Kona Kikapu i Giant AC
Kona Kikapu i Giant AC
Witam co sadzicie o tych 2 rowerkach i ktory z nich jest lepszy ?
Barix Imho wolalbym AC oba maja sredni osprzet, ale wygrywa AC. Kona ma kiepkski amor kiepskie kola i kiepski osprzet. Co tam nie jest kiepskie? A nastepnym przykladem jest to ze kona king kikap ma piasty deore a koszutje 10 kafli :| Giiant tu wypada troche lepiej. Bo rozumiem ze szukasz fulla okolo 3-4k. To ja bym zaproponowal Shwinna rocket. Ksztuje 3k, ale napewno mozna go wyrwac za np 2,5 zmiensz amor i rower. Wedlug mnie sporo lepszy.
Ssij pento
Waham sie miedzy Giant AC http://www.revor.pl/model,201.html
a Kona Kikapu http://www.revor.pl/model,323.html .Rower będe uzywal do wycieczek rowerowych w terenie zroznicowanym jednak z przewaga asfaltu Jednak ostra jazda po lesie tez wchodzi w gre .CZasem cos skoczyc z murku jakiejs hopki malej ale to bardzo rzadko .Ktory rower mi polecacie ?? chyba ze jest cos lepszego od tych obydwu do 4 k max (Full)W przyszlosci bede chcial zmienic amroka na Drop off triple 170 /Lub cos podobnego
a Kona Kikapu http://www.revor.pl/model,323.html .Rower będe uzywal do wycieczek rowerowych w terenie zroznicowanym jednak z przewaga asfaltu Jednak ostra jazda po lesie tez wchodzi w gre .CZasem cos skoczyc z murku jakiejs hopki malej ale to bardzo rzadko .Ktory rower mi polecacie ?? chyba ze jest cos lepszego od tych obydwu do 4 k max (Full)W przyszlosci bede chcial zmienic amroka na Drop off triple 170 /Lub cos podobnego
Barix Ciezko bedzie pogodzic twoje zachcianki. Tutaj nie ma asfaltu i dropow tylko albo asfalt albo dropy. Patrzac na te rowery mamy:
KONA - asfalt, turystyka, a przy zmodernizowaniu xc i maratony. 10 cm skoku spokojnie do tego starczy lecz na jakis ostrzejszy freeride i dropy nie bardzo nie mowiac juz o komponentach zastosowanych w tym rowerze.
AC - jest bardziej uniwersalnym rowerem ktory mozna latwo rozbudowac. Regulowany skok 5,3 i 6,6 " sprawia ze mozna nim jezdzic zarowno dlugie wycieczki jak i ostrzejsze kawalki. Po zmianie dampera i widelca masz naprawde przyzwoity sprzet. Ja posiadam juz drugiego AC w swoim zyciu i jestem bardzo zadowolony. 1szy byl 2003 z shiverem sc a teraz mam ramke z 2005 na custom setupie. Do enduro i fr sie z pewnoscia nada. Na szose ? Da rade. Ja na 2x24" kolach z 66rc 170mm skoku smigalem sobie 50km po szosie w 40sto stopniowy upal i dawalo rade.
Z tych 2 wziolbym AC gdyz malym wkladem mozesz go przerobic w naprawde fajna maszynke spelniajaca twoje wymagania. Tylko nie rozumiem po co Ci 2polka na asfalty ? SICK :)
KONA - asfalt, turystyka, a przy zmodernizowaniu xc i maratony. 10 cm skoku spokojnie do tego starczy lecz na jakis ostrzejszy freeride i dropy nie bardzo nie mowiac juz o komponentach zastosowanych w tym rowerze.
AC - jest bardziej uniwersalnym rowerem ktory mozna latwo rozbudowac. Regulowany skok 5,3 i 6,6 " sprawia ze mozna nim jezdzic zarowno dlugie wycieczki jak i ostrzejsze kawalki. Po zmianie dampera i widelca masz naprawde przyzwoity sprzet. Ja posiadam juz drugiego AC w swoim zyciu i jestem bardzo zadowolony. 1szy byl 2003 z shiverem sc a teraz mam ramke z 2005 na custom setupie. Do enduro i fr sie z pewnoscia nada. Na szose ? Da rade. Ja na 2x24" kolach z 66rc 170mm skoku smigalem sobie 50km po szosie w 40sto stopniowy upal i dawalo rade.
