Dylemat-czy warto porzucic sztywniaka

Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

Elvis ma Akite z Trvaisem zapytaj on Ci najlepiej powie jak to działa, ale wg mnie spoko sprzecik.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

....Sztywniak to czysta technika !!! Full kłamie wszędzie.....
...jeśli lubisz czuć co robisz .mieć kontrolę nad bajem,bawić się na mieście....i szukasz nauki to zostań przy sztywnym !!! dobrze poskładany daje więcej niż oczekujesz....w naszym kraju nie ma takich tras czysto pod fulla :) Nawet w Szczyrku da się pociskać na sztywniaku równo z fullami....
Ja mam dwa i każdy ma swoje zastosowanie ;))
...znam ludzi co zaczeli od fulla i niby są dobrzy....(tak im się tylko wydaje ) bo to rower za nich wybiera,mimo braku umiejętności skaczą 10m hopy lądują i jadą dalej....chełpiąc się że polecieli ;)) na sztywniaku sprawa inaczej wygląda....on nie wybacza,nie kłamie...skręca tak jak Ty chcesz....i uczy pokory....

Jeśli by dać jednemu sztywniaka a drugiemu fulla to po miesiącu ten na fullu śmiga większość tego co w górach (tyle że bez świadomości co robi - bo nawet nie poczuje po czym leciał ).....ale na sztywniaku jeśli się nauczysz techniki i zmienisz następnie na fulla to tam gdzie wcześniej dygałeś będziesz lajtowo kręcił :))

zaczynać od sztywniak i po kilku latach na fulla...szkoda mi tych co zaczeli od fulla....nie wiedzą co tracą...
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
redrock
Kontakt:

Post autor: redrock »

Schodek dobrze gada. Sztywniak uczy techniki i jeśli lubisz jeździć technicznie i kombinować żeby nie tylko po tym przejechać tylko myślisz JAK po tym przejechać to zostawaj przy sztywniaku. Jeśli już masz dobrą technike to możesz ją też wykorzystać potem przy zabawach z fullem. Co do 4x to myśle że full to nie jest dobra opcja, sam latam w 4x na sztywnym i dzięki temu zajebiście szlifuje sie technika, bo wiesz żę jeden mały błąd i już nie masz szans na dobry wynik, po za tym start. Co do sztywniaka w górach i w szczyrku to teraz byłem przez tyg górach na pitbulu i dało rade. Owszem na DH górskie full będzie lepszą opcją, ale jeśli umiesz jeździć to polecisz i na sztywnym.
Nie lubie tylko takich stwierdzeń że w naszym kraju nie ma tras pod fulla, ja uważam że nasze niektóre traski są naprawde konkretne i każde górskie DH jest pod fulla, ale również po każdej trasce da sie polecieć na sztywnym. Za granicą nie znajdziesz tras po których dał byś rade tylko i wyłącznie na fulu.
Także rób jak uważasz, sztywniak to technika, full może i racja że więcej zabawy, ale to zależy kto co lubi.
Co do Akity to uważam że to świetna ramka i nie wiem o co Ci chodzi.

Peace
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=12452
argus
Kontakt:

Post autor: argus »

chyba kupie stinky. ile ona wazy?
Pozdrawiam
Mikolaj
czajnik dh
Kontakt:

Post autor: czajnik dh »

W jakims % wszyscy maja racje.Ja Jezdzilem kilka lat na sztywniaku teraz jezdze na fullu i np juz nie bardzo chcem wracac na sztywniaka.Każdy ma swoje zdanie,gust i zmiana ramy to scisle idiwidualna sprawa.Ale jesli masz juz troszke smigales na hardtail'u to bierz full'a..Ps. Dc akita to bardzo fajna ramka..Aha i jesli decydujesz sie na fulla to nie patrz tak..: Ooo! ten jest lzejszy o 1kg to biore tego. Bo czasami lepiej wziasc cos ciezszego a wiecej lat bedziesz mogl go ujezdzac.Fulle to do siebie maja ze sa z regoly ciezkie..pozdro!!Elo
Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

argus pisze:chyba kupie stinky. ile ona wazy?
no nieźle, najpierw chcesz coś lekkiego a teraz wyskakujesz ze stinky... stinky niema tego ogniwa horsta jakiegośtam i nie pracuje tak dobrze jak czterozawias, zastanów się
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
Kisiel22
Kontakt:

Post autor: Kisiel22 »

E tam sztywniak rządzi a szczerze mówiąc duzo robi budowa ciezko mi znalesc taki set bym nie musial kolanami kopac kiery albo amorka. cza brac wiele aspektów jesli chodzi o zmiane branzy:P
Żółtym!!Gumowym!!Kaczuszkom!! Mówimy zdecydowane NIE!!
argus
Kontakt:

a jaki czterozawias jest porownywalny do stinky? stinky az taka ciezka nie jest, chodzi mi tylko o precyzyjna wage. z nixonem da rade poskakac. w sumie to stinky moge miec z pewnego zrodla, a boje sie kupowac takiego bullita, bo to juz jest skomplikowana konstrukcja i cena wieksza.
Pozdrawiam
Mikolaj
dawidek1
Kontakt:

