GWINTY W SROBKACH OD TARCZY - pomocy !!

Gość

GWINTY W SROBKACH OD TARCZY - pomocy !!

Post autor: Gość »

elo !
otoz chciałem odkręcic swoją tarczę od koła ( mam mx 1 + 8" tarcza ) i ni chu** ! okazało się że gwint torxa sie rozrobił, i nie chodzi mi o gwint
sruby tylko o to miejsce gdzie sie w łepek śruby torxa wkłada ? i jak ja mam teraz to odkręcic ?
nie chce rozwiercac bo moge sobie schrzanic gwinty w piascie.. :/

ma ktoś jakis pomysł ?
PawianBiker
Kontakt:

Post autor: PawianBiker »

zawsze mozna próbowac z wikszyk torxem albo z imbusem i go wbic młotkiem albo naciąć i próbowac śrubokrętem płaskim zciąć po boakch i zrobic z tego cos a'la śruba pod klucz płaski albo do chwycenia francuzem próbuj.
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
tadzio-krk
Kontakt:

Post autor: tadzio-krk »

wez mala pilke do metalu i wytnik krzyrze na srubokret plaski albo gwiazdke..
Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

mozesz przewiercić główkę od śróbki a później jak zdejmiesz tarcze wykręcić kombinerkami
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
froger34
Kontakt:

Post autor: froger34 »

zeszlifuj boki śrobuki tak aby pasowały na kluczyk płąski lub kombinerki i po robocie...
BK
Kontakt:

Post autor: BK »

spoko z piłowaniem, można tez wpieprzyć większego torxa (sprawdzone)

ale gdybys dalej mial problemy najlepszym sposobem jest podgrzewanie, tylko pewno nie masz butli turystycznej i mini palnika, mozna więc sprobowac z zapalniczka, ale polecałbym świeczke nie oparzysz sie przynajmniej.

rada: po odkreceniu szybko wyjmij klucz bo jak ostygnie będzie problem

sprawdzone w 100% polecam

edit: :D :D no tak heh ale badzo dobrze sie wykreca sruby po podgrzaniu
:::: i tak warto żyć ::::
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Jest tylko jeden problem - metale pod wplywem ciepla sie rozszerzaja (gratuluje znajomosci fizyki!) :D.

Pozdrawiam.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Renio
Kontakt:

Post autor: Renio »

morthias
popieram, chooj z tym rozszerzaniem metali choć to prawda ,możesz podgrzewa bo locklite jeśli taqkowy masz na gwintach puszcza pod wpłymem ciepła
BK pisze:pod wpływem ciepła śrubka skurczy
lol
team www.CYKLOTUR.com
BK
Kontakt:

dobra wyluzujcie z tym pisze sobie posty po całym dniu nauki do sesji i mi sie pier@#@$ myslami jestem przy egzaminach :(
raul
Kontakt:

Post autor: raul »

BK pisze:dobra wyluzujcie z tym pisze sobie posty po całym dniu nauki do sesji i mi sie pier@#@$ myslami jestem przy egzaminach :(
Mozna wiedziec z czego sesji bo jak z fizyki to masz przejebane i wspolczuje
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

Napiłuj na płaski po prostu (ja tak robiłem - sprawdzone). Bardziej niż poxipol i torxy o wiekszej srednicy
idolek
Kontakt:

Post autor: idolek »

Albo wiercisz dziurke w srubie...i wykrecasz sprytnym urzadzeniem jakim jest wykretak,wiekszosc slusarzy takie cos posiada :)A metoda z podgrzaniem nie jest taka glupia tylko musi byc odpowiednio realizowana. Grzejemy korpus w tym przypadku piaste a na srube wporwadzamy wode ze strzykawki,sruba kurczy sie, potem ciach i odkrecone,tak np wyjmuje sie zatarte tloki z cylindrow. Metoda ta jest skuteczna rowniez gdy wspolczynnik rozszerzalnosci cieplnej aluminium jest wiekszy od stali o ile mnie pamiec nie myli w takim przypadku mozemy pominac chlodzenie.
kolanko20
Kontakt:

Post autor: kolanko20 »

szlifierka jak zetniesz glowki srub, tarcza ci schodzi a pozniej jzu bez problemu odkrecisz z paisty pozostalosci to jest najszybszy sposob
BK
Kontakt:

Sesja głownie z finnasów w tym roku ;) Z fizyki na innym kierunku ale to jeszcze nie teraz :D pozatym z fizyki zawsze byłem bardzo dobry a tu mi sie ewidentnie pieprzneło z tym.

idolek - rozszerzalnośc aluminium jest o 1.7 razy wieksza od stali dlatego nie ma problemu z wykreceniem.
ODPOWIEDZ