Zwichnięcie, wybicie barku :)
Zwichnięcie, wybicie barku :)
Witam.
Sprawa wygląda tak:
Otóż 2 tyg temu wybiłem sobie na rowerze bark. Gleba jak skurwysyn, młynek całkowity, Bogu dziekuje ze tylko bark wypadł i przednie koło poszło w drzeazgi bo mogło sie skończyć o wiele gorzej. Ale nie o tym mowa.
Czy ktoś z was miał juz taki uraz ?
Zastanwiam sie jak będzie wyglądać rehabilitacja, po jakim czasie będe mógł wsiąść na rower i czy uraz nie będzie sie odnawiał ??
Generlani chirurg powiedział mi ze to bardzo lekkie i nietypowe zwichniecie. Po czym nastawił i wsadził na 5 tyg do gipsu.
Po tematach o niekompetencji lekarzy, to pierwsze wzbudziło moje ździwienie - 5 tyg !!?? Kolega wybił kilka dni wczesniej bark :) i dostał 4 tyg. Jordie Lunn w Drop-Inie wybił i dostał 2 tyg. No i włąsnie zastanwaim sie po co mi az 5 tyg gipsu.
W związku z tym postanowiłem ze ściagne gips po 4ech :) Ale skoro w niediele zamkniete :P to pojde w czwartek (-4dni) i powiem ze wyjeżdzam.
Zastanwiam sie czy to madry pomysł.
Wiec jeszcze raz pytanie do osób które miały ten uraz. Jak wyglądaja te wszystkie sprawy wymieniona wyzej ? I jak wygląda kwestia np. stabilizatora ?
Pozdrawiam
Sprawa wygląda tak:
Otóż 2 tyg temu wybiłem sobie na rowerze bark. Gleba jak skurwysyn, młynek całkowity, Bogu dziekuje ze tylko bark wypadł i przednie koło poszło w drzeazgi bo mogło sie skończyć o wiele gorzej. Ale nie o tym mowa.
Czy ktoś z was miał juz taki uraz ?
Zastanwiam sie jak będzie wyglądać rehabilitacja, po jakim czasie będe mógł wsiąść na rower i czy uraz nie będzie sie odnawiał ??
Generlani chirurg powiedział mi ze to bardzo lekkie i nietypowe zwichniecie. Po czym nastawił i wsadził na 5 tyg do gipsu.
Po tematach o niekompetencji lekarzy, to pierwsze wzbudziło moje ździwienie - 5 tyg !!?? Kolega wybił kilka dni wczesniej bark :) i dostał 4 tyg. Jordie Lunn w Drop-Inie wybił i dostał 2 tyg. No i włąsnie zastanwaim sie po co mi az 5 tyg gipsu.
W związku z tym postanowiłem ze ściagne gips po 4ech :) Ale skoro w niediele zamkniete :P to pojde w czwartek (-4dni) i powiem ze wyjeżdzam.
Zastanwiam sie czy to madry pomysł.
Wiec jeszcze raz pytanie do osób które miały ten uraz. Jak wyglądaja te wszystkie sprawy wymieniona wyzej ? I jak wygląda kwestia np. stabilizatora ?
Pozdrawiam
ja mialem zerwanie więzadeł arkowo obojczykowych czyli zwicniecie barku 3 stopnia... czy wybicie barku ...czy jakos tak...nie znam sie za bardzo :) czyli pewnie duzo powazniej niz ty a sprawa wygladala tak ze poczatkowo mialem to miec nawet operacje... ale w koncu skonczylo sie na gipsie ale na poczatki mu w szpitalu powiedzieli ze ok 6 tyg... ale potem chodzilem do lekarza od tych spraw (naprawde spoko koles ) i powiedzial ze bedzie mi ciezko w tym gipsie wytrzymac nawet 4 i w koncu mi sciagnal po niecalych 4 tyg :) tye ze jeszcze przez jakis tydzien powinienem (powinienem :p) nosic reke na temblaku i jej nie podnosic go gory...
teraz minal juz prawie rok bez 3 miesiecy i powiem ze nie boli mnie nic i nic mi nie przeszkadza tak jak na wf jak i na rowerze...
teraz minal juz prawie rok bez 3 miesiecy i powiem ze nie boli mnie nic i nic mi nie przeszkadza tak jak na wf jak i na rowerze...