Post autor: dawidek1 »

przeca bullit to jednozawias wiec mniej skomplikowany niż chociażby stinky... :/
argus
Kontakt:

mowie ogolnie o tego typu fulla, nie akurat o bullicie
Pozdrawiam
Mikolaj
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Nie jeżdzisz po mieście, street nie wchodzi w gre, to weż fulla nie ma co sie męczyć, ale jak jezdisz i to i to, to zostań przy ht :] Zreszta jak masz kase to powoli poskładaj sobie z 2 czy 3 rowery, sam bym drugi chciał ale nie ma za co :/

KIEŁ16, na rowerze takim jak Twój ludzie w Szczyrku mieli miejsca na podium, więc lepiej zacznij go urzywać, a nie jechać inne marki, bo to ma swoją nazwe.
http://dhcyc.pinkbike.com
PawianBiker
Kontakt:

Post autor: PawianBiker »

Paulehh szkoda mi słów na ciebie, fula nie mam ale sie troche najeździlem dla twojej wiadomosci jeżdziłem na big hicie z juniorkiem w szklarskiej ok pół dnia bo mi taki koles chyab z katowic czy skądśtam dawał bo chcialem zoabczyc jak na fulu w górach, tu w poznaniu jak moge to biore kogośtam fula i sobie jeźdze więc juz coś moge pisac na ten temat.
pozatym pisząc cokolwiek przedewszystkim wykorzystuje swoje doświadczenia ale też to co pisża ludzie do których mam zaufanie jeśli chodzi o to co piszą( czyli nie farmazony)
zalęzy do czego ful jesli do fr to prosze bardzo sam chce to robic kiedystam ale jesli 4x to wg mnie lepiej sztywniak

Tak Paul jeździlem na fulu po morasku i na swoim i umiem porównac i wydaje mi sie że w jakims % jestem obiektywny,.... ehh
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
argus
Kontakt:

chyba zachowawam moja sztywna rame i poprostu systematycznie bede skladal dwa rowery
Pozdrawiam
Mikolaj
Kisiel22
Kontakt:

Post autor: Kisiel22 »

i to jest dobra mysl.sztywniak jest duzo bardziej skretny i lepiej cwiczyc tecnike bo mniej wybacza bledów jeszcze jak sie masztywny widelec to juz ooooo:P
Żółtym!!Gumowym!!Kaczuszkom!! Mówimy zdecydowane NIE!!
argus
Kontakt:

powiedzcie mi, bo w temacie damperow jestem zielony, teraz w konie moge miec fox vanille po tjuningu. a co bede mogl tam pozniej wsadzic? nie wloze do tej ramki wiecej niz 178mm? polecacie jakis damper na przyszlosc?
Pozdrawiam
Mikolaj
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

No wlasnie, ale poco sie meczyc? Jezdzijcie bez chwytow bez amora be lancucha bo to wyrabia technike, ale czy tego wszystkiego nie robi sie dla przyjemnosci anie techniki?
Ja ostatniop bujalem sie na rowerze kumpla big hit z white brothersem potezny skok jak dla mnie 180 przod 250 tyl i rower strasznie zwrotny przez 24" nie lubie 24, ale w tym rowerku to kolko daje wlasnie to cos ;] Rowerek szybko przyspiesza jest zwrotny. Latwo sie na nim robilo bunny hopa czy manuala az sie zdzwilem. Spadlem na tym rowerz z metrowego murka nawet tego nei poczulem. Na hopkach dokladnie jak paul mowi iwecej czasu na zabawe w powietrzu, po dziurach ? Wypas nic nie czujesz lecisz i tyle sprawdzasz granice przyczepnosci opon... To jest frajda.. Po co sie meczyc ? Jezeli na fullu mozesz to samo?
Ssij pento
Krakus_dh
Kontakt:

Post autor: Krakus_dh »

Paul pisze:wziasc
PawianBiker pisze:wziąśc
WZIĄĆ!!!

argusjezeli jeździsz na sztywniaku juz od conajmniej 3-4 latek to myśle że najwyzszy casz zakupic fulla, jeżeli nie to myśle że to co powiedzałes że systematycznie będziesz zbierał cześci na 2 rower to bardzo dobry pomysł, moim największym marzeniem jest miec dwa rowery sztywniaka i full, narazie mam sztywniaka(3-4 latka:) i rame bez dampera full:)

pozdrawiam
http://www.pinkbike.com/photo/924780/

naaakurwiaj!
Poxil
Kontakt:

Post autor: Poxil »

a co do bullitA to bardzo dobra rama. wg mnie najlepsza chyba z jednozawiasowców do fr. najlepiej działa z fox'em dhx 5 na tych ramach jeździło wielu sławnych prosów więc czemu ma być to zła rama? kumpel ma tą ramke i tam gdzie na swoim ht ledwo sie trzymałem pedałów tam na bullicie nic nie czułem i tylko dokręcałem:d świetna ramka to jest do skakania i do podjazdów również(robi na tym wycieczki w góry i to dość długie:))
argus
Kontakt:

no tylko bym musial dorzucic do niej ciutke wiecej niz do kony. Bardzo mi sie podoba charakterystyka pracy zawieszenia w konie stinky. A jak jest z tym damperem? Ile ta wsadze?
Pozdrawiam
Mikolaj
ODPOWIEDZ