nawet do enduro mam ustawione na super miekko z bujaniem włacznie. I sie jezdzi, jak trzeba to z buta ale radosc na zjazdach jest powalajaca a mi o to głownie chodzi. Zwykle jezdze wlasnie z kolesiem na Hecklerze z All mountainem 150mm z przodu i fakt ze tam gdzie ja juz prowadze on jeszcze jedzie ale za to na zjazdach to ja musze na niego czekac
Prowadzisz przez ta czoperowatosc ?:-)
Jaki rozmiar ramy i jest twoj wzrost?

Dzieki. To co piszesz potrzebie wiekszego skoku, tez mi doskwiera :-)
serhij
Kontakt:

Re: [ENDURO] SC Bullit vs Heckler

Post autor: serhij »

Ja przesiadlem sie z Hecklera na Bullita, ale poza znacznie wiekszym komfortem zawieszenia (to bezsprzeczne), zmienialem glownie zeby sobie ciut wiecej poskakac i pozjezdzac.
Generalnie przy identycznym osprzecie itd. Heckler zdecydowanie lepiej podjezdza, Bullit zdecydowanie lepiej zjezdza.
Zawieszenie w obu rowerach pompuje w niewielkim stopniu, choc oczywiscie w Bullicie bardziej niz w Hecklerze.
Heckler to rower, ktorym mozna pojechac na maraton, poskakac na dirtach, wystartowac w 4x albo machnac jakiegos 2m dropa. Bullit na maratonie nie ma co szukac, na dircie trzeba sie badziej niz zwykle pomeczyc itd. - to jednak bardziej sprzet do zabawy w FR albo amatorskie DH i tu jego potencjal jest znacznie wiekszy niz Hecklera. W enduro Bullit tez sie dobrze sprawdza, ale jesli nie masz w planie skakac to mysle, ze na poczatek popracuj nad ustawieniem Hecklera, daj mu SAG ok. 35% i odpusc sobie Bullita. No chyba, ze strasznie chcesz miec superkomfortowe zawieszenie - wtedy Bullit sie sprawdzi, choc podjazdy beda wymagaly wiekszego wysilku.
Jest jeszcze alternatywa - Specialized Enduro/SX Trail (to z grubsza to samo tylko SX ma ciut wiecej skoku i damper sprezynowy). Co prawda moim zdaniem FSR chodzi tak sobie, ale jedno czego temu zawieszeniu nie sposob odmowic to czulosc.

pozdrowienia,
serhij
serhij
Kontakt:

Post autor: serhij »

topick pisze:>
Prawde mowiac tez sie sklanialem do M-ki ( dluga jak heckler L) ale wszyscy do tej pory sugerowli L ze do enduro jak najbardziej L , ze m-ka to jest zbyt krotka. mialem okazje mierzyc bullita l z maverikiem (510 wysokosci i bylo ok) przekrok byl ok tzn mogby byc nizszy:-).
Inna sprawa, ze w tej chwili moge dostac L.
Jesli masz powyzej 180 cm, to zdecdowanie L. Przekrok jak zobaczysz w tabelkach jest niemal identyczny, podstawowa roznica to dlugosc roweru i dlugosc rury podsiodlowej. Tez sklanialem sie ku M-ce, kupilem L i teraz po ponad pol roku jezdzenia za nic bym sie nie zamienil. Z reszta - moj kolega jezdzi na VP-Free, i jego M-ka sprawia wrazenie znacznie dluzszej niz moja L-ka.

pozdrowienia,
serhij
Borek SC
Kontakt:

topick pisze:Prowadzisz przez ta czoperowatosc ?:-)
Jaki rozmiar ramy i jest twoj wzrost?
No własnie ten płaski kąt główki przeszkadza najbardziej w podjeżdzaniu bo z rosnaca stromizna coraz trudniej utrzymac przednie koło na ziemi az w pewnym momencie stajesz na tylnym. Mam 180cm i rozmiar M, kumpel Hecklera ma L i chyba jedyna roznica jest w dlugosci rury gornej bo przekrok jest praktycznie taki sam. Przy Twoich 182 tak bym doradzal Bullit M Heckler L(tez ze wzgledu na bardziej lajtowe przeznaczenie niz Bullit)
Borek SC
Kontakt:

upss:/ Co sie stao??. Oj cos ten serwer sie wali ze gada ze nie wyslano a tu prosze 3x to samo
specjalized
Kontakt:

Post autor: specjalized »

http://www.bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=13&art=26 test Hecklera

test builta też jest w bikeboardzie ale nie na stronie ale w gazecie ...jak chcesz to moge jej poszukać bo gdzieś u mnie leży...zeskanuje CI i wyśle mailem. Ten testowany built miał wtedy 5 element i jakiegoś foxa 125mm.
www.sap.end.pl - "JEAN FRANCOIS GOTUJE BURRITO"
http://tiny.pl/dgjw - anlbum na PB
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Gdybys znalazl czas na zeskanowanie tego testu Bullita, bylbym BARDZO wdzieczny za przeslanie na wooyek@epf.pl.
topick
Kontakt:

Wooyek pisze:Gdybys znalazl czas na zeskanowanie tego testu Bullita, bylbym BARDZO wdzieczny za przeslanie na wooyek@epf.pl.
testy bikeboardu to zadna nowosc. zdaje sie, ze oba sa na stronie dystrybutora. nic szczegolnego.
specjalized
Kontakt:

lol już wiem w którym numerze był testowany ale chyba kur*a nie moge go znaleźć:/ jak znajde to Ci prześle
specjalized
Kontakt:

lol już wiem w którym numerze był testowany ale chyba kur*a nie moge go znaleźć:/ jak znajde to Ci prześle
ODPOWIEDZ