Manual na 26"

DS_Jumper
Kontakt:

Manual na 26"

Post autor: DS_Jumper »

Mam pewien problem ponieważ mam koła 26" i nie bardzo wiem jak wyrwać przednie koło do manuala. Gdy wyciągnę je mocno to kończy się tak że po chwili ląduje za rowerem, a gdy robie to umiarkowanie to koło opada. Czy ma ktoś film na którym robi manuala bo chodzi mi głównie o to w jaki sposób wyrwać przód.
_kraja_
Kontakt:

Post autor: _kraja_ »

Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

sztuka polega na tym zeby uchwycic moment pomiedzy wyladowaniem za rowerem a opadnieciem przodu :]
kazdy chyba mial ten problem kiedy sie uczyl manuala - po prostu musisz cwiczyc
www.trialshop.pl
Ajz
Kontakt:

Post autor: Ajz »

jak lecisz za bardzo na tył to lekko balansujesz hamulcem (oczywiscie tylnym)
GunloK__
Kontakt:

Post autor: GunloK__ »

balansujesz hamulcem ? hmm ciekawe to musi byc.
DS_Jumper
Kontakt:

Post autor: DS_Jumper »

Dziękuję za odpowiedzi i mam nadzieję że teraz coś wyjdzie :D
KuMiK
Kontakt:

Post autor: KuMiK »

z tym hamulcem to delkiatnie bardzo, bo potem cieżko się odzwyczaić, a prawdziwy manual i prawdziwa satysfakcja to przejechać te kilkadziesiąt metrów bez nacisnakania hebla :) ( ale warto go mieć tak na wszelki wypadek )
pawelb91
Kontakt:

Post autor: pawelb91 »

Mam pytanie. Mam rower 26" i dopiero sie ucze robić manuala na tylnim. I jestem ciekawy o ile łatwiej robi się manuala na ramie do dualu??
KuMiK
Kontakt:

o ile ? o wiele łatwiej, bo masz dużo miejsca na utrzymywanie równowagi co robi się przez uginanie nóg - nie masz miejsca na ugięcie to praktycznie nie zrobisz.
pawelb91
Kontakt:

Post autor: pawelb91 »

KuMiK Dzięki ;] kolega sobie chce kupić jakąs rame do dualu do 500zł np.dragstara. a ja chciałem wiedziec to o tym manualu
PIch'a
Kontakt:

Post autor: PIch'a »

A CO DO **** MAJĄ WSPOLNEGO KOŁA 26" i MANUAL ?!?!?!?! jeden siusiak czy na 24 czy 26 , ja pierdole , kurwa do czego to doszło O_o teraz ludzie bedą zmieniać koła na 24 bo nawet jebanego MANUALA sie robi łatwiej , o niech mnie *** X_x
http://www.pinkbike.com/photo/1272512/
www.narzedziowiec.com.pl - rowerowe są !
Forgeh
Kontakt:

Post autor: Forgeh »

PIch'a, dokladnie, dlatego tez ja zmienie na 20" :P
johny
Kontakt:

Post autor: johny »

haha lubie jak na tym forum ponosi PIch'ae :D

dobre texty wali

pewnie juz dostałes ostrzezenie :P

szczerze to zastanawia mnie sens tak beznadziejnych tematów
my movies --> http://johnyproductions.pinkbike.com/channel/Johny-Productions/
Krzywy
Kontakt:

Post autor: Krzywy »

PIch'a to samo mi przyszlo na mysl... manual na dragu? mission imposibble ;p
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
KuMiK
Kontakt:

PIch'a wiesz, niektórzy gdzieś tam kiedyś usłyszeli że jak koła 24" to łatwiej wyrwać, jeden drugiemu powtórzył, potem drugi trzeciemu i wyszło że w takim razie na 26" się nie da :)

Cszyvy jak się umie to się na dragu z 26" robi :P
gimux
Kontakt:

Post autor: gimux »

Cszyvy pisze:manual na dragu? mission imposibble ;p
Dlaczego? :O Skladam rower na tej wlasnie ramie i nie wiem czy mam sie bac po tej wypowiedzi, czy leciutko usmiechnac? ;o
Krzywy
Kontakt:

Post autor: Krzywy »

'manual na dragu? mission imposibble ;p' <- a co Ci to sugeruje ;)? ta emotka ;p

mabnuala to zrobisz kurna na ciezkim 20kg fullu jak umiesz. na ksladaku zrobisz kurde ;p tylko ze na zgrabnej streetowce latwiej ;)
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
Wrona
Kontakt:

Post autor: Wrona »

gimux usmiechnij sie i to szeroko :)

Komus te 2 cale robia roznice przy manualu to jest chyba jakis wyczulony albo moze uczulony...
Prokop13
Kontakt:

Post autor: Prokop13 »

Ja pierdole. ludzie! Czy wy jesteście upośledzeni?! Jeśli robi się manuala na wielkich fullach na których dumper zasysa i na mało kołowych bmxach na których wbrew pozorom nie jest najłatwiej, to czemu nie można na dragu z 26?! Pewnie że można. Jak sie polega na opinni kolegi który jeździ już całe 2 tygodnie na rowerze z tesco i potrafi rozróżnić foxa® od fox forxa® (z trudem ale mimo wszystko), który twierdzi że "to niemożliwe" bo słyszałem coś piąte przez dziesiąte i sam sobie dopowiedziałem wątek, to ja pierdole. To poprostu żenada. Kiedyś to było tak że sie wsiadało na rower i się próbowało, ewentualnie pytając co i jak. Teraz się widocznie najpierw ogląda disordera, wsiada na rower, podrywa 2 razy koło stwierdzając że nie da sie manuala zrobić i na filmach to fotomontaż, a potem dla pewności zakłada się głupie topici na DHZ.

Pozatym już na zupełym czilałcie:
Jak robisz manuala, to wyrwij koło do tyłu. mocno. tak żebyś nawet poleciał na plery. lepij tak, bo w końcu się nauczysz choćby wypychać rower przy nieudanych próbach, a nie lekko podrywając bez sensu i celu. tylko się zmęczysz. jak już wyrwiesz koło to nie zwracaj uwagi na jakieś ******** teksty typu: wyrwij koło i od razu depnij hampla. to nic że będziesz się w ten sposób uczył manuala do usranej śmierci, bo przy zerowej prędkości siusiaka zdziałasz, ale będziesz przynajmniej robił tak jak w instrukcji z allegro napisali.
ucz się bez hampla. sam musisz wyczuć rower. musisz go znać. znać jego możliwości i swoje. wiedzieć gdzie jest średek ciężkości, aby móc się dobrze odrazu ostawić. wtedy połowa sukcesu. potem jak opanujesz balans, to jeszcze musisz się przełamać, aby robić to na prędkości.

Oto cały manual. Ucz się czego tylko chcesz, a nie pytaj czy tak się da, bo się wszystko da, tylko trzeba chcieć i wierzyć w siebie, a nie że się nie da i że wogóle radio maryja.
http://tiny.pl/gtwq
http://tiny.pl/gtwh
http://tiny.pl/gt93
ODPOWIEDZ