MÓJ BAJK :)
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=244078
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=244078
motomysz niekombinuj lepiej. ja miałem złamany obojczyk, 5tyg w gipsie. i niewiem czy to niezakrótko było. do teraz czasem mnie boli. lepiej juz odsiedzieć te 5 tyg. wsumie to tylko 4dni a możesz zrobić wiecej złego niż do dobrego. pozatym ja też próbowałem wcześniej hehehe. ale mi powiedzieli że mam termin i się nieda. a akórat byłem nad morzem na wakacjach. pzdr.
A masz karte z dokladna diagnozą wypisana przez lekarza to sie ojca zapytam bo on jest technikiem ortopeda i mi powinien powiedziec,ale jak dla mnie i z tego co znajomi mieli to troche za dlugo te 5 tygodni sadze ze maks to 4 a po trojaku juz dobrze byc powinno,niestety dosc czestymi zdarzeniami pozniej jest wypadanie barku,ale jak sie dobrze wczujesz to sam bedziesz nastawial go juz sobie,gorzej jak bedzie ci ciagle wypadal to wtedy bedziesz musial specjalny stabilizator barku kupic z tego co sie orientuje troche to daje.pozdro600
www.lostinmedia.pl
www.tapeclothing.com
www.tapeclothing.com
Motomysz ja miałem wybity bark.Osobiście siedziałem w gipsie 6 tygodni i nie żałuje tego.Lepiej jest posiedzieć dłużej i mieć większą pewność że wszystko będzie dobrze.Rehabilitacja trwa jakieś 2-3 tygodnie z tym że u mnie nie było problemów z rozruszaniem barku lecz z wprawieniem łokcia w ruch(łokieć też jest w gipsie przy urazach barku).Na rower wsiadłem 2 tygodnie po zdjęciu gipsu zeby sobie pojeździć tak bez skakania,a na hopy zawitałem 3tygodnie po zdjęciu gipsu.Terza jest wszystko ok tylko czasami boli ten bark jak za dużo skacze.
http://www.pinkbike.com/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=96692
Ja jestem ok 1.5 miecha po zdjeciu gipsu po złamaniu obojczyka... chodziłem 4 tyg ale chyba glownie dlatego ze przyleganie kosci po nastawieniu nie bylo najszczesliwsze i troche potrzeba bylo czasu zeby sie zespolilo na cacy. Ale słyszalem ze obecnie w ortopedii jest tendencja do skracania czasu noszenia gipsu zeby uniknac zaniku miesni stawow itd. Podejrzewam ze juz po ok 2 tyg sie to niezle wyleczy i własciwie mozna by to zdjac ale trza by zalozyc ze nie bedziesz sie ruszal i oddychal:/ bo nawet minimalny uraz moze wszystko popsuc dlatego nie ma co kombinowac i grac w ruletke, tydzien czy dwa Cie nie zbawi a bedziesz mial pewnosc ze wszystko jest ok. Tzn pewnosci nigdy nie bedziesz mial:P bo niewiadomo czy postawili dobra diagnoze itd. Odsyłam do mojego niedawnego topicu o "niekompetencji lekarzy"
http://boreksc.pinkbike.com/album/old-photos/
gg:1310266
gg:1310266
sun. Rozpoznanie - Zwichnięcie Lewy Bark.
Z tego co mi lekarz powiedział, wszystkie ściagna, wiązdała, torebka stawowa, płyn, chrząstki nic nie naruszone. Tylko wyskoczył z miejsca.
Dziś ściagam gips i sie myje bo śmierdze na kilometr co uniemożliwa kontakty z ludźmi w pracy. Potem odrazu założe spowrotem :P
Z tego co mi lekarz powiedział, wszystkie ściagna, wiązdała, torebka stawowa, płyn, chrząstki nic nie naruszone. Tylko wyskoczył z miejsca.
Dziś ściagam gips i sie myje bo śmierdze na kilometr co uniemożliwa kontakty z ludźmi w pracy. Potem odrazu założe spowrotem :P
jak czytam wypowiedzi coponiektórych ludzi to sama łacina ciśnie mi się na język!!
z tego co zauważyłem to ludzie wogóle nie dbacie o swoje zdrowie.....a za 10-15lat będziecie narzekać że was nadupca to i tamto w najlepszym wypadku...
do ty młodszych jeżdżących....słuchajta starszyzny co by za wczasu nie narzekać na własne zdrowie i cieszyć sie jak najdłużej ze śmigania na rowerku
z tego co zauważyłem to ludzie wogóle nie dbacie o swoje zdrowie.....a za 10-15lat będziecie narzekać że was nadupca to i tamto w najlepszym wypadku...
do ty młodszych jeżdżących....słuchajta starszyzny co by za wczasu nie narzekać na własne zdrowie i cieszyć sie jak najdłużej ze śmigania na rowerku
Zaraz bede zakładał gips spowrotem.
