Transport roweru na samochodzie...

c@Mel
Kontakt:

Transport roweru na samochodzie...

Post autor: c@Mel »

W planach mam wyjazd zagranice i transport roweru na dachu samochodu. Tak się zastanawiam, co trzeba zabezpieczyć podczas transportu, nie chodzi mi o odpadniecie, ale o zabrudzenia np. ślady po owadach i różnych takich. Jak zabezpieczyć golenie, damper, albo tarcze hamulcowe? Wykręcać, czy lepiej owinąć jakąś taśmą? Wiem, że wielu z Was wozi tak rowery na zawody, wiec czekam na porady… Pozdro
Yogi
Kontakt:

Post autor: Yogi »

Stary nie rób scen

przyjedziesz na miejsce gdzies go ochlapiesz.
albo kup sobie bagaznik ktory montuje sie za tylną klapą.
[s]
SANTA CRUZ JACKAL
na części
www.skocz.pl/Rower4sale
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

Dokladnie, nie rob scen. Watpie zebys mial hiper extra prototyp z magnezu i odlamkow skal pochodzenia poza ziemskiego zeby trzeba bylo az tak przesadzac. Normalny bagaznik na dach z rynna i zapieciem do dolnej rury i wio gra. Do tego paskami przyczep kola do rynny i ewentualnie jakims pasem jeszcze raz umocuj rame do tego zaczepu i bedzie gites.
n0 ridE n0 fUN
bartec
Kontakt:

Post autor: bartec »

albo wsadz rower do auta a sam jedz na dachu
http://tnij.org/dcpitbull

fast enough to get there, slow enough to feel here... bike
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

bartechahaha :D
c@Mel
Zawsze możesz to zabezpieczyć folią, jeżeli aż tak bardzo Ci na tym zależy :)
PawianBiker
Kontakt:

Post autor: PawianBiker »

głównie to ja bym sie bał o amorka np jedziesz za cięzarówką ze żwirem albo piaskiem i wszystko leci na ciebie(auto) to potrafi szybe ładnie rozwalic a co dopiero amorka, dlatego tylko to bym zabezpieczył a reszte to walic i tak prędzej czy póżniej sie rozwali, i ubrudzi.

ja zawsze wale rower do środka auta, a bagazniki to jak juz to kup jakis dobry np thule nie bój sie na niego wydac kasy bo ja bym niechcial zeby mi rower wyleciał z dachu przez to ze mam syfny bagażnik.
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

Ludzie od zawsze wożą rowery na dachach i jeszcze nie słyszałem żeby ktoś miał coś zniszczone przez np owady. W górach jak śmigasz na zjeździe 50 km/h za kumplem, to też nie owijasz niczym goleni w obawie przed kamyczkami lecącymi spod jego kół :))

Każdy sposób montowania roweru na samochodzie ma swoje plusy i minusy: na dachu jest spoko, poza tym że jest duży opór i wzrasta spalanie, Natomiast na tylnej klapie czy na haku holowniczym tego problemu prawie nie ma, ale za to przy jeździe w deszczu rowery syfią się niesamownicie, bo całe błoto spod samochodu leci prosto na nie.

Wychodzi na to że najlepiej mieć Merca Sprintera i zwykłe bagażniki dachowe pprzykręcone do podłogi na pace :P
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
sun.
Kontakt:

Post autor: sun. »

W sumie wszystko zalezy od zasobnosci twojego portfela i auta, ja np. przejechalem sie na tanich rynienkach,na szczescie to sie stalo jeszcze na drodze blisko domu,porpsotu wjezdzajaca w zakret,mocowanie kiczowatej rynienki poszlo sie je....., zainwestwoalem w rynienke thule za 250 i od 4 lat mam spokoj z wozeniem roweru na dachu auta bo poprsotu sie nie boje,bagaznik przetestowany przeze mnie i ojca przy predksocia 203km/h i to nie raz,naprawde warto zainwestowac w lepszej jakosci rynienke i i to samo sie tyczy samego bagaznika. nie musisz nic bardzo zabezpieczac bo w sumie po co,mozesz wyciaganc sztyce z siodlem podczas przewozenia autem roweru i tyle ,nic wiecej nie potrzeba. Jak masz duze auto to do srodka i po klopocie.peace
www.lostinmedia.pl
www.tapeclothing.com
Arek132
Kontakt:

Post autor: Arek132 »

Ja mam bagażnik Thule'a na hak z tyłu samochodu i nawet dobrze sie to sprawdza. Nie spodziewałem się że to będzie takie sztywne jak na mocowanie tylko na hak. Koszt takiego bagaznika ok. 700 zł. Na spoko dojechałem ze Skarżyska (koło Kielc) na festiwal. A i bagażnik jest na 2 rowery.
ODPOWIEDZ