Z tych 2 wziolbym AC gdyz malym wkladem mozesz go przerobic w naprawde fajna maszynke spelniajaca twoje wymagania. Tylko nie rozumiem po co Ci 2polka na asfalty ? SICK :)
n0 ridE n0 fUN
Tzn inaczej 2 polka po to ze jak mi sie ten sport bardziej spodoba to niebede musial juuz nic zmieniac a asfalt to jest przewaga zewzgledu ze jest go wiecej niz tras lesnych:]a do kazdego lkasu trzeba dojechac asfaltem:]
Wiec mysle ze jak kupie rower to bede wiecej jezdzil bo laskach i wtedy sie 2 polki przydadza:)
Wiec mysle ze jak kupie rower to bede wiecej jezdzil bo laskach i wtedy sie 2 polki przydadza:)
Dwa najlepsze amorki do AC to moim zdaniem właśnie junior T i 66 170mm. Najlepiej pasują do charakterystyki zawieszenia które przy ustawieniu 6.6" pływa jak po maśle i wyłapuje wszystko dosłownie od kamyków aż po kilkumetrowe dropy. Widzialem ja tez z 888 monsterami shiverami i nic sobie z nich AC nie robi. Bierz AC, jesli ustawisz tyl na 5.3" przykrecisz tlumienie to po plaskim pojezdzisz bez problemu, a gdy wsadzisz porzadny amor i tyl na 6.6" to przywitasz sie nie tylko z hopami ale z dropami i dh nawet. A w serii masz w AC hudrauliki w tym przod 203tarcza, kiera i sztyca Easton, naprawde dobre kola na piastach formuli i niekiepski amorek jak na poczatek. Powodzenia.
http://www.endura.pl
ACextreme : jeśli mówisz o kołach excalibur to wg mnie są tandetne. Jestem zupełnie początkujący więc nie poskacze za ostro, skoczyłem dosłownie pare razy ze schodów i już mam centrę z tyłu ...
Barix : też się zastanawiałem czy kupić kikapu czy AC i w końcu wybrałem AC. Chciałem mieć rower do wszytkiego tzn. do jazdy po lesie rekreacyjnej ale też na ostre szaleństwa, taki żebym nie musiał uważać że coś się rozwali :) No i w końcu kupiłem używanego AC DS1 z 2002 roku. Podoba mi się bardzo :)
Jeśli zdecydujesz się na nowego AC to na allegro jest model 2005 za 3300zl. Sprzedaje to jakiś sklep z Krakowa ...
pozdrawiam
Barix : też się zastanawiałem czy kupić kikapu czy AC i w końcu wybrałem AC. Chciałem mieć rower do wszytkiego tzn. do jazdy po lesie rekreacyjnej ale też na ostre szaleństwa, taki żebym nie musiał uważać że coś się rozwali :) No i w końcu kupiłem używanego AC DS1 z 2002 roku. Podoba mi się bardzo :)
Jeśli zdecydujesz się na nowego AC to na allegro jest model 2005 za 3300zl. Sprzedaje to jakiś sklep z Krakowa ...
pozdrawiam
Ja mam 187cm i 18" rame u uwazam ze jest to najbardziej uniwersalny rozmiar. Ale ... 500 zl piechota nie chodzi i mozesz do tego podejsc w ten sposob: Rama z pewnoscia AZ tak sie nie rozni zarowno w dlugosci jak i wysokosci. Takie wielkosci mozna zniwelowac innym mostkiem, w tym przypadku ciut dluzszym lub chociazby wyzej wyciagnietym siodlem. Co do wycieczek ... to jest 17" a nie 14", spokojnie dalej pojedziesz. Osobiscie sadze ze ciezko odczuc roznice miedzy 17 a 18. Najlepiej idz do sklepu usiadz na 2 rowerach i sprawdz na ktorym sie lepiej czujesz.
n0 ridE n0 fUN