Dragon ma racje, kazdy taki uraz odbije sie na straość barometrem w organiźmie.
Niestety ja juz mam jeden w lewej kostce - (otwarte złamanie z rozerwaniem torebki stawowej i wylewej tego tam tego co jest w środku).
Drugi w prwej kostce - nadewanie tprebki stawowej.
Trzeci w małym palcu lewej ręki - pekniecie :)
No i teraz czwarty - bark :)
Mimo wszystko nadal potrzymuje pytanie o stabilizatory i takie tam. ;]
Mimo ze sie smieje to tak naprawde jest to groteska (smiech przez łzy).
Dragon ma racje, kazdy taki uraz odbije sie na straość barometrem w organiźmie.
Niestety ja juz mam jeden w lewej kostce - (otwarte złamanie z rozerwaniem torebki stawowej i wylewej tego tam tego co jest w środku).
Drugi w prwej kostce - nadewanie tprebki stawowej.
Trzeci w małym palcu lewej ręki - pekniecie :)
No i teraz czwarty - bark :)
Mimo wszystko nadal potrzymuje pytanie o stabilizatory i takie tam. ;]
Mimo ze sie smieje to tak naprawde jest to groteska (smiech przez łzy).
motomysz słuchaj stary,ja jestem na I roku medycyny,stomatologia to stomatologia,ale anatomie mialem dosc dokladnie.
staw barkowy to staw kulisty,wiec mozesz wykonywac prawie kazdy ruch:przywodzenie-odwodzenie, podnoszenie-opuszczanie i obrotowy.
sa tam bodajze 4 wiazania i o nie glownie chodzi i o torebke stawową,jesli bedziesz mial niezrosnieta torebke to nie bedzie tam mazi stawowej,a wiec tarcie sie zwiekszy i szybciej beda sie zcierac chrzastki na koncach kosci,a jak sie zetra calkiem to juz nie bedzie milo.one oczywiscie nie zetra sie z dnia na dzien,ale stopniowo.wiezadla ktore utzymuja caly staw w kupie dobrze zeby byly w dobrym stanie,wiec daj im troche czasu i wierz lekarzom,moze nie wygladaja,ale wiedza co mowia.
moim zdaniem warto pochodzic te 3czy 4 tyg dluzej w gipsie,zeby potem moc ruszac rączkami jak sie bedzie miec 50 lat
zrobisz jak chcesz
pozdro
staw barkowy to staw kulisty,wiec mozesz wykonywac prawie kazdy ruch:przywodzenie-odwodzenie, podnoszenie-opuszczanie i obrotowy.
sa tam bodajze 4 wiazania i o nie glownie chodzi i o torebke stawową,jesli bedziesz mial niezrosnieta torebke to nie bedzie tam mazi stawowej,a wiec tarcie sie zwiekszy i szybciej beda sie zcierac chrzastki na koncach kosci,a jak sie zetra calkiem to juz nie bedzie milo.one oczywiscie nie zetra sie z dnia na dzien,ale stopniowo.wiezadla ktore utzymuja caly staw w kupie dobrze zeby byly w dobrym stanie,wiec daj im troche czasu i wierz lekarzom,moze nie wygladaja,ale wiedza co mowia.
moim zdaniem warto pochodzic te 3czy 4 tyg dluzej w gipsie,zeby potem moc ruszac rączkami jak sie bedzie miec 50 lat
zrobisz jak chcesz
pozdro
Widać że ja miałem szczęśćie że tylo się poobijałem podczas spotkania z drzewem ;) Ale najlepsze było że jak byłem w szpitalu to badał mnie lekarz ortopeda i stwierdził że mam nosić chustę przez 2 tygodnie. Poszedłem do zaprzyjaźnionego ortopedy i jak przeczytał co napisał tamten lekarz usłyszałem tylko jak pod nosem mówi 'co on kurwa z tearzyku się urwał?'. I powiedział że mam olać to co napisał szpitalny lekarz. Moge ręką ruszać normalnie, mam jej po prostu nie przesilać.
[url=http://slopestyle.pl]Slopestyle.pl[/url] - [b]Magia rowerowej ekstremy[/b]