Rower dual/fr na salamandrze
Rower dual/fr na salamandrze
Jest tak ze mam w tej chwili rower Kelly's salamander, ogolnie szczerze mowiac to wole skakac i raczej jezdzic agresywnie, kiedy kupywalem rower nie bylem zbyt obyty w tych sprawach, no teraz jest troszke lepiej, ale pytanie jest takie czy mozna zlozyc taki rower jak w temacie +-, na poczatek, bo narazie troche finansowo nie wyrabiam, tak zeby wymienic rame na jakiegos dragstara albo cos w tym rodzaju, co moglibyscie ewentualnie polecic, ale na osprzecie wlasnie pochodzacym z tego roweru, stopniowo mam zamiar wymieniac reszte osprzetu. Jestem raczej nowicjuszem w tych sprawach takze przepraszam jesli moje pytanie jest po prostu bez sensu itp.
Jesli to cos zmienia opony mam nowe DH Minion 2.35 przod i tyl
Jesli to cos zmienia opony mam nowe DH Minion 2.35 przod i tyl
Re: Rower dual/fr na salamandrze
przede wszystkim jaki masz wzrost i jaka jest wysokosc ramy? Troche nie chce mi sie szukac jaki ten rower ma osprzet, na poczatku radze wymienic mostek na krotki i kierownice na szeroka i gieta, pozniej tylnie kolo. Jesli rozmiar ramy bardzo przeszkadza (obnizenie siodla) to trzeba ja zmienic jak najszybciej sie da, mozesz troche wycwiczyc technike na wyzszej ramie, troche pomoze to w przyszlosci. po tych zmianach radzilbym zmienic amora (nadal nie wiem jaki jest w Kellysie, przypuszczam ze jakis Suntour), pozniej po koleji co bedzie sie psulo. Chyba tyle :)
ja miałem Magnusa ;) ale 19,5 mam
Też miałem seryjny model 2004
Na początku wymieniłem pedały (VP jakieś) i opony (wtedy Tiogi teraz mam Maxxisy)
Póżniej korbe(Duro)
Następnie mostek i kiere (NS radiator i Bad mama)
Pózniej amortyzator ( z suntoura na Marzocchi Z1 wedge)
A teraz jak złamałem rame (magnusa po dwóch! latach użytkowania, a jest to rower do xc i wiele przechodził, pekł przy suporcie, a nie przy główce więc ramy nawet są ok)
To wymieniłem na a-ganga p.m.
I już niewiele zostało z kelly'sa :P
Dlatego wymieniaj to co naprawde potrzebujesz, ja bym ramy nie wymieniał na początku (chociaż jest bardzo duża :P), jedziłem 2 lata na takiej i gdyby nie to, że mi poszła to pewnie dalej bym na takiej jeździł.
Pozdro
Jasiek
Też miałem seryjny model 2004
Na początku wymieniłem pedały (VP jakieś) i opony (wtedy Tiogi teraz mam Maxxisy)
Póżniej korbe(Duro)
Następnie mostek i kiere (NS radiator i Bad mama)
Pózniej amortyzator ( z suntoura na Marzocchi Z1 wedge)
A teraz jak złamałem rame (magnusa po dwóch! latach użytkowania, a jest to rower do xc i wiele przechodził, pekł przy suporcie, a nie przy główce więc ramy nawet są ok)
To wymieniłem na a-ganga p.m.
I już niewiele zostało z kelly'sa :P
Dlatego wymieniaj to co naprawde potrzebujesz, ja bym ramy nie wymieniał na początku (chociaż jest bardzo duża :P), jedziłem 2 lata na takiej i gdyby nie to, że mi poszła to pewnie dalej bym na takiej jeździł.
Pozdro
Jasiek
http://www.pinkbike.com/photo/5983663/
hmm ta rama jest no niestety duza :/ jezdze troche na streecie tez, nie mam wyjscia zeby caly czas jezdzic po parku/lesie i ta wielkosc przeszkadza, ciezko zrobic wheelie czy cos bardziej technicznego :/ no nie da sie ukryc ze zwinnym na niej byc ciezko... mam pare zlotych mysle na nowa rame, kiedy sprzedam stara starczy mi pewnie na kiere i mostek, no i niedlugo mam imieniny, takze gdybym mial problemy ze sprzedaniem ramy, moze sie udac..
ale zastanawia mnie tez taka sprawa czy oprocz ramy, kiedy juz ja bede mial i bede zmienial ze starej to beda mi potrzebne jakies inne nakladki/ srubki/ stery ? czy raczej powinno pasowac ? bo tak w razie czego zebym sie nie przestraszyl ze oprocz ramy dojdzie mi jeszcze ze 200 zl doplacic dalej
ale zastanawia mnie tez taka sprawa czy oprocz ramy, kiedy juz ja bede mial i bede zmienial ze starej to beda mi potrzebne jakies inne nakladki/ srubki/ stery ? czy raczej powinno pasowac ? bo tak w razie czego zebym sie nie przestraszyl ze oprocz ramy dojdzie mi jeszcze ze 200 zl doplacic dalej
http://www.pinkbike.com/photo/929934/